Vitamin D pospeši okrevanje starejših po operacijah

Znanstveniki so preučevali vpliv vitamina D na mobilnost po operacijah pri starejših in ugotovili, da pospeši okrevanje. Starostniki, ki nimajo pomanjkanja vitamina D, se po zlomu kolka hitreje postavijo nazaj na noge in prej ponovno shodijo.

Višja raven vitamina D v krvi (več kot 12 nanogramov na mililiter) je povezana z boljšo hojo 30 in 60 dni po operaciji zloma kolka. Foto: Bigstock

Zlom kolka je ena od najbolj pogostih posledic padca pri starostnikih, in po njem si težko opomorejo. Podatki kažejo, da v prvem letu po zlomu kolka umre vsak peti, še večji pa je delež tistih, ki po zlomu ne morejo več živeti sami. S staranjem populacije se njihovo število hitro povečuje. Ženske so prizadete bolj kot moški, in pri kar treh od štirih je posledica padca zlom kolka. Vzpostavitev dobre mobilnosti po takem dogodku je pomembna za popolno okrevanje in zmanjšanje tveganja za smrt.

Pomanjkanje vitamina D in slaba prehranjenost z roko v roki

Raziskavo o vplivu vitamina D na okrevanje po zlomu kolka so izvedli na Univerzi Rutgers, objavili pa v reviji American Journal of Clinical Nutrition. Ugotovili so, da je višja raven vitamina D v krvi (več kot 12 nanogramov na mililiter) povezana z boljšo hojo 30 in 60 dni po operaciji zloma kolka. Izkazalo se je tudi, da prehrana pri tem ne igra ključne vloge. Pri bolnikih, ki so s prehrano v telo poleg premalo vitamina D vnašali tudi premalo kalcija, pa se je mobilnost zmanjšala. “To je pomembno, ker sta pomanjkanje vitamina D in podhranjenost pogosti motnji pri starejših in se velikokrat pojavljata skupaj, ” pojasnjuje dr. Sue Shapses, profesorica na katedri za prehranske znanosti na Fakulteti za okoljske in biološke vede Univerze Rutgers (New Brunswick).

Prevelik odmerek vitamina D ima kontra učinke

Dosedanje študije so pokazale, da 800 i.e. vitamina D na dan prepreči padce in zlome pri starejših. Vendar se tega odmerka ne sme prekoračiti. Pri vitaminu D rek “več je manj” ne drži. Študija, objavljena 2019, je namreč pokazala, da lahko visok vnos vitamina D (4.000 i.e. na dan) skrajša reakcijski čas, kar poveča tveganje za padce in zlome. Trenutni priporočeni odmerek vitamina D (v obliki prehranskega dopolnila) je 600 i.e. dnevno za ljudi od 1 do 70 let starosti in 800 i.e. za starejše od 70 let.

Cilj: Natančno raziskati mehanizme delovanja

“Naši rezultati kažejo, da je vitamin D izjemno pomemben v vseh starostnih obdobjih. Starostniki so populacija, ki ji vitamina D kronično primanjkuje, kar se močno pozna na njihovem zdravju. Pomemben naslednji korak je natančno raziskati vse mehanizme delovanja vitamina D. Še vedno na primer ne vemo, ali njegovo pomanjkanje direktno vpliva na mišice, možgane in druge organe, ali pa je vpliv posreden,” zaključi Shapseas.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj