Odkrili nov možganski center, ki izklopi bolečino

Splošno prepričanje je, da v možganih obstaja center, ki lahko, če so izpolnjeni določeni pogoji, izključi bolečino. Njegov obstoj je dolgo veljal za zgolj hipotetičnega. Zdaj ga je potrdila tudi znanost.

Ljudje smo podzavestno 100 odstotno prepričani, da v možganih obstaja center za lajšanje bolečine. To je eden od vzrokov, da placebo deluje. Foto: Bigstock

Možgani resnično nadzorujejo bolečino in jo po potrebi “izklopijo”. Raziskovalna skupina iz Univerze Duke je odkrila predel v možganih, ki pri miših nadzoruje občutek bolečine in jo – kar je presenetilo raziskovalce, nepričakovano izklopi. Nahaja se v predelu, v katerem česa takega ne bi pričakovali: v amigdali, centru (med drugim) za boj-beg odziv ter tudi za generalizirano tesnobo.

Ljudje verjamemo v center za lajšanje bolečine

“Ljudje smo podzavestno 100 odstotno prepričani, da v možganih obstaja center za lajšanje bolečine. To je eden od vzrokov, da placebo deluje. Vprašanje pa je, kje se nahaja,” pravi Fan Wang, profesor nevrobiologije na medicinski fakulteti Morris N. Broad (Univerza Duke), in nadaljuje: “Večina dosedanjih raziskav se je osredotočala na to, katere možganske regije bolečina vklopi. Veliko jih je, in če bi želeli bolečino zaustaviti, bi jih morali izključiti vse – kar je praktično nemogoče. Začeli smo razmišljati, da mogoče obstaja en sam (še neodkriti) center – neke vrste kontrolno središče, ki regulira in nadzira vse ostale.”

Bolečine je zapleten možganski odziv

Raziskava, 18. maja 2020 objavljena v reviji Nature Neuroscience, je temeljila na prejšnjih spoznanjih o delovanju anestetikov na nevrone. V študiji leta 2019 so ugotovili, da anestezija aktivira supraoptično jedro v možganih ter tudi specifično podskupino zaviralnih nevronov v osrednjem delu amigdale. “Bolečina je zapleten možganski odziv. Vključuje senzorično diskriminacijo, čustva in avtonomne odzive. Zdravljenje bolečine z “dušenjem” vseh vpletenih možganskih centrov je zelo težko doseči. Aktiviranje ključnega vozlišča, ki tem centrom pošilja zaviralne signale, je veliko boljša ideja,” je dejal Wang.

CeAga – novi možganski center, ki nadzoruje 16 ostalih

Raziskovalci so mišim vbrizgali blagi anestetik ter z MRI posneli možganske regije, ki se aktivirajo ob bolečini. Odkrili so, da je vsaj 16 možganskih centrov, za katere je znano, da predelajo senzorične ali čustvene vidike bolečine, prejemalo zaviralne impulze iz enega predela. Poimenovali so ga CeAga center, nevrone, ki v njem prevladujejo, pa CeAga nevroni. Sledenje biokemičnim procesom, po katerih se le-ti aktivirajo, je privedlo do še enega presenetljivega spoznanja: ob bolečini vzpostavijo aktivne povezave z mnogimi možganskimi regijami. Ko so CeAga center aktivirali od zunaj (z metodo optogenetike), so miši spremenile vedenje. Opustile so dejanja, tipična za izražanje neugodja (bolečine): lizanje šape in “umivanje” obraza. “To je bilo za nas popolno presenečenje,” je povedal Wang. Naslednji korak bo iskanje učinkovine, ki bo v obliki zdravila aktivirala CeAga nevrone in tako lajšala bolečine, napovedujejo raziskovalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj