Naravno prebolevanje covid-19 verjetno nudi trajno imunost

Ljudje, ki so covid-19 preboleli v mili obliki (vključno s tistimi, ki niso razvili bolezenskih znakov), so verjetno zoper ponovno zbolevanje zaščiteni za vse življenje. Razvijejo trajno imunost.

Naravno preboletje covid-19 v blagi obliki ali brez simptomov kot kaže pusti trajno zaščito, verjetnost ponovnega zbolevanja je praktično nična. Foto: Bigstock

Po preboletju covid-19 imajo ljudje v telesu dolgoročno imunske celice, ki v primeru ponovne okužbe aktivirajo protitelesa in preprečijo ponovitev bolezni, kaže raziskava Medicinske fakultete Univerze Washington. Do sedaj je – kljub pomanjkanju kakovostnih študij, veljalo, da je imunska zaščita po preboletju covod-19 kratkotrajna. Avtorji so ugotovitve 24. maja 2021 objavili v reviji Nature. Odkritje pomeni, da naravno preboletje covid-19 v blagi obliki ali celo brez simptomov pusti trajno zaščito, verjetnost ponovnega zbolevanja je praktično nična.

Protitelesa ne izginejo

“Lani jeseni so poročali, da protitelesa po okužbi z virusom, ki povzroča covid-19, hitro izginejo,” je povedal dr. Ali Ellebedy, izredni profesor imunologije in molekularne mikrobiologije na MF Univerze Washington, in nadaljeval: »To je popolnoma napačna interpretacija. Normalno je, da se raven protiteles po akutni okužbi zniža, vendar ne pade na nič. Pri ljudeh smo našli celice, ki proizvajajo protitelesa proti covid-19, še 11 mesecev po prvih simptomih. Gre za celice, ki bodo tvorile protitelesa do konca življenja.”

Ključ se skriva v kostnem mozgu

Med virusno okužbo se imunske celice, ki proizvajajo protitelesa, hitro razmnožijo in krožijo v krvi, zaradi česar se raven protiteles »dvigne v nebo«. Ko okužba oziroma bolezen mine, večina teh celic odmre, raven protiteles v krvi pa pade. Določena populacija celic, ki proizvajajo protitelesa – gre za tako imenovane dolgo živeče plazemske celice, se preseli v kostni mozeg in se tam naseli. Nenehno izločajo nizke ravni protiteles v krvni obtok, da telo zaščitijo v primeru ponovnega srečanja z virusom. Ključ do dolgotrajne zaščite zoper povzročitelja covid-19 se skriva v kostnem mozgu, pravi Ellebedy.

Presenetljivo odkritje

Ellbedy in skupina so v raziskavo vključili 77 prebolevnikov covid-19, ki so jim vsake tri mesece vzeli vzorec krvi. Večina jih je imela lažjo obliko covid-19, hospitaliziranih jih je bilo le šest. Sedem do osem mesecev po začetni okužbi so jim vzeli kostni mozeg. Čez štiri mesece so odvzem ponovili. Pridobili so tudi kostni mozeg od ljudi, ki nikoli niso imelo covid-19. Kot je bilo pričakovano, so se ravni protiteles v krvi prebolevnikov covid-19 v prvih mesecih po okužbi hitro znižale. Pričakovali so, da bodo protitelesa sčasoma iz krvi popolnoma izginila. Toda to se ni zgodilo. Nekatera protitelesa so vztrajala tudi še 11 mesecev po okužbi. Zgodilo pa se je še nekaj, česar niso pričakovali. Pri prebolevnikih covid-19 so v kostnem mozgu našli celice, ki proizvajajo protitelesa, posebej usmerjena na virus SARS-CoV-2. V kostnem mozgu ljudi, ki niso preboleli covid-19, teh celic niso našli. “Gre za celice, ki se ne delijo. Zgolj čakajo v kostnem mozgu in izločajo protitelesa. To počnejo, odkar je okužba izginila, in to bodo počeli še v nedogled,« pravijo avtorji.

Kaj pa tisti s težjim potekom covid-19?

Tudi ljudje, ki so bili okuženi in nikoli niso imeli simptomov, verjetno razvijejo vseživljenjsko imunost. Ali to velja tudi za tiste, ki so imeli zelo hud potek bolezni, pa bo potrebno še raziskati, zaključujejo avtorji. so ugibali raziskovalci. A še je treba raziskati, ali bodo tisti, ki so prenesli hujšo okužbo, zaščiteni pred prihodnjim napadom bolezni, so dejali. “Lahko gre v obe smeri,” pojasnjuje prvi avtor objave dr. Jackson Turner iz MF Univerze Washington. “Vnetje igra glavno vlogo pri hudi obliki covid-19 in »preveč« vnetja lahko privede do okvarjenega imunskega odziva. Po drugi strani pa ljudje hudo zbolijo zato, ker imajo v telesu veliko virusa -kar lahko privede do dobrega imunskega odziva. Potrebne so nadaljnje raziskave na ljudeh, ki so imeli hujši potek covid-19, da bi lahko tudi pri njih potrdili dolgoročno imunost.”

Povezavo do raziskave v celoti najdete TUKAJ.

1 KOMENTAR

  1. Spoštovani!

    V članku se omenja “dolgoročno” imunost po prebolelem Covidu. Kako je pa potem možno, da je bilo pomladi samo v Sloveniji dvakrat pozitivnih na Covid 181 oseb? Na Češkem pa celo 1480.

    Mogoče si “raziskovalci” oz. avtorji te študije razlagajo besedo “dolgoročen” drugače, kot to pojmuje ostali svet in dolgoročnost pojmujejo kot 3 mesece?? Poleg tega pa lahko rečem, da 77 oseb res ni nek reprezentativen vzorec, še posebej ne za študijo, ki bi potencialno lahko prispevala k odločitvam o zdravstvenih ukrepih!

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj