Znanost potrdila: Koronavirus že mutiral, kaj sledi?

Medtem, ko raste nezaupanje v zdravstvene inštitucije v državah, ki so z odzivom na pojav novega koronavirusa zamudile, je slednji že šel svojo evolucijsko pot. Mutiral je, nekateri znanstveniki domnevajo, da celo večkrat.

Agresivni sev novega koronavirusa SARS-CoV-2 so poimenovali “tip L”, manj razširjeno različico pa “tip S”. Foto: Bigstock

Koronavirus SARS-CoV-2 je, kot kaže preliminarna raziskava, mutiral v obliko, ki je sicer manj usodna, a precej bolj prenosljiva. Bolnišnično oskrbo (vključno s podporo pri dihanju), potrebuje več ljudi, vendar ob primerni zdravstveni pomoči tudi dobro okrevajo.

Sev L agresiven in trenutno prevladujoč

Trenutno v populaciji krožita vsaj dva seva koronavirusa SARS-CoV-2. Bolj agresiven sev je prisoten pri 70% testiranih ljudi, piše v študiji, ki so jo skupaj izvedli raziskovalci Univerze Peking ter Inštituta Pasteur iz Šanghaja. Agresivni sev novega koronavirusa SARS-CoV-2 so poimenovali “tip L”, manj razširjeno različico pa “tip S”. Tip L je bil pogostejši v mestu Wuhan, kjer se je začel izbruh in kjer se hitrost širjenja okužbe zmanjšuje. Avtorji študije sicer opozarjajo, da so bili podatki, ki so jih imeli na voljo v raziskavi, “zelo omejeni, zato so potrebna nadaljnja spremljanja, da bi razumeli razvoj virusa.”

Znanstvena skupnost naj stopi skupaj

Avtorji študije tudi izpostavljajo, da verjetno v kratkem prihaja še več sevov in znanstveno skupnost pozivajo, naj stopi skupaj ter ustavi nove izbruhe. Nobenega zagotovila namreč ni, da bodo prihodnje mutacije ljudem “bolj prijazne”. Tudi niso znane posledice okužbe na dolgi rok.

“Naše ugotovitve narekujejo potrebo takojšnjih celovitih študijah. Vključujejo naj genomske podatke o virusu, epidemiološke podatke ter klinično izražanje poteka okužbe – tako v primerih, ko izrazitih simptomov ni, kot v primerih, ko bolezen covid-19 poteka v hudi obliki,” pravijo.

Izvirno znanstveno objavo raziskave (v angleščini) si lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj