6000 zdravnikov potrdilo: Covid-19 zdravijo antimalariki

Mednarodna anketa med zdravniki po vsem svetu je razkrila, katera zdravila najpogosteje uporabljajo pri bolnikih s covid-19.

Hidroksiklorokvin je sintetična oblika kinina, ki se že desetletja uporablja za zdravljenje malarije. Deluje tako, da blaži pretirani imunski odziv telesa – kar je pomembno tudi pri covid-19. Foto: Bigstock

Mrzlično iskanje zdravila in/ali cepiva za covid-19 je v polnem teku. Preizkušajo se tako nova cepiva in zdravila kot tudi tista, ki so prvenstveno namenjena drugim boleznim. Od 6.200 zdravnikov iz 30 držav jih je največ (37 odstotkov) potrdilo, da je zdravilo zoper malarijo hidroksiklorokin ta hip najbolj učinkovita terapija pri okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2. Pogosto predpisani je tudi klorokin.

SZO: Zdravila zaenkrat ni, dokazi o učinkovitosti antimalarikov prešibki

Medtem Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) vztraja na stališču, da “ni trdnih dokazov, da bi katerokoli zdravilo preprečilo ali pozdravilo covid-19.” Tako hidroksiklorokin kot klorokin sta sicer dobro uveljavljeni zdravili. V klinični praksi se uporabljata že od štiridesetih let prejšnjega stoletja, predvsem za zdravljenje malarije, revmatoidnega artritisa in lupusa.

Pogosto predpisani tudi analgetiki in azitromicin

Anketa, ki jo je izvedel Sermo (združuje zdravnike širom sveta), je tudi pokazala, da so hidroksiklorokvin pri covid-19 najpogosteje predpisovali v Španiji (72 odstotkov). V Italiji je hidroksiklorokin predpisalo 45 odstotkov zdravnikov, na Kitajskem pa 44 odstotkov. Do zdravila so precej bolj zadržani v Veliki Britaniji – predpisalo ga je le 13 odstotkov zdravnikov. Tudi v večini evropski držav – z izjemo Italije, je delež predpisovanja nizek. Ostala najpogosteje predpisana zdravila pri covid-19 so analgetiki (predpisalo jih je 56 odstotkov zdravnikov) in antibiotik azitromicin (41 odstotkov).

Sintetična oblika kinina zmanjša buren imunski odziv

Hidroksiklorokin je sintetična oblika kinina, ki se že desetletja uporablja za zdravljenje malarije. Deluje tako, da blaži pretirani imunski odziv telesa – kar je pomembno tudi pri covid-19. Zgodnja preizkušanja na Kitajskem so pokazala, da lahko zmanjša hud potek okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2. Nekateri zdravniki celo razmišljajo, da bi ga množično – kot profilakso, uporabili pri ljudeh, ki so na virus pozitivni, vendar še niso razvili simptomov. V ZDA hidroksiklorokin in klorokin predpisujejo kritičnim bolnikom s covid-19.

Hidroksiklorokin velja za varno zdravilo, vendar njegova učinkovitost pri covid-19 ni dokončno potrjena. Skupaj s klorokinom je med 1.000 zdravili, ki jih testirajo v laboratorijih Univerze Queens. Italija trenutno izvaja testiranja antimalarikov na 2000 bolnikih s covid-19, strokovna javnost z nestrpnostjo čaka tudi na rezultate zadnjih preizkušanj na Kitajskem.

Evropa: Testiranje štirih eksperimentalnih terapij

V okviru evropske raziskave Discovery bodo preučili štiri eksperimentalne načine zdravljenja covid-19, vključno s klorokinom. Testiranje bodo izvedli na 3200 bolnikih, ki so hospitalizirani v Veliki Britaniji, Španiji, Nemčiji, Franciji, Švedski in Luksemburgu. Britanska zdravnica Ellie Cannon svari pred pretiranim optimizmom in izpostavlja, da antimalariki niso čudežna paličica. Imajo neželene učinke in lahko predstavljajo tveganje za zdravje. “Vemo, da zdravila za malarijo povzročajo težave s srčnim ritmom in da so zelo nevarna za ljudi, ki imajo težave z jetri in ledvicami,” pojasnjuje.

Zalog ni dovolj, ogroženi drugi bolniki

Zdravniki svarijo, da bi se bolniki z artritisom, lupusom in drugimi avtoimunskimi boleznimi lahko soočili s pomanjkanjem vitalnih zdravil, če bodo slednja preusmerjena v zdravljenje covid-19, piše revija Annals of the Reumatic Diseases. Znanstveniki z Univerze Sapienza v Rimu opozarjajo, da ni dovolj zalog antimalarikov, da bi jih lahko množično uporabljali, ne da bi jih odvzeli obstoječim avtoimunskim bolnikom. Evropska liga proti revmatizmu (EULAR) pa izpostavlja, da bi lahko uporaba teh zdravil za boj proti covid-19 imela resne posledice za ljudi z revmatičnimi boleznimi po vsej Evropi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj