Sedem vsakdanjih navad, ki najbolj škodijo srcu in žilam

Covid-19 je temeljito (na slabše) spremenil življenja mnogih, ki jih bolezen ne ogroža. Znova se navzemamo nezdravih življenjskih navad, zaradi katerih velik davek plačuje tudi srce in ožilje.

Poležavanje na kavču je za srce in ožilje ena od najbolj škodljivih navad. Foto: Bigstock

Poležavanje na kavču pred televizorjem je za srce škodljivo skoraj tako kot kajenje, to popularno navado komentira kardiologinja Tamara Horwich. In katere so še druge vsakdanje navade, ki najbolj škodijo srcu in žilam?

Rdeče meso

Rdeče meso dviguje raven trimetilamin N-oksida (TMAO), ki dokazano povečuje kardiovaskularno tveganje. Še dobra novica za ljubitelje rdečega mesa: ni se mu treba v celoti odreči. Enkrat na teden si ga lahko privoščimo brez skrbi za to, kaj bo »reklo« srce.

Premalo spanja

Deprivacija spanja pomeni, da bodisi v postelji preživite dovolj časa, vendar si ne odpočijete, ali pa da preprosto spite premalo. Posledica na telo je telo, zalito s stresnimi hormoni, ki ne škodijo samo srcu, ampak še mnogočemu drugemu. Britanska študija iz leta 2017 je pokazala, da je verjetnost za infarkt pri ljudeh, ki spijo manj kot 6 ur na dan, dvakrat večja kot pri tistih, ki spijo 7ali 8 ur.

Slaba ustna higiena

Zdravi zobje in dlesni pomagajo do zdravega srca. Skrb za ustno higieno pomeni tudi uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke. Slednja je obveljala kot primernejša, ker lažje prepreči drobne poškodbe dlesni, ki jih sicer lahko povzroči zobna nitka.

Stroka si sicer ni edina, kaj je pravi vzrok za povezavo med dobro ustno higieno in srčnim zdravjem. Ena teorija pravi, da ljudje, ki bolj skrbijo za svoje zobe in dlesni, bolj skrbijo zase tudi sicer. Druga domneva je, da se vnetje dlesni »prenese« v telo in spodbudi sistemsko vnetje.

Visok krvni tlak in holesterol

Imate visok krvni tlak? Kdaj so vam nazadnje pregledali holesterol in maščobe v krvi? Opozorilni znaki se pojavijo leta preden opazite težave s srcem in lahko se vam dogaja, da ste prav zdaj hodeča bomba, ki jo srčni napad lvsak hip raznese.

Visok krvni tlak je tihi ubijalec, prav tako kot holesterol.

»Lahko ste odlični rekreativni tekač, pa imate vrednost slabega holesterola 300, kar je zelo nevarno,« pojasnjuje profesorica kardiologije Jen Haythe.

In kako pravilno ravnati ob povišanem krvnem tlaku? Ko vam ga prvič izmerijo previsokega, si ga naslednja dva meseca merite po dvakrat na mesec, da vidite, ali je šlo za trenutno povišanje ali pa se vam napoveduje arterijska hipertenzija (ki zahteva zdravljenje). Prvi ukrep, če gre za slednje? Sprememba načina življenja: sprememba prehrane, shujšanje, telesna aktivnost.

Sol

Če ste zdravi, sol ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje. S(m)o ljudje, ki bi jo lahko jedli »z žlico« in so tisti, ki je ne marajo. Če pa imate povišan krvni tlak in previsok holesterol, je sol prva začimba, katere uporabo velja omejiti.

Sol tudi veže vodo , ki potem zastaja v telesu. Noge zato še bolj zatekajo. Smernice sicer priporočajo do ene čajne žličke soli na dan. Kar Slovenci sicer presežemo za tretjino, vendar hkrati nesemo tudi primerno več kalija.

Pesimistični značaj

Znano je, da optimisti živijo dlje in prej okrevajo, ko zbolijo. Manj znano pa je, da to, ali vidite kozarec napol poln ali napol prazen, vpliva tudi na zdravje vašega srca.

Če ste nagle jeze in svet podzavestno dojemate kot tiho grožnjo, je ogroženo tudi vaše srce. V telesu se sproščajo hormoni (na primer kortizol in adrenalin), ki dvigujejo krvni tlak in povzročijo porast sladkorja v krvi.


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj