Preobčutljivost na gluten pogostejša, kot so menili doslej

Preobčutljivost na gluten ima najmanj desetina populacije. Stanje ni pogojeno s starostjo, je pa pri ženskah še enkrat pogostejše, kot pri moških.

Sum na pretirano občutljivost na gluten je utemeljen pri Hashimotovem sindromu, Segranovem sindromu, avtoimunih boleznih. Pri dermatitisu herpetiformis duhring je brezglutenska dieta pogoj za uspešno zdravljenje. Foto: Bigstock

Pri ljudeh s preobčutljivostjo na gluten uživanje hrane, ki ga vsebuje, aktivira imunski sistem. V spodnji plasti tankega črevesa se sproži imunski odgovor, ki je lahko zelo buren. Pri tem se sproščajo snovi, ki povzročijo sploščenje črevesne sluznice in atrofijo črevesnih resic. Posledica je zmanjšana absorpcija hranilnih snovi (hranil, vitaminov, mineralov) iz črevesja v kri. Gluten se nahaja v različnih žitih, največ v pšenici, piri, ječmenu in rži. Oves ima minimalno toksičnih snovi in ne sproži v taki meri imunskega odziva kot ostala žita, zato ga že izpuščajo iz seznama nezaželenih živil.

Spremembe na črevesni sluznici merilo za diagnozo

Najpogosteje uporabljena diagnostična metoda je klasifikacija po Marshu -glede na spremembe na črevesni sluznici. Tip 0 označuje zdravo črevesno sluznico tankega črevesa. Pri tipu 1 (infiltrativni stopnji) je epitelij resic že infiltriran z levkociti. Tip 2 (infiltrativno-hiperplastična stopnja) že pokaže hipertrofijo in hiperplazijo (povečano število) kript (jamice in ugreznine) , kjer se sluznica morfološko spremeni, črevesne resice pa so še prisotne. Ko so spremembe na črevesje že tipa 3 (ploska destruktivna stopnja), pa črevesnih resic praktično več ni, kripte so še bolj spremenjene.

Simptomi preobčutljivosti na gluten

Preobčutljivost na gluten se lahko pokaže že pri dojenčkih. Bolezenski znaki se izrazijo ob prvih hranjenjih z živili, ki vsebujejo gluten – kar ni le moka ali izdelki iz pšenice, ampak so to lahko industrijsko pripravljene sadne kašice, kosmiči, mlečni napitki… Pojavi se driska (blato je smrdeče), vetrovi, napihnjen trebušček, hujšanje, otrok je brez energije in se nenavadno hitro utrudi. Pri odraslih poteka z netipičnimi simptomi. Običajno se pojavi blaga anemija, ki je posledica zmanjšane absorpcije železa v zgornjem delu tankega črevesa. Sum na pretirano občutljivost na gluten je utemeljen pri Hashimotovem sindromu, Segranovem sindromu, avtoimunih boleznih. Pri nekaterih (na primer pri dermatitisu herpetiformis duhring) je brezglutenska dieta pogoj za uspešno zdravljenje.

Genski test za celiakijo

Pri odraslih se stanje pogosto kaže kot driska, hujšanje in napihnjenost v trebuhu. Običajno se pojavi tudi slabša krvna slika z nižjimi vrednostmi železa, pogosta je utrujenost. Bolezen potrdijo serološki pokazatelji: antiendomizijska protitelesa (EMA) in protitelesa za tkivno transglutaminazo. Če so testi mejnih vrednosti, igra pomembno vlogo pri diagnosticiranju genski test za celiakijo, ki preveri prisotnost genov HLAD-Q2 ali HLAD-Q8. Vendar – pozitivni test še ne pomeni bolezni, saj ga ima večina populacije. Pomemben je negativni rezultat, ki napove, da celiakije ni!

Prepovedana in dovoljena živila

Prepovedana so vsa žita in žitni izdelki, razen ovsa, ki pa ne povzroča imunskega odziva. Torej se je potrebno izogibati: mokam iz pšenice, (tudi pire), rži, ječmena, kakor tudi kruhu, kolačem in pecivu, ki so pripravljenih iz teh mok ter vseh izdelkom, ki jih vsebujejo. Še posebej je treba biti pozoren na skriti gluten v omakah, pripravljenih živilih in skrbno brati deklaracije. Gluten vsebuje tudi pivo, nekatera vina in žitna kava, predelani mesni proizvodi, pripravljene konzervirane juhe, jušni ekstrakti, industrijsko pripravljen čips, pudingi, sladoledi idr. Živila brez glutena so označena s prečrtanim pšeničnim klasom. Dovoljena živila so koruza, ajda, riž, proso, krompir, vsa zelenjava in sadje. Tudi meso in ribe so v skupini dovoljenih živil, kontrola je potrebna pri predelanih mesnih živilih (mesne omake, salame, pripravljene mesne jedi…).

Raziskavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj