Presaditve organov: Čakalna doba za ledvico 300 dni

Letos mineva petdeset let od prve presaditve ledvice pri nas. Slovenska posebnost je tudi celostna obravnava bolnikov na enem mestu. V UKC Ljubljana jih spremljajo tudi pred in po transplantaciji.

Pri nas imamo tudi največje število presaditev srca na tisoč prebivalcev na svetu. Letno presadijo od 110 do 120 src. Foto: Bigstock

»Mi s temi bolniki skupaj dobesedno živimo. V večjih centrih, kjer se transplantacije dogajajo po tekočem traku, tem bolnikom ne sledijo. Našim bolnikom se ponuja najvišji ekspertni nivo, kar je velika dodana vrednost, ki lahko razloži dolgoročne uspehe,” pravi strokovna direktorica UKC Ljubljana prof. dr. Jadranka Buturovič Ponikvar.

Slovenija z največ presaditev srca na 1000 prebivalcev na svetu

Pri nas imamo tudi največje število presaditev srca na tisoč prebivalcev na svetu. Letno presadijo od 110 do 120 src. Povprečne čakalne dobe so za srce 247 dni (za urgentne presaditve 50 dni); za ledvico približno 300 dni; za jetra 155 dni. Slovenija pri tem sodeluje z Evrotransplantom, ki združuje osem držav. Do konca januarja pričakujejo prilagoditve sistema njegovega delovanja tako, da manjše države ne bodo več v slabšem položaju.

Evrotransplant: kolikor organov država pripeva, toliko jih dobi

Evrotransplant igra izjemno pomembno vlogo pri reševanju življenj tistih, ki potrebujejo presaditev organa. V njegovi bazi je skoraj 14 tisoč bolnikov. Lani so presadili 6973 organov od 2041 umrlih darovalcev.

Sistem Evrotransplant deluje na menjavi, vsakemu bolniku pa poiščejo najbolj primeren organ. Država dobi toliko organov, kot jih tudi posreduje v tujino. Pri nas so v centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana so lani presadili 96 organov: 38 ledvic, 22 src, 24 jeter, 11 pljuč (od tega eno na Dunaju) in eno trebušno slinavko. Na čakalnem seznamu je 227 bolnikov.

Z darovanjem organov umrlega se strinja 78 odstotkov svojcev

Z darovanjem organov umrle osebe pri nas se strinja 78 odstotkov svojcev. V Nemčiji na primer v darovanje privoli le okoli 50 odstotkov svojcev, je poudarila direktorica zavoda Slovenija-transplant Danica Avsec.

V našem registru darovalcev organov je tako vpisanih 9872 oseb. V register se je mogoče za časa življenja vpisati tudi osebno na pooblaščenih mestih oziroma preko interneta (na portalu e-uprava). Podatek se po vpisu zaklene, bolnišnični koordinatorji lahko do njega dostopajo šele po smrti darovalca.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj