Skrb za zdravje oči pri diabetikih je nujna

Avtor: R. M. Z.

Oddelek za očesne bolezni UKC Maribor je novembra začel z novim programom – presejanje diabetične retinopatije. Na oddelku izvajajo sistematsko presejanje za diabetično retinopatijo pri bolnikih z novo odkrito sladkorno boleznijo oz. pri tistih sladkornih bolnikih, ki še nimajo rednih pregledov vida. Gre za prvo na državni ravni urejeno preventivo slabovidnosti in slepote zaradi sladkorne bolezni. Program, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, bo med drugim potekal tudi drugje po državi.

Sladkorna bolezen predstavlja vse bolj pereč zdravstveni problem v razvitem svetu, prav tako pa je vse pogostejša v državah v razvoju. V razvitih državah znaša razširjenost sladkorne bolezni okoli 5-7 %, če pa vključimo populacijo, pri kateri se ta bolezen še ni odkrila, pa se ta odstotek podvoji. Diabetična retinopatija je eden najpogostejših zapletov sladkorne bolezni in najpogostejši vzrok slepote med aktivno populacijo. Tretjini sladkornih bolnikov ugotovimo diabetično retinopatijo, 10 % sladkornih bolnikov pa ima napredovano obliko bolezni, ki lahko vodi v slabovidnost oz. slepoto.

Pri preprečevanju očesnih zapletov sladkorne bolezni imajo pomembno vlogo redni presejalni pregledi. Pri vsakem bolniku s sladkorno boleznijo je indiciran pregled očesnega ozadja ob postavitvi diagnoze ter kasnejši enkrat letni pregled. Sistematično presejanje sladkornih bolnikov s fotografiranjem očesnega ozadja je zanesljiva metoda zgodnjega odkrivanja diabetične retinopatije ter preprečevanja poslabšanja vida in slepote. Pri začetnih stopnjah diabetične retinopatije je ta metoda po specifičnosti in senzitivnosti enakovredna klasičnemu pregledu očesnega ozadja pri široki zenici. Po grobih ocenah se opravljajo redni pregledi očesnega ozadja, kljub sprejetim strokovnim smernicam, zgolj pri polovici sladkornih bolnikov.

Cilji sistematičnega presejanja sladkornih bolnikov za diabetično retinopatijo so povečanje dostopnosti in učinkovitosti sistema ter zmanjšanje števila bolnikov z napredovalo diabetično retinopatijo. Gre za prvo na državni ravni urejeno preventivo slabovidnosti in slepote zaradi sladkorne bolezni. Glede na izkušnje držav, kjer tako sistematično presejanje že poteka, je tudi v slovenskem prostoru pričakovati bistveno boljšo oskrbo sladkornih bolnikov v smislu preprečevanja invalidnosti zaradi izgube vida.

Pri katerih bolnikih se bo izvajal program?

Izvajali bodo sistematsko presejanje za diabetično retinopatijo pri bolnikih z novo odkrito sladkorno boleznijo oziroma pri bolnikih, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov. Potrebno je poudariti, da ta ambulanta ni namenjena bolnikom, ki že imajo redne oftalmološke kontrole, ampak je namenjena bolnikom z novo odkrito sladkorno boleznijo oziroma bolnikom, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov.

Bolnikom, ki bodo napoteni s strani diabetologa ali družinskega zdravnika, bodo na Oddelku za očesne bolezni opravili fotografiranje očesnega ozadja ter nato na podlagi slik ocenili stopnjo diabetične retinopatije. Glede na prisotnost diabetičnih sprememb.

Kdaj se bodo izvajali pregledi na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor?

Pregledi se bodo izvajali od ponedeljka do četrtka v popoldanskem času v prostorih Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor. Bolniki se bodo z veljavno napotnico lahko naročali v Centru za naročanje vsak dan v dopoldanskem času, kjer bodo pridobili datum in uro pregleda. O izvidu bodo naknadno pisno obveščeni po pošti.

 
 

Očesno ozadje napredovale diabetične retinopatije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj