Ali ste upravičeni do preventivnega zdravstvenega pregleda?

Avtor: mag. Nataša Cankar, odvetnica

Resolucija Ministrstva za zdravje o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva 2016–2025 Skupaj za družbo zdravja je v zdravstvu dala še večjo težo preventivnemu delovanju. Posledično so bile na področju preventive uvedene nekatere novosti, druge že znane preventivne dejavnosti pa so bile dopolnjene. 

Mednje sodi tudi program integrirane preventive kroničnih bolezni in zmanjševanja neenakosti v zdravstvu Skupaj za zdravje.

Po tem programu imajo do preventivnega zdravstvenega pregleda na vsakih pet let pravico tudi odrasle osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane. Zanj ni potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, strošek pregleda pa v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje. 

V referenčnih ambulantah družinske medicine so do takšnega zdravstvenega pregleda upravičene vse osebe, starejše od 30 let, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. V ambulantah družinske medicine, ki niso referenčne, pa so do takšnega pregleda upravičeni moški, stari od 35 do 65 let, ter ženske, stare od 45 do 70 let. Vsi navedeni so do preventivnega zdravstvenega pregleda upravičeni enkrat na pet let, ogroženi za razvoj kroničnih bolezni in kronični bolniki pa po potrebi tudi pogosteje. 

Poleg navedenih so do tovrstnega preventivnega pregleda upravičene tudi vse osebe zunaj navedenih starostnih obdobij, če:

–        imajo sladkorno bolezen,

–        so družinsko obremenjene z boleznimi srca in ožilja ali

–        so družinsko obremenjene s hiperholesterolemijo/z dislipidemijo (zvišanimi vrednostmi maščob v krvi). 

Kaj so referenčne ambulante družinske medicine in kako vemo, ali je določena ambulanta med njimi? 

Referenčne ambulante družinske medicine so ambulante z razširjenim timom zdravstvenega osebja. Poleg zdravnika družinske medicine in medicinske sestre oziroma tehnika zdravstvene nege je vanj vključena tudi diplomirana medicinska sestra, ki prevzema aktivnosti na področju preventive. Njihov seznam je na spletnem naslovu: http://www.referencna-ambulanta.si, pod zavihkom „Seznam ambulant“. Razvrščene so po krajih, med njimi pa so tako javni zdravstveni zavodi kot zasebne ambulante. 

Kdo izvaja preventivni pregled in kako poteka? 

Navadno ga izvaja diplomirana medicinska sestra (v referenčni ambulanti) ali pa izbrani osebni zdravnik (v ambulanti, ki ni referenčna). Če se oseba pregleda v ambulanti ne more udeležiti, ga lahko izjemoma izvede tudi diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu na domu. 

Pregled obsega:

–        pogovor o življenjskih navadah, povezanih z zdravjem,

–        meritve krvnega tlaka, telesne višine, teže in obsega pasu,

–        laboratorijske meritve (npr. laboratorijsko določitev skupnega holesterola in krvnega sladkorja) ter

–        svetovanje o spreminjanju nezdravih življenjskih navad in krepitvi duševnega zdravja. 

Kaj je njegov namen?

Namen takega zdravstvenega pregleda je preventiva, torej preprečevanje začetka ali razvoja kronične bolezni. Rezultati so pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja pregledanega in napotek osebnemu zdravniku, kakšno skrb za zdravje naj svetuje, da bo z njo mogoče preprečiti ali pa vsaj čim bolj zadržati morebitni začetek kronične bolezni.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj