Druženje z drugimi ljudmi je temeljna človekova potreba

Ljudje smo socialna bitja, ki za to, da (pre)živimo, enako kot hrano in vodo potrebujemo drug drugega. Druženje z drugimi ljudmi je naša temeljna potreba.

Za svoje zdravje in dobro počutje ljudje potrebujemo druženje s prijatelji. To je temeljna človekova potreba. Foto: Bigstock

Otroci, ki živijo izolirano od vrstnikov, kmalu razvijejo duševne težave, ki se pogosto prej kot na njihovi psihi odrazijo na njihovem telesu. Njihov imunski sistem začne delovati slabše, pide do kroničnega stresa, ki vodi v večje zbolevanje.

Dokazi, ki so jih sredi septembra letos objavili v visoko vplivni strokovni reviji Journal of Personality and Social Psychology potrjujejo, da enako velja tudi za odrasle: za svoje zdravje in dobro počutje potrebujejo tudi druženje s prijatelji.

Druženje, dobro počutje, sreča in zdravje

Raziskavo je vodil profesor iz SMU Nathan Hudson v sodelovanju s profesorjema Richardom E. Lucasom in M. Brent Donnellanom iz Univerze Michingan. Potrjuje ugotovitve prejšnjih študij, da je druženje z drugimi ljudmi temeljna človekova potreba. Ki je ob izpolnitvi pozitivno povezana z dobrim počutjem – in posledično zdravjem. Vanjo so zajeli več kot 400 ljudi, ki poročali, kako se počutijo pri izvajanju dejavnosti s prijatelji, osebami, s katerimi so v romantični zvezi ter z zakonci in otroci. Na letvici z ocenami od 0 (skoraj nikoli) do 6 (skoraj vedno), so ocenjevali svoje občutke pri početju različnih dejavnosti – med drugim, kako srečni se počutijo ob druženju, kakšna je stopnja njihovega zadovoljstva in kako smiselno se jim zdi druženje.

S prijatelji smo srečnejši

Izkazalo se je, da smo ljudje ob druženju s prijatelji srečnejši kot ob vsakdanjem druženju z družino. Hudson izpostavlja, da je to bolj kot z osebo povezano z dejavnostjo, ki jo z njo počnemo. Druženje s prijatelji je praviloma vedno pozitivno. Pri druženju z družinskimi člani pa gre pogosto za to, da se občasno znajdemo skupaj in opravljamo neprijetne naloge – na primer skrb za dom, gospodinjstvo, vzgoja otrok… “Naša študija kaže, da zadovoljstvo ni povezano s temeljno naravo odnosov med najožjimi sorodniki. Če so bili slednji zgolj skupaj in jim ni bilo treba skrbeti za vsakdanje obveznosti, je bila raven zadovoljstva in sreče podobna, kot pri druženju s prijatelji,” pojasnjuje Hudson.

Pozitivne izkušnje znotraj družine

Študija je pokazala, da je druženje s prijatelji v 65 odstotkih povezano s pozitivnimi občutki, pri druženju z zakoncem pa je v 28 odstotkih. Dejavnosti, ki jih ljudje opravljajo med druženjem z osebo, s katero so v romantični zvezi, najpogosteje vključujejo druženje, sprostitev in prehranjevanje. Tu je bila stopnja zadovoljstva in sreče podobna, kot pri druženju s prijatelji. Hudson pojasnjuje: “Pomembno je ustvariti priložnosti za pozitivne izkušnje znotraj družine. Družinski odnosi, ki ne vključujejo ničesar drugega kot obveznosti, gospodinjska dela in skrb za otroke, dolgoročno ne prinašajo veliko sreče.”

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj