Kaj moram vedeti o zdravilih na potovanju?

Avtor: Bojan Madjar, mag. farm.

Med načrtovanjem in pakiranjem prtljage ne smemo pozabiti na tako imenovano potovalno lekarno. Katera izmed zdravil vzeti s seboj?

Vsebina potovalne lekarne je odvisna od vrste dejavnikov. Med pomembnejšimi je cilj potovanja. Če greste v državo z visokim standardom in ga boste preživeli v urbanem okolju z dobro dostopnostjo do zdravniške in lekarniške službe, bo vsebina vaše potovalne lekarne navadno zelo pičla. Če potujete v (sub)tropske kraje oziroma na druge celine in boste med dopustom še precejmobilni, pa lahko vsebina potovalne lekarne zasede precej prostora v vašem kovčku.

Med zdravila, ki jih boste vzeli s seboj, najprej uvrstite tista, ki vam jih je za zdravljenje kronične nenalezljive bolezni (npr. sladkorna bolezen, srčno popuščanje, astma …) predpisal zdravnik in ki jih morate redno uporabljati. Tudi za zdravila velja, da jih imejte v originalni ovojnini. Tako bodo ustrezno zaščitena (npr. pred sončno svetlobo), hkrati pa bo manj težav pri identifikaciji posameznega zdravila. V škatlici imejte navodilo za uporabo, saj lahko pride do situacije, ko ga boste potrebovali. Zaradi različnih razlogov se vam lahko čas potovanja podaljša, zato vzemite s seboj zdravila v nekoliko večji količini, kot zadoščajo za predviden čas dopusta.

Bojan Madjar, mag. farm.

Marsikatera lekarna vam ponuja izdelavo osebne kartice zdravil. Gre za seznam vseh zdravil, ki jih redno ali občasno uporabljate. Ta vam pride prav tudi med potovanjem, posebno v druge države, saj poleg lastniških imen vključuje še zapis mednarodnih nezaščitenih imen zdravil, kar omogoča lažjo identifikacijo zdravil zdravniškega osebja. Priporočljivo pa jo je tudi pokazati ob morebitnem obisku lekarne. S seznanitvijo farmacevta o zdravilih, ki jih redno uporabljate, boste preprečili nakup zdravila s potencialno neugodnim vplivom na vaša zdravila oziroma bolezni.

Izmed preostalih zdravil je skoraj obvezen del potovalne lekarne, in to ne glede na cilj potovanja, zdravilo, ki blaži bolečine in znižuje povišano telesno temperaturo. Ko izbirate med farmacevtskimi oblikami, upoštevajte tudi priročnost uporabe in pogoje shranjevanja. Če je mogoče, raje izberite zdravilo, ki se lahko hrani pri sobni temperaturi, določeno prednost pa vidimo še v farmacevtskih oblikah, ki se jih lahko zaužije brez tekočine (npr. orodisperzibilne tablete).

Med najpogostejše zdravstvene težave na potovanju uvrščamo drisko, pri nekaterih posameznikih pa je pogosto tudi zaprtje, neredke pa niso niti težave z zgago. Pri odpravljanju prebavnih težav si lahko pomagate s probiotiki, z odvajali ali zdravili, ki blažijo težave z zgago.

Pri načrtovanju potovalne lekarne se je najbolje posvetovati s svojim lekarniškim farmacevtom. Magistra farmacije seznanite s ciljem potovanja in posebnostmi posameznikov, ki jim bo potovalna lekarna namenjena (otroci, kronični bolniki, alergije, nosečnost …). Na podlagi tega vam bo lažje svetoval pri seznamu in izbiri potrebnih zdravil.

Na potovanju upoštevajte pogoje shranjevanja zdravil. Ta navadno hranimo pri sobni temperaturi, zaščitena pred vlago in svetlobo. Zdravila imejte v originalni ovojnini, tablete in kapsule pa naj ostanejo v pretisnih omotih ali stekleničkah oziroma plastenkah. Zdravila, ki se hranijo v hladilniku, prenašajte v ustrezni hladilni torbi. Zdravil nikar ne puščajte za dlje časa zaprtih v avtomobilu. Če potujete z letalom, naj bo potovalna lekarna del ročne prtljage. To priporočilo upoštevajte posebno, če redno uporabljate zdravila na recept, saj nočete tvegati, da ob morebitni izgubi prtljage ostanete še brez zdravil.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj