Rak prostate ni več samo bolezen starejših moških

V zadnjih desetletjih je bilo opravljenih mnogo epidemioloških raziskav, ki niso našle pravih odgovorov na vprašanje, kaj povzroča raka na prostati.

Z vsakim desetletjem starosti se tveganje za raka prostate poveča za 1,7-krat. Bolezen se redko pojavi pred dopolnjenim 50. letom starosti. Ni pa vedno tako. Tudi mlajši lahko zbolijo. Foto: Bigstock

Tako je starost najpomembnejši in najzanesljivejši dejavnik tveganja za raka prostate. Pojavnost s staranjem namreč narašča. Tudi družinska obremenjenost zviša tveganje za razvoj raka na prostati, zlasti če so moški zboleli mlajši.

Pozitivna družinska anamneza pri svojcih prvega kolena poveča tveganje, da se bo bolezen pojavila prej in imela bolj agresiven potek bolezni. Temnopolti imajo večje tveganje, da bodo zboleli prej in imeli bolj agresivno obliko bolezni. Če povzamem, so tako najbolj ogroženi starejši temnopolti moški s pozitivno družinsko anamnezo in okvaro določenih genov, pojasni urolog asist. Simon Hawlina s Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana.

Asist. dr. Simon Hawlina, specialist urolog, UKC Ljubljana

Rak prostate je bolezen starejših moških a ogroža tudi mlajše moške?

TO drži. Z vsakim desetletjem starosti se tveganje za raka prostate poveča za 1,7-krat. Bolezen se redko pojavi pred dopolnjenim 50. letom starosti. Ni pa vedno tako. Tudi mlajši lahko zbolijo. Ogroženi so predvsem tisti moški, ki imajo v družini bližnjega člana, ki je mlad zbolel z rakom prostate, dojke ali rodil.

Koliko bolnikov z rakom prostate je v Sloveniji

Glede na podatke iz Registra raka Republike Slovenije je ob koncu leta 2017 med nami živelo 14.143 bolnikov, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka prostate. Incidenca raka prostate raste približno za dva odstotka na leto, smrtnost pa pada za približno 1,6 odstotka. Tako menimo, da je v letu 2021 teh bolnikov vsaj 15.000. Na leto v Sloveniji umre zaradi raka na prostati približno 400 moških.

Kateri so simptomi raka prostate, ki so znak za alarm, ko je nujen pregled pri zdravniku

Glavni problem je, da je rak prostate v veliki meri klinično nem. Bolniki simptome praviloma zaznajo, ko je bolezen napredovala in je neozdravljiva.

Klinični simptomi oziroma bolezenski znaki so v glavnem pogojeni z anatomskim položajem prostate. Bolezen je sprva omejena samo na prostato. Z množenjem rakavih celic pride do zoženja sečnice, kar povzroči težave pri uriniranju. Bolniki imajo slabši curek urina, pri uriniranju se napenjajo in imajo občutek, da mehurja ne izpraznijo v celoti.

Rakasto tkivo lahko kasneje prerašča tudi v sosednje organe in okolna tkiva. Najpogosteje se širi proti sečnemu mehurju, kjer lahko preraste vrat mehurja in vstop sečevodov v sečni mehur. Posledica je moten odtok urina iz ledvic v sečni mehur in slabšanje delovanja ledvic. Bolniki z napredovalim rakom prostate lahko opazijo tudi krvav urin ali kri v semenski tekočini. Bolečine v skeletu se pojavijo, ko rak prostate zaseva v kosti. Tako spremenjeno kostno tkivo je bolj krhko in se lahko zlomi že ob manjši poškodbi, kar imenujemo patološki zlom. Kadar je z rakastimi celicami preraščen tudi kostni mozeg, so bolniki slabokrvni (anemija).

Kaj lahko moški naredijo sami

Zdravniki svetujemo zdravo življenje z veliko gibanja, uravnoteženo prehrano, ki vsebuje malo živalskih maščob, veliko sadja in zelenjave, manj stresno življenje, znižanje prekomerne telesne teže in vsaj trikrat tedensko spolno aktivnost. Zdrav življenjski slog namreč zmanjša možnost pojava raka na prostati in tudi izboljša uspeh zdravljenja.

Pomembno je, da bolniki zaupajo lečečemu zdravniku, ki jim bo pojasnil naravo bolezni, prognozo in predstavil terapevtske možnosti. Vse oblike zdravljenja imajo svoje prednosti in slabosti, zato se nemalokrat skupaj z bolniki odločamo, kako naprej. Ostati je treba pozitiven, vzdrževati telesno kondicijo, medsebojne človeške stike in se včasih tudi komu zaupati, ko nam je težko. Nikdar se ne smemo vdati. Misel na to, da zdravniki delamo po svojih najboljših močeh, smo ustrezno izobraženi in imamo na voljo vse diagnostične metode in terapevtske pristope, je vsekakor spodbuda, da gremo skupaj naprej. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj