Zakaj nasmeh ne bi bil sproščen

Avtor: S. B. H.

Nezdravo in nepopolno zobovje ali celo brezzobe čeljusti lahko povzročijo motnje prehranjevanja, prav gotovo pa manjšo samozavest, nelagodje in nesproščen nasmeh bolnika.

Vsakdo si verjetno zlahka predstavlja, kako okrnjena sta funkcionalnost in estetski videz brezzobih čeljusti. Izguba zob ni redek pojav, po ocenah strokovnjakov kar 30 odstotkov svetovnega prebivalstva trpi za popolno izgubo zob, še veliko več pa je ljudi, ki jim manjka vsaj en zob. Sodobna implantologija danes ponuja različne rešitve za zdravljenje brezzobosti, so pa te seveda odvisne tudi od naše denarnice. Pogovarjali smo se z dr. Damirjem Jelušićem, dr. dentalne medicine, specialistom parodontologije ter enim od vodilnih implantologov na Hrvaškem. Dr. Jelušić je tudi ustanovitelj Dentalne poliklinike Dr. Jelušić, ki se uvršča v sam vrh evropske implantologije.

Vzroki za brezzobost so različni

Brezzobost pomeni izgubo zob v eni ali obeh čeljustih. Popolna brezzobost je posledica izgube zob, razlogov zanjo pa je veliko. Najpogostejše gre za bolezni dlesni in zob, kot so karies, parodontalna bolezen ali pa brezzobost nastopi kot posledica poškodbe. Izbira posamezne vrste proteze je odvisna od kliničnega stanja bolnika in njegove ustne votline. Konvencionalna rešitev pri bolniku s popolno brezzobimi čeljustmi je izdelava in nošenje snemnih zobnih protez. Glede na ohranjenost zobnih grebenov in prilagodljivost pacienta je odvisen tudi uspeh pri nošenju takšnih pripomočkov. Pri bolnikih, ki imajo zmanjšan zobni greben, ti praviloma niso najbolj udobni, saj bolnika nemalokrat »žulijo«, zahtevajo pogosto lepljenje in prevečkrat tudi izpadajo, praviloma v najbolj neprimernih trenutkih. Zato bolniku standardne snemne proteze pogosto ne omogočajo povsem brezskrbne in udobne uporabe. Sodobna stomatologija z implantološkimi tehnikami ponuja različne udobnejše rešitve nadomeščanja izgubljenega zobovja, vsem pa je skupno, da poskušajo ustni votlini v največji meri povrniti funkcionalnost in čim bolj naraven videz ter bolniku omogočiti dobro počutje. Dentalna implantologija je stomatološka veja, ki združuje biologijo, biomehaniko, kirurgijo, protetiko, parodontologijo, estetsko stomatologijo in zobotehnične storitve.

 
 Izkušeni implantolog oceni stanje in svetuje glede najustreznejšega koncepta. Foto: Dentalna poliklinika dr. Jelušić

Dentalni implantati

so zobni vsadki, s katerimi nadomestijo manjkajoče ali poškodovane zobe z umetnim zobom, ki je čim bolj podoben manjkajočemu naravnemu zobu. Implantat je vijak iz titana, ki ga s kirurškim posegom vstavijo v kost zgornje in/ali spodnje čeljusti, kjer služi kot korenina manjkajočega zoba, na katero v nadaljevanju pritrdijo krono, mostiček ali protezo. Titan je organizmu prijazna kovina, ki se v nekaj mesecih povsem zlije s čeljustno kostnino. Z implantoprotetsko terapijo lahko nadomestijo posamezen zob, več manjkajočih zob ali pa oskrbijo povsem brezzobi čeljusti. Po besedah dr. Damirja Jelušića je implantoprotetska terapija najbolj dovršena stomatološka terapija, ki zahteva visoko strokovno obravnavo ter kakovostno opremljeno stomatološko ordinacijo in sodoben zobotehnični laboratorij.

 Diagnostični koraki

Pogoj za vstavitev implantata je primerno stanje ustne votline in ustrezna kostna podlaga, kar ocenijo s pregledom in rentgenskimi slikovnimi preiskavami. Kandidat za zobni vsadek mora imeti zdravo čeljustno kost in ne sme imeti akutnih in kroničnih vnetnih procesov. Terapijo z zobnimi vsadki sicer ovirajo tudi nekatere sistemske bolezni, kot je denimo sladkorna bolezen, in močno kajenje. Sodobno diagnostiko, ki implantologu omogoča natančno strokovno delo, predstavljajo rentgenske slikovne preiskave, kot so ortopan, panoramski posnetek in predvsem najbolj natančna rentgenska diagnostika 3D CBCT, ki prikaže višino, globino in širino čeljusti ter omogoča pravilno predstavitev tridimenzionalnih anatomskih struktur kranialnega skeleta in morfoloških lastnosti zobnega grebena. Zato je posnetek CBCT za implantologa ključnega pomena pri pridobivanju potrebnih podatkov za načrtovanje posega.Sledi postopek izbire velikosti in oblike zoba, da bi bil zobni vsadek najboljši približek naravnemu zobu.

Različne terapije za (popolno) brezzobost

Bolnikom sodobna tehnologija omogoča različne implantoprotetske postopke in modele, saj si ti želijo čim udobnejšo protetiko, ki jim omogoča uporabnost, lep videz, nemoten govor in dobro počutje. Prednost dentalnih implantatov pred konvencionalno protetiko je, da manjkajoče zobe najnaravneje nadomestijo. Pri tem pa sosednjih zob ni treba obrusiti in jih s tem trajno okvariti, kot je to potrebno pri izdelavi zobnih mostičkov. Na mestih manjkajočega zobovja mora biti dovolj čeljustne kosti, ki zagotavlja ustrezno sidrenje zobnega vsadka. Zobni vsadki so najuporabnejši pri ljudeh, ki so izgubili vse svoje zobe in jim implantati služijo kot sidrišča za fiksiranje totalne snemne proteze ali za totalni fiksni mostiček. Zobni vsadki sicer ustrezno nadomeščajo tudi posamezne manjkajoče zobe. Edina implantoprotetska terapija za popolno brezzobost je torej izdelava totalnih protez. Razpoložljive metode pa so zelo različne. Stabilizacija konvencionalnih totalnih protez bolniku zagotavlja več udobja, saj se proteze ne premikajo in zato z njimi lažje žvečijo in govorijo. Drugi koncept pa je izdelava protez, ki se pričvrstijo z implantati, a so še vedno snemljive. Te so bolniku še prijaznejše. Z njimi se namreč bolje počutijo, lažje govorijo in žvečijo ter bolje občutijo strukturo in okus hrane, ki jo uživajo.

 
 

Shematski prikaz sistema vsadkov pri sistemu ‘vse – na – štiri’.

Vse na 4 ali All-On-Four

Najnovejši terapevtski koncept je izdelava fiksnih zobnih mostičkov na implantatih. Ta terapevtska metoda temelji na vgradnji večjega števila implantatov oziroma na vgradnji minimalno štirih implantatov, ki so vgrajeni po točno določenih pravilih. Koncept zdravljenja brezzobosti All-on-four omogoča bolniku učinkovito protetično rehabilitacijo na samo štirih implantatih. Bolniku na štiri zobne vsadke pritrdijo fiksen zobni mostiček. Prednosti koncepta All-on-four so stabilnost implantatov tudi ob minimalnem kostnem volumnu, učinkovitost in krajši čas zdravljenja. Ti fiksni mostički so najboljši približek naravnim zobem in jih prepričljivo nadomeščajo. Implantoprotetska terapija All-on-four je po besedah dr. Jelušića najvarnejša in ena najbolj trajnih v dentalni medicini, saj je uspešna v kar 95‒100 %. Toda čeprav je implantoprotetska terapija zelo funkcionalna, ne more popolnoma nadomestiti vseh lastnosti manjkajočih naravnih zob. Zato strokovnjaki uporabljajo različne trike, da je protetika videti čim bolj podobna manjkajočim naravnim zobem.

Rok trajanja – brez časovne omejitve

Bolnik z zobnimi vsadki potrebuje natančno ustno higieno in redne kontrolne obiske pri zobozdravniku. Stomatologi pojasnjujejo, da implantati ob dobrem vzdrževanju nimajo časovne omejitve, saj zagotavljajo trajno, celo vseživljenjsko terapijo brezzobosti. Terapija z implantati je zato dobra rešitev za bolnike, ki so nezadovoljni s klasično protezo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj