Nova spoznanja o holesterolu – pred vnetjem ščiti tudi jetra

Tako imenovani dober holesterol je morda celo boljši, kot se zavedamo. Študija na vzorcih človeške krvi kaže, da ena vrsta HDL holesterola – HDL3, lahko prepreči vnetje jeter.

HDL3 holesterol v črevesju blokira določene molekule, ki povzročajo vnetje jeter. Če te molekule niso blokirane, potujejo iz črevesja v jetra, kjer aktivirajo imunske celice in sprožijo vnetje – kar lahko vodi do poškodb jeter.

Blokiranje signalov za nastanek vnetja

Ena vrsta lipoproteinov visoke gostote – holesterol HDL 3, ima funkcijo, ki je zelo pomembna, čeprav je vse do dandanes ostala neprepoznana: blokiranje vnetnih molekul, ki jih proizvajajo črevesne bakterije, ščiti jetra pred poškodbami. Odkrili so jo raziskovalci Medicinske fakultete Univerze Washington, ugotovitve pa 23. julija 2021 objavili v reviji Science.

Portalna vena je glavna žila, ki jetra oskrbuje s krvjo in hrano. Skupaj s hranilnimi snovmi v kri potujejo tudi škodljivi presnovki črevesnih bakterij in aktivirajo imunske celice, ki sprožijo vnetje. Posledica so bolezni, vključno z zamaščenimi jetri in jetrno fibrozo – stanjem, pri katerem se v jetrih razvije brazgotinsko tkivo. HDL3 holesterol to pomaga preprečiti.

Lipopolisaharid in nekrotizirajoči enterokolitis

Nekateri nedonošenčki razvijejo življenjsko nevarno stanje, imenovano nekrotizirajoči enterokolitis – vnetje črevesja, ki lahko zahteva kirurško odstranitev dela črevesja. Tudi po uspešni operaciji črevesja se pri njih pogosto razvije bolezen jeter. Raziskovalci so želeli razumeti, zakaj. Pregled obstoječih raziskav je pokazal, da HDL holesterol verjetno igra vlogo pri tem – vpliva namreč na zaznavanje lipopolisaharida v imunskih celicah. Kaže tudi, da je receptor za lipopolisaharid povezan z boleznijo jeter po operaciji črevesja, pravijo avtorji. In priznavajo, da jih je to, kar so odkrili v nadaljevanju, presenetilo.

Vezava holesterola HDL3 na beljakovino LBP

Nihče od nas si ni niti v sanjah predstavljal, da se bo HDL 3 neposredno preselil iz črevesja v jetra – kar zahteva, da vstopi v portalno veno,” pojasnjuje vodilna avtorica objave  Gwendalyn J. Randolph iz Medicinske fakultete Univerze Washington. “V drugih tkivih HDL3 potuje skozi limfo. Kako smo to odkrili? Označili smo ga z barvilom in dokazali, da gre direktno v portalno veno in od tam neposredno v jetra. Ko HDL3 pride v jetra, se veže na beljakovino, imenovano LBP – gre za beljakovino, ki bi se sicer vezala na škodljivi lipopolisaharid. To blokira aktivacijo imunskih celic, imenovanih Kupfferjeve celice. Gre za makrofage v jetrih in če jih aktivira na LBP vezan lipopolisaharid, povzročijo vnetje. “

Izkazalo se je tudi, da je poškodba jeter večja, če se prenos HDL3 iz črevesja zmanjša – na primer zaradi kirurške odstranitve dela črevesja. “Zdi se, da operacija povzroča dve težavi,” pravi Randolph. “Krajše črevo pomeni, da proizvaja manj HDL3, sama operacija pa vodi do škodljivega stanja v črevesju, ki omogoča, da več lipopolisaharida preide v portalno veno. Ko odstranite del črevesja, ki proizvede največ HDL3, dobite najslabši izid za jetra.«

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj