Motnje mokrenja pri moških

Ginekološki pregled je za žensko nekaj povsem normalnega, zakaj se potem moški izogibajo pregleda pri urologu. Ko pogovor nanese na zdravstvene težave, se moški pogosto začnejo obračati stran.

Pri večini okužb s sečili, čeprav potekajo v blažji obliki, se je priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom. Foto: Bigstock

Okužbe sečil so med najpogostejšimi oblikami bolezni, a se v večini pojavljajo v precej blažjih oblikah. Če težave niso zelo moteče in boleče, jim sploh ne namenimo pretirane pozornosti. Pri okužbi sečil gre po navadi za vdor bakterij, ki so normalno prisotne tako v notranjem kot tudi zunanjem delu spolovila. Težave so lahko blage in se postopoma umirijo in niti ni potrebno posebno zdravljenje. Če se okužbe ponavljajo ali se razvijejo kompleksne, zapletene okužbe, se lahko ob neustreznem ukrepanju težave nevarno poslabšajo.

Prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., specialist urologije v Medicinskem centru Barsos. Foto: Osebni arhiv

Poleg okužb sečil med pogostejše težave lahko uvrstimo še sečne kamne, težave s prostato, zastajanje ali zapora seča, vstavljen urinski kateter in nepojasnjene krvavitve iz sečil.

»Najpogostejša in najlažje ozdravljiva sta vnetje mehurja in nezapleteno vnetje ledvic. Vnetje mehurja prepoznamo po nenadnem pogostem in pekočem odvajanju majhnih količin urina, ki je moten in neprijetnega vonja. Prisotne so lahko tudi bolečine v predelu sečnega mehurja. Vnetje ledvic spremljajo slabo počutje, topa bolečina v ledvenem predelu, povišana telesna temperatura, redko tudi slabost in bruhanje,« navede prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., specialist urologije v Medicinskem centru Barsos.

Ženske h ginekologu, moški k urologu

Redni ginekološki pregledi so pri ženskah nekaj povsem normalnega. Dejstvo je, da so vnetja sečil veliko pogostejša pri ženskah kot pri moških. Kar 40–50 % žensk vsaj enkrat v življenju doživi okužbo sečil, saj so njihove sečnice krajše, zato lahko bakterije iz spolovil in črevesja hitreje vstopijo v sečila. S starostjo pri moških nastane več možnosti za vnetja in težave s prostato. »Žal še vedno opažam, da se moški pogovorom o težavah sečil ali genitalij izogibajo ter pomoč poiščejo šele takrat, ko so težave neznosne in obremenijo vsakdanje aktivnosti,« še poudari specialist.

Vendar urologi niso ginekologi za moške

Urologija je kirurška veja medicine, ki se ukvarja z ugotavljanjem in zdravljenjem bolezni sečil in moških genitalij. V Medicinskem centru Barsos v ambulanti urologije pacientom nudijo osnovne preglede in ultrazvočno preiskavo, dodatno pa se lahko odločijo tudi za pregled krvi, kot je tumorski označevalec prostatični specifični antigen (PSA), merjenje hitrosti in količine urina pri uriniranju ter pregled seča.

Najpogostejše bolezni, o katerih ne želimo govoriti

Moški se pogovoru o boleznih, sploh tistih, povezanih z njihovimi spolnimi organi, izogibajo. Vendar katere so tiste najpogostejše, ki jih lahko doletijo? Poleg vnetij so to zagotovo motnje mokrenja, ki jih delimo na motnje med mokrenjem oziroma praznjenjem sečnega mehurja, motnje polnjenja mehurja in simptome po koncu uriniranja. To so recimo občutek nepopolno izpraznjenega mehurja in kapljanje seča po mokrenju. Pogost je tudi pojav čezmerne aktivnosti sečnega mehurja, imenovane PASM, ki jo lahko povežemo z boleznimi prostate ali pa z drugimi slabo določljivimi stanji živčnega izvora. »Gre za nenadno in pogosto potrebo po uriniranju s pridruženo inkontinenco ali brez, ki naj bi jo doživel vsak sedmi moški po 40. letu. Zdravljenje bolezni poteka večstopenjsko,« razloži dr. Kmetec in poudari pomen spremembe življenjskega sloga in nekaterih prehranskih navad.

Inkontinenca je sicer bolj prepoznana kot težava žensk, zato se veliko moškim zdi, da jih to ne more doleteti. Izkazalo se je, da se moški tega pojava precej ustrašijo, zato prej poiščejo pomoč pri zdravniku kot pri drugih težavah. Dejstvo je namreč, da je uhajanje urina zaradi nenadnega pritiska pogostejši pojav pri starejših moških.

Tudi kamni v sečilih, vnetja in težave z erekcijo so ene izmed pogostejših težav pri moških. Erektilna motnja je pri moških sprejeta še vedno kot težje psihično breme, zato o svoji težavi redko spregovorijo in jo zavijejo pogosto med druge manj pomembne simptome. Do erektilne motnje lahko pride zaradi drugih, zlasti srčno-žilnih bolezni, preveč zaužitega alkohola ali kajenja, čezmerne telesne teže ali nekaterih zdravil. Šele, ko se izključi možnost prisotnosti drugih bolezni, specialist lahko svetuje ali pa odsvetuje ustrezno zdravljenje tako osnovne bolezni kot erektilne motnje.

Tudi vnetje prostate lahko opredelimo kot precej pogosto težavo pri moških, predvsem pri srednji generaciji. Na takšno bolezen nakazujejo bolečine v presredku in spodnjem delu trebuha, draženje in zapora seča. »Takrat se predpišejo antibiotiki, lahko tudi protibolečinska zdravila, če so bolečine resnično neznosne,« pojasni specialist iz Medicinskega centra Barsos.

»Movember« – gibanje za ozaveščanje o moškem zdravju

V znak pomembnosti moškega zdravja, predvsem na urološkem področju, vsako leto meseca novembra obeležujemo »movember«. Z gibanjem, ki spodbuja ozaveščanje o moškem zdravju in pomenu preventivnih pregledov zlasti po 50. letu. Moški si omenjeni mesec pustijo rasti brke, s čimer opozarjajo na bolezni, kot sta rak prostate in rak mod, ter druge bolezni moške populacije. Preventivni pregledi in opozarjanje na zgodnje odkrivanje bolezni, da se ne odločijo prepozno za obisk in pregled pri zdravnikih. Zakasnelo zdravljenje je lahko manj uspešno, predvsem pa je napornejše za bolnika, kar je značilno zlasti za pojav raka na prostati. Če se bolezen odkrije dovolj zgodaj, je zdravljenje uspešno v kar 80–90 %.

Kdaj se odločiti za pregled pri zdravniku

Pri večini okužb s sečili, čeprav potekajo v blažji obliki, se je priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom. Če se simptomi, ki nakazujejo na težji potek bolezni, povezane s sečili, stopnjujejo, pa je priporočljiv obisk pri zdravniku specialistu. Navadno bo treba po skrbnem pregledu predpisati antibiotično zdravljenje. Šele ko bo težavo natančno diagnosticiral, bo lahko predpisal, ali je potrebno protimikrobno zdravljenje skupaj z raznimi probiotiki, ki dvigujejo odpornost telesa. Zelo pomembno je namreč, da ranljivejšim skupinam, recimo nosečnicam in bolnikom s sladkorno boleznijo, ne predpišejo zdravil, ki bi lahko vplivala na njihovo stanje. Osebe s sladkorno boleznijo so sicer precej bolj izpostavljene okužbi sečil zaradi večje prisotnosti glukoze v urinu, ki je hranilo za bakterije. Opozorilni znaki, ki nakazujejo na nujen obisk zdravnika, so tudi ponavljajoča se vnetja, izrazite bolečine v ledvenem predelu, ki lahko razkrivajo sečne kamne, povišana telesna temperatura in kri v urinu. »Moškim, ki imajo kakršne koli težave z izločanjem urina, priporočam pregled pri specialistu. Že samo blažje težave namreč lahko opozarjajo na morebitno obolenje spodnjih sečil oziroma prostate, za kar je potrebno po skrbnem pregledu ustrezno zdravljenje,« še zaključi dr. med. Andrej Kmetec.

Zavedati se moramo, da so naša sečila in genitalije zelo pomemben del našega telesa. Bolečin, ki se pojavljajo ob uriniranju ali izločanju blata, nikakor ne smemo zanemariti, saj so lahko znanilec kakšne skrite bolezni. Tako kot so se ženske navadile na redne obiske pri ginekologinji, bi se moški morali navaditi na redne preventivne preglede pri urologu. Prav tako moške ne sme biti strah priznati, da imajo težave in zato potrebujejo pomoč strokovnjaka. Vsekakor je vedno boljša preventiva kot pa kurativa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj