Večje tveganje za srčne napade z običajnimi protibolečinskimi tabletami

Avtor: R. M. Z.

Študija ugotavlja, da je pri bolnikih, ki jemljejo protibolečinske tablete, tveganje za srčne napade povezano z dnevnim odmerkom zdravila, in opozarjajo, da se to tveganje pojavi že v zgodnji fazi jemanja zdravila. Ekipa je preverjala tveganja in koristi jemanja ibuprofena, diklofenaka, celekoksíba, naproksena in rofekoksiba. 

Ugotovitve študije kažejo, da imajo ljudje, ki redno jemljejo predpisana nesteroidna protibolečinska zdravila (NSAID) za obvladovanje bolečine in vnetij, višje tveganje za akutni miokardni infarkt v prvem tednu uporabe zdravil in predvsem v prvih mesecih jemanja visokih odmerkov teh zdravil. 

Kaj je bilo doslej poznano in kaj ne

Ni nova ugotovitev, da lahko oboja, klasična in selektivno COX2 nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), povečajo tveganje za akutni miokardni infarkt. To so namreč pokazale že pretekle študije. Časovni okvir tega tveganja, odmerek zdravila, dolžina zdravljenja in druga primerljiva tveganja pa doslej niso bila še dovolj dobro razumljena. Mednarodna skupina raziskovalcev pod vodstvom dr. Michèle Bally iz raziskovalnega centra University of Montreal Hospital Research Center (CRCHUM) je zato pred časom začela s študijo, s katero so želeli dobiti odgovore na izpostavljena in še neodgovorjena vprašanja. Njihove ugotovitve so bile objavljene v strokovni reviji BMJ.

Raziskovalna ekipa je sistematično pregledala in opravila metaanalizo študij, ki so jih pridobili iz različnih podatkovnih baz Kanade, Finske in Velike Britanije. Izključili so bolnike z najvišjim tveganjem za srčno-žilne bolezni ali že ugotovljenimi kardiovaskularnimi boleznimi. Skupno so analizirali podatke 446.763 ljudi, med njimi pa jih je 61.460 doživelo miokardni infarkt. Pod drobnogledom raziskovalcev so bila zdravila celekoksíb, tri glavna zdravila skupine NSAID (diklofenak, ibuprofen in naproksen) in rofekoksib. 

Študija ugotavlja, da je jemanje karokršnega koli odmerka zdravil skupine NSAID, ki traja teden dni, mesec dni ali dlje, povezano s povečanim tveganjem za srčni infarkt. Za naproksen se je izkazalo enako tveganje kot za druga zdravila skupine. Tveganje se tudi ob jemanju celekoksíba v primerjavi s klasičnimi zdravili skupine NSAID ni povečalo in se je tudi pojavilo v prvem tednu jemanja zdravila, še kažejo ugotovitve študije.

V splošnem se je izkazalo, da se tveganje za srčni napad poviša za 20 do 50 odstotkov ob jemanju zdravil skupine NSAID v primerjavi s populacijo, ki teh zdravil ni uživala. 

Najvišje tveganje: kratkoročna uporaba in visoki dnevni odmerki

Nadaljnje analize nakazujejo, da je tveganje za srčni napad ob jemanju zdravil NSAID največje ob uživanju višjih dnevnih odmerkih in v prvem mesecu jemanja zdravila. Natančneje: kratkoročna uporaba (med 8 do 30 dni) je pri visokem dnevnem odmerku (celekoksib > 200 mg, diklofenak > 100 mg, ibuprofen > 1200 mg in naproksen > 750 mg) povezana z največjimi škodljivimi učinki. Če so bolniki zdravila jemali več kot 30 dni, rezultati niso pokazali na dodatno povečanje tveganja. Kljub temu pa raziskovalci opozarjajo na previdnost, saj podatkov o morebitnih ponovitvah srčnih napadov v tokratni študiji niso preučevali. 

Raziskovalci ob koncu še poudarjajo, da gre za opazovalno študijo, ki je temeljila na predpisanih ali izdanih zdravilih in ki ni upoštevala vseh dejavnikov, ki bi lahko vplivali na zaključke.  

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj