Zdravilo zoper kronično bolečino brez stranskih učinkov

Kronična bolečina je kompleksni pojav, za katerega je značilno vztrajanje tudi, ko naj bi bil izvirni vzrok - poškodba ali okvara, odstranjen. Spremlja mnoge kronične bolezni in je posebej pogosta pri starostnikih.

V Sloveniji s kronično bolečino živi več kot 200 tisoč ljudi, kar nas statistično uvršča med bolj izpostavljene države. Foto: Bigstock

Zdravljenje kronične bolečine je zahtevno in kompleksno ter pogosto povezano z neželenimi učinki, med katerimi prevladuje odvisnost od analgetikov. Stroka si tako že desetletja prizadeva razviti zdravilo brez stranskih učinkov.

200 tisoč Slovencev s kronično bolečino

Med 7 in 10 odstotkov svetovnega prebivalstva trpi zaradi kroničnih bolečin, ki se lahko med drugim pojavi po operaciji, pri ljudeh s sladkorno boleznijo, po krvnem strdku, po amputaciji v obliki fantomske bolečine. Mnogokrat vzroka ni mogoče odkriti. Stanje izčrpava bolnike, vpliva na življenje svojcev, drastično zmanjša kakovost življenja in predstavlja pomembno javnozdravstveno breme. V Sloveniji s kronično bolečino živi več kot 200 tisoč ljudi, kar nas statistično uvršča med bolj izpostavljene države.

Testirali na stotine učinkovin

Raziskovalci Univerze Copenhagen so razvili zdravilno učinkovino, ki omogoča popolno lajšanje bolečin brez stranskih učinkov. Uspešno so jo preizkusili na miših, ugotovitve pa objavili v zadnji številki znanstvene revije EMBO Molecular Medicine. “Razvili smo nov način zdravljenja kronične bolečine – ciljno usmerjeno zdravljenje. To pomeni, da ne vpliva na splošno nevronsko signalizacijo, ampak le na specifične živčne spremembe,” pravi soavtor Kenneth Lindegaard Madsen, izredni profesor na oddelku za nevroznanost na Univerzi Copenhagen.

“Na projektu smo delali več kot deset let in v tem času testirali na stotine učinkovin. Začelo se je z razumevanjem biologije kronične bolečine, nadaljevalo z izumljanjem učinkovine ter oblikovanjem le-te v obliko, ki je učinkovita. Testirali smo jo na živalih in natančno dokumentirali, po katerih mehanizmih deluje in kako vpliva na vedenje,” nadaljuje Madsen.

Naslednji korak klinična testiranje na ljudeh

Učinkovina, ki so jo razvili, je peptid Tat-P4- (C5) 2. Deluje tarčno in vpliva le na spremembe živcev, ki predstavljajo težavo in povzročajo bolečino. Izkazalo se je tudi, da lahko zmanjša odvisnost od zdravil proti bolečinam. “Peptid deluje zelo učinkovito in nima stranskih učinkov. Na živalskem modelu smo dosegli popolno lajšanje bolečin, brez odvisnosti in letargičnega učinka, ki je značilen za obstoječa zdravila,” pojasnjuje Madsen in dodaja: “Naš naslednji korak je testiranje učinkovine na ljudeh ter oblikovanje peptida Tat-P4- (C5) 2 v obliko, ki bo optimalna za ljudi.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj