Center odličnosti za translacijsko medicino pridobil potrebna sredstva

Avtor: R. M. Z.

Evropska komisija je v okviru razpisa Horizon 2020 WIDESPREAD-2014-1 TEAMING odobrila sredstva za prvo fazo Teaming predloga ARTEMIDA, ki načrtuje ustanovitev slovenskega Centra odličnosti za translacijsko medicino.

Tega koordinira Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, njegova usmeritev bo razvoj novih oblik prepoznave in zdravljenja bolezni (starostne bolezni živčevja, sladkorna bolezen in rak).

Projekt ARTEMIDA (Advanced Regional Translation of Excellence into Medical Inovations for Delayded Aging) načrtuje ustanovitev Centra odličnosti za translacijsko medicino, ki bo koordiniral in razvijal raziskovalno-inovacijsko dejavnost v srednji in jugo-vzhodni Evropi ter tako prispeval k izboljšanju zdravstvenega stanja in k ekonomski blaginji več kot sto milijonov prebivalcev tega dela Evrope.

V Konzorciju projekta ARTEMIDA je prijaviteljica Univerza v Ljubljani, v okviru katere sodelujejo članice Univerze v Ljubljani, in sicer Medicinska fakulteta kot koordinator projekta, Fakulteta za farmacijo, Biotehniška fakulteta in Filozofska fakulteta s slovenskimi partnerji: Univerzitetni klinični center Ljubljana, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo ter malimi in srednje velikimi inovativno usmerjenimi podjetji – Acies Bio, Vizera, Pristop, MG-SOFT in MESI.

Ta slovenski konzorcij je v Teaming projektu ARTEMIDA povezan z vrhunskima raziskovalnima ustanovama Karolinska Institutet iz Stockholma in The European Molecular Biology Laboratory – The European Bioinformatics Institute iz Heidelberga.

Center odličnosti za translacijsko medicino bo usmeril svoje aktivnosti v razvoj novih oblik prepoznave in zdravljenja bolezni (starostne bolezni živčevja, sladkorna bolezen in rak), ki preprečujejo zdravo staranje ter polno telesno in duševno aktivnost v zrelih letih. Konzorcij mora v letu dni pripraviti poslovni načrt za predlagani Center odličnosti za translacijsko medicino, ki bo v primeru financiranja v drugi fazi do leta 2020 zgradil evropsko mrežo raziskovalno-inovacijskih ustanov na področju translacijske medicine pod mentorstvom svetovno priznanih ustanov Karolinska inštituta s Švedske in EMBL – Evropskega inštituta za bioinformatiko s sedežem v Nemčiji in v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami, raziskovalnimi inštituti in razvojno-inovacijsko usmerjenimi podjetji iz 25-tih evropskih držav, od katerih smo prejeli pisma podpore.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj