Izjava glede zakonske pravice do splava

Objavljamo izjavo mag. Gorazda Kavška, dr. med., predstojnika Kliničnega oddelka za perinatologijo UKC Ljubljana, glede zakonske pravice do splava – v povezavi s trenutno medijsko aktualno zgodbo hrvaške nosečnice Mirele Čavadje, ki ji na Hrvaškem odrekajo pravico do splava težko prizadetega ploda.

Postopek umetne prekinitve nosečnosti; bodisi z namenom nemedicinske (do 10 tedna nosečnost) ali medicinske (od 10 tedna nosečnosti) indikacije se razlikuje glede na višino nosečnosti. Foto: Bigstock

V Sloveniji velja »Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok« (zelo podoben zakon velja tudi na Hrvaškem). V njem se med drugim uporablja termin »Umetna prekinitev nosečnosti«, ki pa je v zadnjih dneh, predvsem s strani hrvaških kolegov precej zlorabljen pojem. Vsekakor namen tega zakona ni urejanje prekinitve nosečnosti v smislu sprožitve (indukcije) poroda kar tako, ampak urejanje prekinitve nosečnosti v smislu dokončanja nosečnosti, ki vodi v prekinitev nosečnosti s smrtjo ploda.

V nasprotnem primeru (če ni namen zagotavljanje pravic iz omenjenega zakona), kakšna bi bila strokovna upravičenost, da kdorkoli v 27. tednu sproži zelo prezgodnji porod? V korist ploda prav gotovo ne.

O postopku

Postopek umetne prekinitve nosečnosti; bodisi z namenom nemedicinske (do 10 tedna nosečnost) ali medicinske (od 10 tedna nosečnosti) indikacije se razlikuje glede na višino nosečnosti. Do 22 tedna se proces rojstva ploda iz maternice imenuje splav (abortus), po 22 tednu pa porod. V obeh primerih pa se zaradi zdravniške intervencije! (medicinskega postopka – kakršenkoli je že) rodi mrtev plod. Zato je interpretacija nekaterih hrvaških kolegov zavajajoča in kot taka ustvarja dodatno čustveno obremenitev tako za zdravnike, ki postopke izvajajo, kot tudi in predvsem za nosečnice, ki se s tako situacijo soočajo. Zloraba strokovnega pojma kot je feticid (tudi v 12 ali 20 tednu nosečnosti po tej logiki opravimo feticid (plod zaradi našega aktivnega postopka umre!) za namen dnevne politike ali samoopravičevanja zaradi neizpolnjevanja zakonskih pravic žensk je po našem mnenju nepotrebno in škodljivo.

Prav tako sam postopek umetne prekinitve nosečnosti v moderni medicini že dolgo ne poteka več tako kot je žal razbrati iz izjav nekaterih hrvaških kolegov.

»To je brutalen postopek, kjer z iglo vstopiš v maternico in ciljaš srce fetusa. Gre za uboj, po katerem se plod po delih odstranjuje,” je v oddaji Otvoreno v sredo na hrvaški nacionalni televiziji povedal Ćorušić. »

Do 22 tedna tedna nosečnosti v veliki večini primerov z zdravili sprožimo prekinitve nosečnosti – popadke in iztis ploda (rojstvo) iz maternice, ki tekom postopka tudi umre.

Od 22 tedna nosečnosti pa najprej z injekcijo (največkrat kalijevega klorida)  najprej ustavimo plodovo srce (običajno hipoma) in nato z zdravili sprožimo popadke ter iztis ploda (rojstvo) iz maternice.

V obeh primerih gre za porod (ki se nekoliko razlikuje glede na višino nosečnosti in velikost ploda). Tudi pri takem porodu nudimo vse načine rojevanja vključno z lajšanjem oborodne bolečine (epiduralna analgezija, remifentanil, dušikov oksidul,…)

Zato v celoti zavračamo tendeciozne izjave nekaterih posameznikov, ki z neprimernimi besednimi zvezami namerno kriminilizirajo obstoječe zakonske pravice ter postopke, ki potekajo po najvišjih etičnih in strokovnih standardih.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj