Kako vrtnariti brez bolečin

Preden se lotimo dela na vrtu, naj del razmisleka zajema tudi načrt, kako se bomo lotili dela in poskrbeli za zaščito kolen, hrbtenice itn. Zlasti dobra forma našega hrbta je pomembna, saj brez njegove funkcije dela ne bomo mogli učinkovito opraviti.

Preden se lotite vrtnarjenja in urejanja okolice, se lahko za ogrevanje malo sprehodite okrog vrta in pogledate, kako bi kaj uredili. Foto: Bigstock

Ker je današnji način življenja takšen, da veliko časa presedimo, je treba posebno pozornost nameniti naši hrbtenici oz. hrbtu – med delom za računalnikom pa tudi med delom na vrtu. Tako se boste izognili nepotrebnim bolečinam in poškodbam, ki vam lahko pokvarijo brezskrbno vrtnarjenje. Spodaj je naštetih nekaj napotkov, ki vam pridejo prav pri vrtnarjenju oz. delu okrog hiše.

Poskrbite za ogrevanje

Čeprav se bliža poletje in bo zunaj toplo, to še ne pomeni, da so tudi naše mišice ogrete. Zelo priporočljivo je, da se pred delom ogrejete z nekaj gibi in tako preprečite, da pride do poškodb oz. bolečin v mišicah. Preden se lotite vrtnarjenja in urejanja okolice, se lahko za ogrevanje malo sprehodite okrog vrta in pogledate, kako bi kaj uredili. Vmes lahko naredite nekaj počepov, zakrožite z rokami naprej in nazaj ter s kroženjem v zapestjih in komolcih ogrejete tudi roke.

Ne pozabite na tekočino

Kljub višjim temperaturam lahko zaradi zatopljenosti v delo hitro pride do tega, da premalo pijemo ali celo pozabimo na tekočino, kar lahko pripelje do dehidracije. Zato bodite skrbni in ne pozabite piti, najbolje po požirkih. Prav tako poskrbite za pokrivalo za glavo ob hudi vročini ter tako zmanjšajte možnost za pregrevanje telesa in izgube dodatne tekočine.

Pazite na postavitev hrbtenice med delom in dvigovanjem bremen

Najpogostejše bolečine med vrtnarjenjem se zaradi nepravilne drže pojavijo v hrbtu. Zaradi hitrega utrujanja mišic in neustrezne drže lahko pride tudi do poškodb. Te so posledica dolgotrajnega priklanjanja, nepravilnega dvigovanja, nošenja itn. Poleg kratkih odmorov vam bo najbolj pomagala ravno drža oz. zadrževanje nevtralne pozicije hrbtenice. To pomeni, da ne glede na to, kaj počnete, poskusite obdržati hrbtenico v takšnem položaju, kot jo imate, ko stojite. Če dvigujete bremena, pa poskusite gib izvesti iz kolkov in z nevtralnim položajem hrbtenice.

Kolena vam bodo hvaležna

Če pri delu klečite, je smiselno kolena zaščititi. To lahko storite tako, da pod kolena podložite blazino ali kar vrečo npr. zemlje, če jo imate pri roki. Rešitev so lahko tudi kolenski ščitniki (npr. za odbojko), če jih imate na voljo. V vsakem primeru pa si med klečanjem vzemite krajši odmor in se sprehodite, da se noge dobro prekrvavijo in preostali deli telesa razbremenijo.

Če pri delu na vrtu klečite, je smiselno kolena zaščititi. Med delom imejte tudi več krajših odmorov.Foto: Osebni arhiv

Odmori

Delo na vrtu poskusite razporediti čez dan ali dva, če se le da. Tako si boste naredili ogromno uslugo. Med delom imejte tudi več krajših odmorov. Lahko se sprehodite, pretegnete, poklepetate s sosedom. Še posebej pa ne pozabite na razbremenitve hrbtenice. To lahko naredite tako, da se z rokami oprete na vrtno mizo ali klop. Roke postavite v širino ramen in se nagnite z boki do roba mize ali klopi. Poskusite prenesti težo svojega telesa na roke. Noge so rahlo pokrčene in počivajo na tleh. Kot drugi način razbremenitve pa lahko izkoristite tudi vrata in se z rokami oprete na rob ali bližnjo močnejšo vejo na drevesu. Tako vam gravitacija omogoča razbremenitev. Noge so rahlo pokrčene in v stiku s podlago. Vmes dihamo globoko in počasi. Razbremenjevanje naj traja do 30 sekund. Ponovite ga lahko večkrat med delom.

Ne pozabite, da bo ob upoštevanju navedenih napotkov delo veliko lažje. Vse bo opravljeno brez bolečin in učinkoviteje. Predvsem pa ne pozabite na higieno svoje hrbtenice. Vrt in hrbtenica vam bosta hvaležna, zato bo tudi pobiranje pridelkov toliko prijetnejše.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj