Pitje dovolj vode zmanjša tveganje za razvoj srčnega popuščanja

Dobra hidracija lahko zmanjša dolgoročno tveganje za srčno popuščanje, raven natrija v serumu pa lahko pomaga pri prepoznavanju odraslih z večjjim tveganjem za bolezni srca.

Pitje dovolj vode zmanjša tveganje za razvoj srčnega popuščanja.
Vnos dovolj tekočine je bistven za vrsto telesnih funkcij, vključno s tem, da pomaga srcu pri učinkovitem črpanju krvi, podpira delovanje krvnih žil in usmerja cirkulacijo. Vendar pa mnogi ljudje pijejo veliko manj, kot bi morali. Foto: Bigstock

Po mnenju raziskovalcev iz ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje je ohranjanje dobre hidracije povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj srčnega popuščanja. Njihove ugotovitve, objavljene v European Heart Journal, kažejo, da uživanje zadostnih količin tekočine skozi vse življenje ne podpira le delovanja telesa, ampak lahko tudi zmanjša tveganje za hude težave s srcem.

Prevalenca srčnega popuščanja s starostjo zelo narašča

Srčno popuščanje je kronično stanje, ki se razvije, ko srce ne črpa dovolj krvi za potrebe telesa, prizadene pa nekaj več kot 2 % prebivalstva, predvsem starejše od 65 let. S starostjo njegova prevalenca narašča. “Podobno kot zmanjševanje vnosa soli je tudi pitje zadostne količine vode način za podoporo srcu in lahko zmanjša dolgoročno tveganje za srčne bolezni,” je povedala dr. Natalia Dmitrieva, vodilna avtorica študije. Po izvedbi predkliničnih raziskav, ki so potrdile korelacijo med dehidracijo in srčno fibrozo (zatrjevanjem srčnih vlaken), so raziskovalci začeli iskati podobne povezave v obsežnih populacijskih študijah.

Stanje hidracije ocenili z več kliničnimi ukrepi

Za začetek so analizirali podatke za več kot 15.000 odraslih, starih od 45 do 66 let, ki so  sodelovali v študiji ocene tveganja za aterosklerozo (ARIC) v letih 1987 do 1989 in za katere je bila dostopna zdravstvena dokumentacija za zadnjih 25 let. Osredotočili so se na tiste, ki so bili normalno hidrirani in na začetku študije niso imeli sladkorne bolezni, debelosti ali srčnega popuščanja. V končno analizo je bilo vključenih približno 11.814 odraslih, od teh jih je 1366 (11,56 %) kasneje razvilo srčno popuščanje. Za oceno možnih povezav srčnega popuščanja in vnosa tekočine je ekipa ocenila stanje hidracije udeležencev z več kliničnimi ukrepi. Za še posebej koristnega pri prepoznavanju udeležencev s povečanim tveganjem za razvoj srčnega popuščanja in hipertofijo levega prekata se je izkazalo merjenje koncentracije natrija v serumu – ki se povečuje, ko se raven tekočine v telesu zmanjšuje.

Koncentracija natrija v serumu dober napovedni dejavnik

Odrasli s koncentracijo natrija v serumu od 143 miliekvivalentov na liter (mEq/L) – normalno območje je 135–146 mEq/L – so imeli v srednjih letih za 39 % večje tveganje za razvoj srčnega popuščanja. Za vsak 1 mEq/L povečanja serumskega natrija v normalnem območju (135-146 mEq/L) se je verjetnost za srčno popuščanje povečala za 5 %. V skupini približno 5000 odraslih, starih od 70 do 90 let, je bila pri tistih z koncentracijo natrija v serumu 142,5-143 mEq/L v srednjih letih 62 % večja verjetnost za razvoj hipertrofije levega prekata. Ravni natrija v serumu, večje od 143 mEq/L, so bile povezane s 102 % povečanim tveganjem za hipertrofijo levega prekata in z 54 % povečanim tveganjem za srčno popuščanje. Na podlagi teh podatkov avtorji sklepajo, da so ravni natrija v serumu nad 142 mEq/L v srednjih letih napovedni dejavnik za tako za razvoj hipertrofije levega prekata kot za razvoj srčnega popuščanja.

Vnos dovolj tekočine je bistven za vrsto telesnih funkcij, vključno s tem, da pomaga srcu pri učinkovitem črpanju krvi, podpira delovanje krvnih žil in usmerja cirkulacijo. Vendar pa mnogi ljudje pijejo veliko manj, kot bi morali. Smernice za vnos tekočine se razlikujejo glede na potrebe telesa, načeloma pa velja, da bi fizično zmerno aktivne odrasle ženske s sedečim delom morale vsak dan spiti 1,4 do 2,1 litra vode, moški pa 2 do 3 litre.

Vir: Dmitrieva NI, Liu D, Wu CO, Boehm M. Middle age serum sodium levels in the upper part of normal range and risk of heart failure. Eur Heart J. Mar 2022 Mar. doi: 10.1093/eurheartj/ehac138.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj