Analgetiki brez recepta podobno učinkoviti kot opioidi

Čeprav se zdi, da je za bolečino na voljo veliko zdravil, praksa kaže, da je najti optimalno za posamezno vrsti bolečine zelo zahtevna naloga. Tudi študij, ki bi primerjale učinkovitost posameznih sredstev proti bolečinam, je malo. Ena od novejših je pokazala, da so analgetiki brez recepta pri kroničnih bolečinah po prometnih nesrečah enako učinkoviti kot opioidi.

Spopadanje s kronično bolečino bolj zapleteno in lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. Foto: Bigstock

Bolečina je kompleksni mehanizem, s katerim telo opozarja, da je nekaj narobe. Doživljanje bolečine ni odvisno samo od fizičnih dejavnikov, pač pa tudi od čustvenih dejavnikov, izkušenj v preteklosti ter družbenega in socialnega okolja, v katerem nekdo živi.

Doživljanje bolečine je odvisno tudi od prejšnjih življenjskih izkušenj.

Kronična bolečina posebej zapletena

Še posebej zapletena je kronična bolečina, zlati takrat, ko se zdi, da zanjo ni telesnih vzrokov. Že dolgo je tudi znano, da je eden od zelo pogostih povzročiteljev kroničnih bolečin depresija. Za razliko od obvladovanja akutne bolečine, ki mine, ko odpravimo njen vzrok, je spopadanje s kronično bolečino bolj zapleteno in lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.

Kronična bolečina vodi v druge zdravstvene težave

»Kronična bolečine je namreč bolezen sama po sebi in ima ravno tako neželene učinke in neželeni potek kot na primer sladkorna bolezen ali visok krvni tlak. Zdravniki se premalo zavedajo, da je bolečina marsikdaj osnova tudi za druge težave, ki jim bolnik ima. Pa še nekaj je: dlje, kot kronična bolečina traja težje obvladljiva postane,” pravi dr. Francesca Beaudoin iz Brown University’s Warren Alpert School of Medicine. Pod njenim vodstvom so izvedli raziskavo, s katero so primerjali različne vrste analgetikov.

Dlje, kot kronična bolečina traja težje obvladljiva postane.

Študij, ki primerjajo analgetike med seboj, je malo

Analgetiki (zdravila proti bolečinam) so eno od najbolj pogosto uporabljanih zdravil in logično se zdi, da so izjemno dobro raziskani, njihovo delovanje pa podprto s številnimi raziskavami. »Človek bi pričakoval, da je študij, ki primerjajo kombinacije analgetikov z namenom najti optimalno za posamezna stanja, na pretek. Pa temu žal ni tako,« je ob predstavitvi rezultatov povedala Beaudoinova.

Pomembno je najti pravi analgetik za posamezno vrsto bolečine.

Opioidi pomagali manj, ljudje so se jih navadili

V študijo, ki so jo opravili na Brown University’s Warren Alpert School of Medicine, so zajeli 948 bolnikov s kroničnimi bolečinami po prometnih nesrečah. Primeri so si bili med seboj podobni, razlikovali pa so se glede na vrstno analgetika, ki so ga poškodovanci prejeli. Slednji so le-tega jemali tudi, ko so jih odpustili v domačo oskrbo. Izkazalo se je, da so opioidi bolečino blažili manj uspešno kot zdravila iz vrste nesteroidnih antirevmatikov NSAID (na primer ibuprofen). Pri tistih, ki so dobivali opioide, je bila verjetnost, da bodo po šestih tednih od nesreče še vedno jemali zdravila proti bolečinam, tudi za skoraj 20 odstotkov večja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj