Za stopala je potrebno redno in pravilno skrbeti

Avtor: Iva Jeknić

Stopalo je celota, ki združuje kosti, sklepe, vezi, mišice, podkožje in kožo. Je končni del spodnjega uda in ima za človeški organizem zelo pomembno vlogo, saj nosi celotno težo telesa. Ravno zaradi tega mora biti statično dovolj čvrsto, dinamično pa se mora prilagoditi podlagi, ublažiti udarce ob podlago ter omogočiti dobro hojo in tek. 

Ker je stopalo stičišče človekovega telesa s podlago in prenaša celotno težo telesa na podlago, mora biti optimalne oblike. Za stopala je potrebno dnevno pravilno skrbeti, še posebej, če govorimo o diabetičnem stopalu oziroma diabetični periferni neuropatiji, ki je najpogostejši zaplet pri več kot polovici sladkornih bolnikov. S tem se strinja tudi Andrej Prlja, dr. med., specialist ortoped, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici Jesenice. Pravi, da je sladkor “tihi ubijalec”.

Pomembnost zdravih stopal in stopalnih lokov

Stopalo je sestavljeno iz 27 kosti, 19 mišic in 32 sklepov, ki oblikujejo tri stopalne loke, in sicer dva vzdolžna in enega prečnega, kar je zelo pomembno za prožnost stopala. Notranji vzdolžni lok poteka od petnice do glavice prve stopalnice, zunanji vzdolžni lok poteka od petnice do glavice pete stopalnice, prečni stopalni lok pa povezuje glavico prve in pete stopalnice. Stopalne loke ustvarjajo podplatna opna in aktivnost stopalnih mišic. Stične točke stopalnih lokov predstavljajo tudi oporne točke stopala. Zdravi stopalni loki so torej nepogrešljivi pri zdravih stopalih in posledično tudi pri dobrem gibanju. Pravilno obliko in funkcijo stopal ter stopalnih lokov zagotavljajo oblika in položaj kosti, sklepov, njihove vezi ter mišice. Bolezni in poškodbe kateregakoli od teh lahko vodi do preveč spuščenih ali previsokih stopalnih lokov. Taka stopala ne delujejo tako kot je potrebno, saj se hitreje utrudijo in razbolijo ter ostalih sklepov pred preobremenitvami ne ščitijo dovolj, zlasti kolena in hrbtenico. »Zato je skrb za stopali hkrati tudi skrb za celotno telo in obratno. Skrb za telo v celoti, torej skrb za telesno težo, splošno kondicijo itd., pomeni tudi skrb za stopala,« je opozoril dr. Prlja.

Diabetično stopalo

Pod izrazom diabetično stopalo razumemo spremembe, ki nastanejo na stopalu sladkornega bolnika kot posledica kroničnih zapletov sladkorne bolezni, poškodb in okužbe. Povzroči ga slabo nadzorovana koncentracija krvnega sladkorja tako pri bolnikih sladkorne bolezni tipa I kot tudi II. Gre za okvaro perifernih živcev, kar lahko vodi do spremenjenih občutkov, spontane bolečine ali izzvane bolečine, ki jo sproži že običajni dražljaj. Bolečina lahko postane kronična, vedno bolj moteča in neodzivna na običajna protibolečinska zdravila. Bolniki opisujejo to bolečino kot zelo posebno in tudi vsi je ne občutijo enako. »Pri enih se kaže kot otrplost stopal, pri drugih kot občutek mravljinčenja ali zbadanja. Simptomi se lahko poslabšajo ponoči, kar moti spanje in vodi v kronično utrujenost, razdražljivost ali celo v depresijo. Bolečina je lahko je stalna ali občasna, sprožijo jo lahko že običajni, za zdravega človeka neboleči dražljaji,« nam je razložila Sonja Ukmar, dr. med., specialistka družinske medicine, ki je zaposlena v Ordinaciji družinske medicine Sonja Ukmar. Pri diabetičnem stopalu je spremenjena tudi koža, ki je tanjša, svetleča in bolj dovzetna za poškodbe. Zaradi spremenjenega občutka v stopalih lahko pride do poškodbe le-teh (otiščanci, odrgnine, deformacije). Lahko se pojavijo prave razjede, kar predstavlja visoko stopnjo ogroženosti stopala, saj lahko pride v najhujših primerih celo do amputacije stopala ali celo noge. »Zato je zelo pomembna preventiva, da se tovrstne težave pojavijo čim kasneje. Zlasti je pomembna dobro urejena sladkorna bolezen,« je še dodala sogovornica.

Pomembnost nege zdravih in diabetičnih stopal

»Stopali nam služita za oporo, hkrati pa nam omogočata tudi gibanje. Poleg tega nam omogočata stik s podlago na kateri stojimo ali po kateri se gibljemo preko občutkov dotika, toplote, mraza, vlage ali bolečine,« je dejal dr. Prlja. Oskrba nepoškodovanih stopal obsega redno higieno, skrb za nohte, odstranjevanje trde kože in vlaženje le-te z raznoraznimi kremami in olivnim oljem. Obutev mora biti široka, udobna, vložek dovolj mehak, da ne žuli, in hkrati dovolj čvrst, da nudi oporo vzdolžnemu in prečnemu stopalnemu loku. Kak centimeter pete je običajno potreben, visoke pete pa niso sprejemljive. Skrb za stopali je torej zelo pomembna za zdrave posameznike, še bolj pa za bolnike s sladkorno boleznijo. »Sladkor je namreč “tihi ubijalec”,« je obrazložil dr. Prlja. Dolgo časa se bolniki sploh ne zavedajo resnosti svoje bolezni, saj se počutijo dobro in opozoril zdravnika ne jemljejo dovolj resno. Posledično vrednosti krvnega sladkorja veselo skačejo gor in dol, kar pomeni stalno škodovanje vrsti tkiv in organov. Na stopalih nas predvsem skrbijo okvare žilja (mikro in makrocirkulacija) ter vpliv na živce (diabetična polinevropatija). Zaradi okvar žilja je prehrana in obramba vseh struktur stopal oslabljena. Zaradi slabše zaznave (okvara živcev) pa so možne pogostejše poškodbe, zlasti kože. Tudi če so ranice ali razpoke na videz še tako majhne in nepomembne, so za bakterije široko odprte. Posledica je lahko hujše gnojenje, kar lahko vodi v propad dela ali celega stopala in se lahko konča z amputacijo. Zato je zelo pomembno, zlasti za diabetike, da redno in vsakodnevno pregledujejo in skrbijo za svoja stopala. Vsak večer je potrebno stopali v celoti pregledati s pomočjo ogledala. »Iščite ranice, žulje, krvave razpoke na petah, izcedke ipd. Če odkrijete kaj od naštetega, je potrebno takoj ukrepati. Če sami še niste izkušeni in ne veste kako in kaj, si z milom umijte stopalo, ga dobro izperite z mlačno vodo, osušite in področje zaščitite z obližem. Zjutraj se posvetujte s svojim zdravnikom, izkušenejši pa se bodo obrnili na referenčne ambulante,« je še dodal dr. Prlja.

Primerna obutev

Za zdrava stopala obutev dandanes ni tako obremenjujoča, ker moderna (ne nujno tudi modna) obutev praviloma omogoča stopalom, da se v njih dobro počutijo in čim bolj naravno gibljejo. »Seveda to ne velja za ozke »špičaste« čevlje z visoko peto, kar je še vedno podzavestni sinonim za lep ženski čevelj,« je dejal dr Prlja. Pri diabetikih pa je stvar drugačna. Njihova stopala namreč potrebujejo zaščito pred okoljem, podporo stopalnim lokom in razbremenitve na ogroženih delih. Zato je zelo pomembno, da obutev ne sledi modi, ampak služi uporabniku. V kasnejših fazah z že prisotnimi fiksiranimi spremembami, diabetikom pripadajo ortopedski čevlji, ki jih izdela strokovnjak po smernicah zdravnika, zato tovrstni bolniki izkoristite strokovnjake in se posvetujte z njimi, da vam bo čevelj koristil, ne pa da bo okras v omari. V zgodnejših fazah, ko sprememb še ni, pa je se je potrebno obnašati stopalom prijazno in jim pomagati, da se ne slabšajo hitreje kot je to nujno. »Ko se rane začno enkrat odpirati, je prepozno za kesanje,« je opozoril dr. Prlja.

»Skrb za vaša stopala, zlasti če ste diabetik, je vaša obveza. Vgradite to v splošno skrb za vaše zdravje in telo vam bo hvaležno. Žal se vsem posledicam bolezni in staranju le ne moremo izogniti, lahko pa si precej pomagamo sami in ne čakamo samo na druge,« je za konec podelil nasvet dr. Prlja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj