Sodobni pristop k zdravljenju hallux valgusa

V zadnjih letih je zdravljenje deformiranega nožnega palca, ki ga poznamo pod izrazom hallux valgus, pomembno napredovalo. Ker še nimamo zanesljivih dokazov ali znanstvenih raziskav, ki bi zagovarjale uporabo komercialno dokaj popularnih posebnih opornic za korekcijo palca, je edini način, s katerim lahko pozdravimo hallux valgus, še vedno operativni poseg.

Hallux valgus spada med najpogostejše deformacije.
Hallux valgus je pogostejši pri ženskah, edini način zdravljenja je še vedno operativni poseg. Foto: Bigstock

Piše: doc. dr. Matjaž Merc, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, Zasebna klinika Zdrav splet

Dr. Matjaž Merc

Doc. dr. Matjaž Merc, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, Zasebna klinika Zdrav splet

Takšni operativni posegi so sicer znani po dokaj izraženi pooperativni bolečini in pogosto večmesečnem okrevanju. Stopnja zadovoljstva po operaciji in zaključeni rehabilitaciji ob tem dosega solidnih 92 %. Kljub pravilno izvedeni operaciji pa se lahko v 7 % do 10 % primerov deformacija ponovi. Ob upoštevanju vseh informacij, ki so nam na voljo, in ob večletnih izkušnjah, ki smo jih pridobili z obravnavo več kot tisoč pacientov, ki so prišli v ambulanto zaradi težav s palcem, lahko ocenim, da se stopnja zadovoljstva operiranih pacientov v zadnjih letih zvišuje. 

To se dogaja predvsem zaradi izboljšanih in modernih kirurških tehnik, saj lahko zdaj pacientom ponudimo manj invaziven operativni poseg. S takim posegom skozi luknjice na koži, ne da bi vstopili v veliki sklep palca, izravnamo hallux valgus. Tako je po posegu bistveno manj bolečin, rehabilitacija pa je v primerjavi z rehabilitacijo po klasičnih kirurških tehnikah hitrejša.

Hallux valgus spada med najpogostejše deformacije.
Slika1: Hallux valgus spada med najpogostejše deformacije.
Zaradi izbokline na notranji strani stopala se pojavi bolečina,
palec pa začne sčasoma odrivati drugi prst.

Odločitev za poseg mora biti pravočasna

Hallux valgus je pogostejši pri ženskah, njegov nastanek sproži ali pospeši uporaba ozke obutve. Pomembno vlogo pri nastanku igrajo tudi genetski faktorji in dednost. Z leti se deformacija običajno postopoma slabša do te mere, da izboklina ob velikem sklepu palca pordi in boli že na dotik, še bolj pa boli pri nošenju čevljev. Sprednji del stopala se sčasoma razširi, s čimer postanejo zaradi preobremenitve nemalokrat boleči tudi drugi prsti na stopalu. V težjih primerih začne palec odrivati drugi prst, ta se deformira in dobi značilno krempljasto obliko. Takrat z operacijo praviloma poravnamo tako palec kot tudi drugi prst. Odločitev za poseg mora biti zato v želji, da na stopalu ne nastane preveč škode, pravočasna. Po drugi strani blagih deformacij, ki ne povzročajo težav in ne kažejo tendence slabšanja, nima smisla operirati, saj ni nujno, da bodo napredovale in prešle v težavno fazo.

S sodobnim pristopom k zdravljenju hallux valgusa lahko danes pacientom ponudimo minimalno invazivno operacijo, pri kateri deformirano kost palca poravnamo brez klasičnega reza kožnega pokrova in najpomembneje, ne da bi pri tem prekinili sklepno ovojnico palca. S tem dosežemo predvsem hitrejšo rehabilitacijo, manj bolečine takoj po posegu, pogosto pa tudi nekoliko boljšo pooperativno gibljivost sklepa v primerjavi s klasičnimi metodami. Poseg izvedemo skozi luknjice na koži s posebnimi svedri, ki še najbolj spominjajo na tiste, ki jih uporablja zobozdravnik. Položaj svedrov in sam potek operacije ves čas nadzorujemo ob pomoči rentgenskega ojačevalca. Na monitorju tako nadziramo celoten postopek operacije. Ko smo s poravnavo palca zadovoljni, sledi vstavitev vijaka, ki poskrbi za to, da se kost zaceli v optimalnem položaju.

Korelacija hallux valgusa.
Slika 2: Pri minimalno invazivnem posegu se korekcija hallux
valgusa izvede skozi luknjice na koži.

Z novim pristopom nič več hudih bolečin in dolgih rehabilitacij

Pacienti lahko še isti dan po posegu odidejo domov, prvih šest tednov po operaciji je treba za hojo uporabljati posebno opornico oziroma čevelj s trdim podplatom, ki palec zaščiti pred preobremenitvijo. Po šestih tednih je kost dovolj zaceljena, da opornico opustimo, s stopalom pa začnemo normalno izvajati vse aktivnosti. Kljub temu je mogoče v povprečju še štiri tedne pričakovati nekaj otekanja stopala in bolečin, saj se v tem času nadaljuje intenzivno celjenje kosti. Po operaciji je priporočljiva fizikalna terapija, kjer poskrbijo, da se sklep kar najhitreje aktivira in doseže svojo polno funkcijo.

Stanje šest tednov po posegu.
Slika 3: Stanje 6 tednov po operativnem posegu. Palec je poravnan,
na koži so vidna samo vstopna mesta, skozi katera smo izvedli
izravnavo deformacije.

Minimalno invazivna kirurgija na stopalu je prinesla pomemben napredek tudi pri zdravljenju hallux valgusa. Zoperstavila se je namreč glavnima vzrokoma, zaradi katerih se pacienti pogosto niso odločili za operacijo. To sta dokaj huda bolečina po operaciji in dolga rehabilitacija. Pacientom z deformacijo nožnega palca lahko tako v veliki večini primerov omogočimo zgodnejšo vrnitev na delo, hitrejšo ponovno udejstvovanje v športu in vključevanje v vsakodnevne aktivnosti.