Otok Lošinj: Vdihnite življenje s polnimi pljuči

Avtor: P. S.

Poleg svoje izjemne lepote se otok Lošinj ponaša tudi z zdravilnimi darovi narave, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dolgotrajno življenje/dolgoživost otočanov. Zahvaljujoč zemljepisnemu položaju ter kombinaciji blagih podnebnih lastnosti in posebnih zelišč se otok Lošinj ponaša z obilico zdravilnih dejavnikov. Nič čudnega ni, da že več kot 130 let slovi kot klimatsko zdravilišče in iskana destinacija »vitality«.

Morski aerosol je zdravilna kombinacija kapljic morske vode, čistega zraka in eteričnih olj, ki dokazano blagodejno vpliva na zdravje pljuč. Otok Lošinj ima letno 2.600 sončnih ur in izrazito ugodno podnebje; omogoča počitek vse leto, poletje pa je na Lošinju še posebno lepo.

Visoka stopnja zdravstvene oskrbe

Lošinj ima visok standard zdravstvene oskrbe: ambulanto, nov oddelek za dializo, specialistično službo, turistično ambulanto in dobro organizirano nujno pomoč. Dolgoletno vlaganje in delo več generacij sta prispevala, da je Lošinj postal destinacija, ki ponuja zdrave počitnice in okrevanje po naravni poti. Lošinj ponuja kakovostno zdravljenje in rehabilitacijo pa tudi bogato kulturno vsebino, zanimivo in zdravo gastronomsko ponudbo, kar omogoča holistični pristop k zdravljenju. 

 
 

Dobri delfini za dobro jutro

Kristalno čisto morje lošinjskih voda je dom več kot 120 enot ‘dobrih delfinov’, njihovo veselo igro pa je gotovo mogoče opaziti vsako jutro na odprtem morju pred hotelom Punta.

Zadihajte s polnimi pljuči

Prav Vitality hotel Punta je lošinjska oaza sproščajočega zdravilnega počitka, ki si ga po vsakodnevnem napornem ritmu želimo vsi. Punta se nahaja v enkratnem naravnem okolju blizu slikovitega Velikega Lošinja; njihova ponudba je skladno z naravo prilagojena tako, da se gostom poleg počitka omogočata tudi možnost revitalizacije ter doseganje ravnotežja duha in telesa.

Hotel Punta ponuja nastanitev visoke kakovosti v prostornih sobah s pogledom na borov gozd ali modrino morja. V njihovo gastronomsko ponudbo so vključeni darovi narave, tako da je na jedilnikih poleg bogate ponudbe sadja in zelenjave mogoče najti tudi najboljše otoške specialitete, pripravljene po tradicionalni recepturi ali načelih mediteranske kuhinje.

 Posebnost hotela je Vitality Center, ki poleg notranjega in zunanjega bazena, Relax Centra, Wellness in Beauty Centra ponuja skupinsko in individualno prilagojene programe vadbe ter storitve zdravnikov in nutricionistov.

Punta je edinstvena destinacija za otroke in odrasle z dihalnimi težavami. Tukaj se izvaja program pljučne rehabilitacije, ki je bil razvit v sodelovanju s Hrvaškim pulmološkim društvom in z Otroško bolnico Srebrnjak iz Zagreba.

Re-Spiro Max – program pljučne rehabilitacije za odrasle

Pljučna rehabilitacija na Lošinju temelji na znanstveno potrjenih kliničnih in diagnostičnih metodah, ki se združujejo z naravnimi zdravilnimi dejavniki in zdravilnim aerosolom otoka Lošinja ter skladno s stoletno lošinjsko zdraviliško tradicijo. Program pljučne rehabilitacije Re-Spiro Max, ki traja tri tedne, je namenjen ljudem z lažjimi obstruktivnimi motnjami dihanja ter je razvit v sodelovanju s Hrvaškim pulmološkim društvom in z Otroško bolnico Srebrnjak iz Zagreba. 

 
 

Otok Lošinj ima zdravilne dejavnike morja, med katere spadajo morska voda, alge, sprehajalne poti, posebna zelišča, pesek, solinsko blato, morsko blato, kakovost zraka in klima/podnebje.

Cilj programa pljučne rehabilitacije Re-Spiro je zmanjšanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja pri ljudeh s pljučnimi boleznimi; za najboljše rezultate se priporočata šesttedensko prebivanje in rehabilitacija.

Predvidena je kot pomoč pri obvladovanju in prilagoditvi življenja glede na specifično stanje ali bolezen ter pri vzdrževanju kondicije pljučne muskulature. Programi Re-Sprio so prilagojeni posebej za vsakega uporabnika, upoštevajoč njegovo stanje, zgodovino bolezni in cilje. Pacienta se usposobi za samostojno uporabo veščin in postopkov, ki mu bodo olajšali dihanje, podaljšali mirno obdobje brez simptomov bolezni, zmanjšali pogostost poslabšanja bolezni pa tudi uporabo zdravil med letom. S pomočjo nasvetov nutricionista se izbere ustrezna prehrana in pridobivati se začnejo kakovostne prehrambne navade.

Re-Spiro Junior Express – program pljučne rehabilitacije tudi za otroke

Enotedenski Re-Sprio Junior Express vključuje vse pomembne elemente tritedenskega programa pljučne rehabilitacije. Cilja programa pljučne rehabilitacije Re-Sprio sta zmanjšanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja pri osebi z boleznijo dihal. Sedemdnevni program Re-Spiro Junior Express je namenjen otrokom, ki imajo lažje težave z dihanjem.

Pomembne informacije pred prihodom – ne spreglejte!

–       Preden se lahko potrdi rezervacija programa, je treba poslati medicinsko dokumentacijo, na osnovi katere bo zdravnik specialist potrdil primernost programa Re-Spiro glede na diagnozo in zdravstveno stanje gosta.

–       Najugodnejše obdobje za pljučno rehabilitacijo je pomlad ali jesen. Med poletjem se rehabilitacija ne izvaja. Pomladanska sezona 2016 traja od 3. 1. 2016 do 10. 6. 2016, jesenska pa od 2. 9. 2016 do 16. 10. 2016.

–       Rehabilitacija vključuje dve uri telovadbe dnevno (zjutraj in popoldne).

–       Vadba se izvaja v skupinah. Optimalno število udeležencev je od 8 do 15 v skupini.

–       S pogostejšim in z daljšim sodelovanjem v programu se zdravstvene koristi povečujejo (optimalno obdobje sodelovanja je šest tednov). Udeležencem se priporoča, da po koncu programa nadaljujejo vadbo doma. 

 
 

Vitality hotel Punta, Sestavine bb, 51551, Veli Lošinj, Hrvaška; [email protected]

Več o Vitality hotelu Punta in drugi ponudbi Lošinj Hotels & Villas si lahko ogledate na www.losinj-hotels.com ali pokličete +385 51 66 11 11.

Nikoli prevroče, nikoli prehladno – čudovita  mikroklima

Po številu sončnih dni se Mali Lošinj lahko primerja s severnoafriškimi mesti in z južnimi deli Jadrana, saj ima povprečno poletno temperaturo 23,5 °C in zimsko 7,9 °C. Ima skoraj 2.600 sončnih ur, morje pa se ogreje do največ 23,6 °C. Temperatura morja je vso jesen, zimo in pomladi višja od temperature zraka. Morje se ohladi ravno takrat, ko je to zaželeno, tj. v toplejšem delu leta. Če vzamemo temperaturo morja pri 20 °C kot ugodno za kopanje, lahko sezona kopanja na Malem Lošinju traja 126 dni – od prve dekade junija do druge dekade oktobra. Mali Lošinj ima povprečno letno 118 dni popolnega brezvetrja. Leta 2008 je bila izvedena raziskava o onesnaženosti zraka na Lošinju in na osnovi dobljenih rezultatov meritev območje Lošinja po kakovosti zraka spada v 1. kategorijo. Na Lošinju je zares mogoče vdahniti življenje s polnimi pljuči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj