Premagajmo anksioznost s čuječnostjo in dihalnimi vajami

»Pred dnevi sem začutila krče v dlaneh in prstih, postalo me je strah. Zdelo se mi je, da bom kar umrla. Na urgenci so mi povedali, da sem zdrava, a so mi predpisali antidepresive. Bojim se, da se bo to ponovilo.« S takšnimi in podobnimi tesnobnimi stanji se po svetu spopada več ko 10 odstotkov ljudi. Anksioznost vpliva tako na zdravje kot tudi na kvaliteto življenja. Kako jo prepoznamo? Ali si s pravilnim pristopom lahko pomagamo sami?

Anksioznost premagamo s čuječnostjo in dihalnimi vajami.
Anksioznost se odraža kot motnja duševnosti. S tehnikami dihanja-sproščanja in čuječnostjo si lahko pomagamo sami. Foto: Bigstock

Mag. Kaja Kastner Yadav, mednarodno certificirana svetovalka ajurvede in učiteljica joge ter ustanoviteljica centra Ajurjoga, nam je v pogovoru pojasnila, da je za mentalno ravnovesje pomemben celostni pristop na telo, energijo in um. Povedala nam je, kako si lahko s tehnikami dihanja-sproščanja in čuječnostjo pomagamo sami pri težavah z anksioznostjo.

Usklajenost telesa, energije in uma

Sogovornica izpostavi, da se anksioznost odraža kot motnja duševnosti, a ključno je kot poudari, za uravnavanje mentalnih neravnovesij, pravilno delovanje na vseh treh nivojih človeka – telesa, energije in uma.

Delovanje na fizično telo s primerno dnevno rutino, prehrano in zelišči:

 • Vpeljemo rutino v spalne navade, zgodnji odhod v posteljo do 22:00 ure je nujen
 • Uredimo rutino hranjenja. Vsak dan ob isti uri užijemo: zajtrk do 8h, kosilo do 13h in večerjo do 19h.Kosilo naj bo količinsko največji obrok dneva.
 • Večkrat na teden celo telo masiramo s toplim sezamovim oljem, kateremu lahko dodamo nekaj kapljic lavandinega olja. Po masaži si privoščimo toplo kopel ali tuš.
 • Vsako jutro v obe nosnici vnesemo kapljice toplega sezamovega olja ali mediciranega olja nasya.
 • Vsa hrana, ki jo uživamo naj bo kuhana oziroma toplotno obdelana, zabeljena z gheejem ali kvalitetnim oljem. Izpustimo presno hrano, torej surovo sadje in zelenjavo. Najboljše so enolončnice, sestavljene iz žita, stročnice ali mesa, korenske zelenjave in začimb, kot so mediteranske začimbe, kumin, asafoetida, pippali, svež ingver.
 • Jejmo hranosladkega, slanega in kislega okusa in se izognemo hrani grenkega in trpkega okusa. Malo pekočega ne bo škodilo.
 • Čez dan pijemo tople napitke brez vsebnosti kofeina.
 • Zelišča, ki uravnavajo (vato) v živčnem sistemu so:ashvagandha, gotu kola, shankapushpi, čaj sladkega korena, dashamoola čaj.

Z ustreznimi dihalnimi vajami ter fizičnimi položaji vplivamo na energijsko telo:

 • Izvajamo trebušno dihanje. Najlažje to tehniko izvajamo na hrbtu, s pokrčenimi nogami in dlanjo na popku. Poskusimo z vdihom dvigniti dlan in narediti počasen in dolg izdih tako, da se dlan spusti. Izvajamo vsaj 5 do 10 minut.
 • Izvajamo trikotno dihanje. Ta tehnika direktno vpliva na energijski sistem, ga čisti in odpravlja blokade. Ko dobro obvladamo trebušno dihanje, lahko pričnemo z izvajanjem trikotnega dihanja. Sedimo vzravnano, lahko na stolu ali na tleh. Kazalec in sredinec desne dlani zapremo v dlan, tako sta palec in prstanec iztegnjena ter prosta za zapiranje desne in leve nosnice. Pričnemo tako, da s palcem zapremo desno nosnico in naredimo vdih skozi levo, zapremo levo in naredimo izdih skozi desno, sledi vdih skozi desno in ponovno zapremo desno nosnico ter naredimo izdih na levo. Naredimo več takšnih ciklov, lahko izvajamo 5 do 10 minut.

Tehnike sproščanja in meditacije sprostijo naše mentalno telo:

 • Metoda čuječnosti nas uči bivanja tukaj in zdaj. Čuječnost je nepresojajoče, namensko zavedanje v sedanjem trenutku, medtem ko se dogaja. Zavedamo se svojih misli, čustev, občutkov v telesu ter tudi zunanjega dogajanja, kot so oddaljeni zvoki, ne da bi se poskušali doživljanju izogniti, ga zadržati ali ga kako drugače spreminjati. Nepresojajoče zavedanje pomeni, da dogajanja ali predmete opazovanja, tako zunaj sebe kot znotraj sebe, ne označujemo kot ustrezno ali neustrezno, dobro ali slabo, pravilno ali napačno. Gre le za to, da opazujemo in ne presojamo. Metodo uporabljamo pri izvajanju dihalnih in telesnih jogijskih tehnik, meditacije ali celo pri vsakodnevnih opravilih.
 • Tehnike koncentracije, ki vodijo v meditacijo. Enostavna tehnika, kjer je pozornost uma usmerjena v mantro zelo hitro umiri mentalno valovanje. Ob vdih lahko izgovorimo mantro SO, ob izdihu pa izgovorimo mantro HAM. Izgovorimo lahko na glas ali pa v mislih. Mantra so-ham pomeni to sem jaz. To ponavljamo vsaj 5-10 minut. Idealno matramo zjutraj in zvečer v vzravnanem sedečem položaju.
 • Zvočna kopel – zvoki in vibracije sedmih himalajskih posod delujejo do celičnega nivoja in tako harmonizirajo telo, energijo in um. Pri tovrstnem sproščanju lahko zelo hitro dosežemo stanje upočasnitve delovanja uma in s tem uvid v svojo notranjost od koder lahko črpamo novo energijo.

Po besedah mag. Kastner Yadav celostna obravnava človeka postaja nujna. Ker smo del narave naj bodo tudi postopki uravnavanja neravnovesja v skladu z naravnim okoljem.