Zdravljenje spolnih motenj: zapoznela ejakulacija

Avtor: Vesna Jarc

Spolne motnje pomembno vplivajo na partnerski odnos in posameznikovo življenje. Vedno se namreč odraža v partnerskem odnosu pa tudi v celotni družini. 

O zapozneli ejakulaciji se zelo malo piše, čeprav to ni tako redek pojav. Glede na vzorec moških, ki prihajajo na terapijo k spolnemu terapevtu, je to tretji vzrok po pogostosti prihajanja, takoj za erektilno disfunkcijo in prezgodnjo ejakulacijo. Moški, ki trpi za zapoznelo ejakulacijo, lahko doseže in najpogosteje tudi obdrži erekcijo, vendar nikakor ne doseže orgazma. Vsi ti moški opisujejo, da čutijo spolno vzburjenje, vendar nikakor ne pridejo do tega občutka, ko naj bi začutili, da bodo ejakulirali.
Pri odloženi ejakulaciji, ki traja dlje časa, več mesecev ali pa celo let, se lahko zgodi, da se razvijejo še težave z erekcijo kot posledico prejšnje motnje. Običajno je potrebnih več deset minut, v nekaterih primerih pa celo ura ali več, da mu uspe končati.
Obstajata dve vrsti zapoznele ejakulacije: ena, ki se pojavi samo pri penetraciji, in druga, ki se pojavi pri vseh oblikah spolnega draženja. Pri prvi moški zelo težko ali pa sploh ne more ejakulirati pri penetraciji v partnerico, medtem ko nima težav pri masturbaciji. Ta vrsta zapoznele ejakulacije je pogostejša. Pri drugi vrsti pa moški na noben način ne more ejakulirati – ne pri penetraciji in niti pri masturbaciji.
Tako kot pri drugih vrstah spolnih motenj je tudi tukaj najprej treba izključiti mogoče organske vzroke. Npr. moški z multiplo sklerozo ali s hipotiroidizmom imajo lahko težave z zapoznelim izlivom. To so sicer redki primeri in ob tem ne zdravimo odložene ejakulacije, ampak osnovno motnjo, npr. ščitnico, ki je pripeljala do tega stanja. Prav tako so za tako stanje odgovorna tudi nekatera zdravila, najpogosteje antidepresivi. V tem primeru lahko moški sam ugotovi, ali je imel podobne težave, preden je začel jemati zdravila, ali pa so te nastopile šele po uživanju zdravil/-a. Najbolje se je o tem pogovoriti z zdravnikom, ki mu je predpisal zdravila, da lahko ta izbere boljšo možnost za svojega pacienta (npr. mu zmanjša odmerek, predpiše nova zdravila).
Najpogosteje ni mogoče ugotoviti vzroka, ki je privedel do te motnje, oz. gre najpogosteje za psihogeno motnjo. Prav tako moramo razlikovati, ali gre za primarno, sekundarno ali za pridobljeno motnjo. Primarna je tista, ki je prisotna od začetka spolne aktivnosti (vedno), medtem ko je pridobljena tista, ki se je razvila po urejenem spolnem odnosu.
Kot že rečeno, je pogostejša tista zapoznela ejakulacija, ko moški ne more doživeti izliva in orgazma pri penetraciji, nima pa težav pri masturbaciji. V takem primeru lahko veliko vlogo igrajo anksioznost oz. tesnoba pred spolnim odnosom, porušen občutek moškosti in dvom o lastni sposobnosti.
… in zdravljenje motenj
Zdravljenje je sestavljeno iz postopnega vključevanja partnerke v spolni odnos. Moški lahko ejakulira, kadar je sam in masturbira. Vključevanje partnerice v odnos se mora dogajati postopno, korak za korakom. Poleg tega postopka je treba hkrati delati na izboljšanju komunikacije med parom in včasih je potrebna še dodatna psihoterapija za moškega s to težavo. Rezultat ozdravljenja je po navadi visok.

Vesna Jarc je končala študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Opravila je specializacije iz različnih smeri v psihoterapiji, med drugim tudi spolno terapijo.

Zadnja leta se osredinja predvsem na spolne terapije ter izvaja delavnice s področja spolnosti in odnosov, svetuje parom in posameznikom, kako se spopasti s težavami in izboljšati spolno življenje, ter jih uči razumeti, zakaj so moški in ženske tako različni.

Tistim, ki še ne zberejo poguma in želijo ostati anonimni, svetuje tudi po telefonu ali skajpu po predhodnem dogovoru oz. naročilu. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si ali po telefonu prek številke 040 712 027 oz. na [email protected].

 
   

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj