Alergijski rinitis: teče iz nosu, a nismo prehlajeni

Avtor: Tjaša Lampret

Pri alergijskem rinitisu, ki je najpogostejša alergijska bolezen, gre za alergijsko reakcijo sluznice nosu na različne alergene, s katerimi pride v stik. Ločimo dve obliki alergijskega rinitisa.

Znaki obsegajo voden izcedek iz nosu, kihanja v napadih, srbenje (nos, oči, ušesa), oteženo dihanje skozi nos in zamašen nos, občutek suhosti v nosu, občasno tudi krvavenje iz nosu, glavobol, bolečine v ušesih, zaspanost, pojavi se lahko tudi alergijski konjuktivitis ali vneto žrelo s srbenjem sluznice in bolečino. 

Ločimo dve obliki alergijskega rinitisa, in sicer sezonski alergijski rinitis (značilno je predvsem kihanje, traja krajši čas in v manjšem obsegu obremenjuje vsakodnevno življenje bolnika) in celoletni alergijski rinitis (značilen je zamašen nos, ki moti spanje in oslabi voh). Ob nepravilnem zdravljenju sezonskega alergijskega rinitisa lahko ta preide v celoletnega. 

Čas je za zdravljenje


Kaj je alergija

O alergiji govorimo, kadar telo pretirano reagira ob stiku s sicer nenevarno snovjo. Snovi, ki sprožijo  preobčutljivostno reakcijo, so alergeni. Zakaj imunski sistem določene snovi pri vdihu, stiku s kožo, s prehrano ali z drugačnim vnosom v telo prepozna kot alergene, še ni pojasnjeno. Alergije ne prizadenejo ljudi v enaki meri, nekatere so namreč lahko smrtno nevarne, druge pa za alergičnega človeka pomenijo večje ali manjše vsakodnevne ali občasne sitnosti. 

 
 

Temeljni pristop v zdravljenju alergijskega rinitisa je, kot pri vseh alergijskih boleznih, izogibanje alergenom v največji mogoči meri. Kar pa vedno ne zadošča in je potrebno zdravljenje. Najpogosteje se uporabljajo antihistaminiki in nosni kortikosteroidi, lahko tudi kombinacija obojih, pri hujših oblikah bolezni pa je na voljo tudi specifična imuniterapija.

Ob uporabi kortikosteroidov pa je zaradi suhe nosne sluznice priporočljivo izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Suha nosna sluznica je sicer pogosta težava, ki se pojavlja skozi vse leto in prizadene vse starostne skupine. Zasušeni izločki, ki spremljajo suh nos, niso samo neprijetni, lahko so tudi boleči. Suha nosna sluznica prizadane dihanje, voh in okus, je pa tudi manj odporna na zunanje vplive.

Izpiranje kot dopolnilno zdravljenje

Na podlagi ugotovitev metaanalize, ki je bila leta 2012 objavljena v v reviji American Journal of Rhinology and Allergy, je izpiranje nosne sluznice s solno raztopino učinkovito dopolnilno zdravljenje alergijskega rinitisa.  Avtorji so v sklepnem delu zapisali, da uporaba solne raztopine izboljša znake alergijskega rinitisa, kakovosti življenja in pospeši mukociliarni pretok. Dodali so še, da lahko zmanjša tudi uporaba zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. »Izpiranje nosu predstavlja varno, poceni in nefarmakološko obliko zdravljenja. Bodo pa v prihodnje potrebne še dodatne študije, ki bodo razjasnile vprašanja, povezana z optimalno koncentracijo soli in načinom uporabe.« 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj