Kako daleč smo od uspešnega dopolnila/zdravila za debelost

Prehranska dopolnila uspešno dopolnjujejo vse bolj osiromašeno prehrano ter pomagajo pri zdravljenju mnogih kroničnih bolezni. Ena od njih je metabolni sindrom - prva neposredna zdravstvena posledica debelosti.

Na to, kako uspešna je bakterija A. muciniphila v našem črevesju, lahko vplivamo sami: uživamo hrano, ki spodbuja njeno rast in ji omogoča poselitev večjega dela sluznice. Foto: Bigstock

Zdi se, da metabolni sindrom – ki vodi v sladkorno bolezen tipa 2 in tudi druge zaplete, za javno zdravstvo postaja misija nemogoče. Kljub intenzivni promociji in številnih preventivnih programih zdravega življenjskega stila se stanje v splošni populaciji ne izboljšuje. Debelost ne upada, najnovejše ocene so, da metabolni sindrom (že izraženo bolezensko stanje zaradi debelosti) prizadane vsakega četrtega odraslega. Na dolgi rok to vodi v odpoved ledvic, amputacijo udov zaradi sladkorne bolezni, uničenje jeter, zamašene žile, oslabljeno delovanje možganov, infarkt in kap, raka.

Črevesne bakterije se borijo za prevlado

V našem črevesju vsak dan nekatere vrste mikroorganizmov poskušajo nadvladati in izriniti druge. Če pri tem zmagujejo koristni mikroorganizmi – mi pa jim s hrano pomagamo, so prednosti za zdravje številne. Če prevladajo škodljivi, se znajdemo v težavah, ne da bi za to sploh vedeli. Posledice se pokažejo čez čas in pogosto tam, kjer najmanj pričakujemo. Črevesna mikrobiota – skupek bakterij, virusov in gliv, ki živijo v našem črevesju, je ključna ne samo za splošno počutje, pač pa tudi za dobro delovanje imunskega sistema in možganov.

Metabolni sindrom ne boli

Glavni vzrok za metabolni sindrom – ki ga pred stoletjem sploh nismo poznali, je nezdrav način življenja: razvade, ki v telesu vzpostavijo stanje kroničnega vnetja, industrijsko predelana hrana, sladke pijače, sedeč način življenja, izogibanje telesni aktivnosti. Čeprav metabolni sindrom ne boli, so njegove posledice resne: zamašene žile, debelost, sladkorna bolezen, motnje v delovanju žlez… Dlje, kot stanje traja, bolj intenzivni začarani krog se vzpostavi. Odvisen je od tega, kar s hrano, pijačo, zdravili … vnesemo v telo. Predstavlja vir hranil za kilogram in pol mikroorganizmov, ki živijo v našem črevesju in dokazano regulirajo delovanje številnih organov, vključno z možgani.

Nasičene maščobe in delovanje možganov

Pred kratkim je veliko pozornosti zbudila raziskava, ki je potrdila, da koncentracija upade že po zaužitju enega obroka z veliko nasičenih maščob. Podrobnosti najdete TUKAJ. “Sistem” pa deluje tudi v nasprotno smer: probiotiki sanirajo negativne vplive antibiotikov, antioksidanti pospešijo okrevanje po intenzivnem športu, pri katerem se raven prostih radikalov poveča za 10 do 20 krat, prehranska dopolnila dopolnjujejo zdravljenje mnogih bolezni in postajajo pomemben element zdravstvene preventive.

Skupina dejavnikov tveganja za zdravje

Izraz “metabolni sindrom” opisuje skupino dejavnikov tveganja za zdravje, vključno s trebušno debelostjo, inzulinsko odpornostjo, visokim krvnim tlakom in dislipidemijo, ki se nanaša na visoko skupno raven holesterola ali visoko raven “slabega” holesterola. Znanstveniki so zdaj pri ljudeh potrdili, kar so prej pokazali testi na miših: dodatni vnos (preko prehranskega dopolnila) bakterije Akkermansia muciniphila izboljša stanje pri ljudeh s prediabetesom in pri ljudeh, ogroženih zaradi srčno-žilnih stanj. Ocene kažejo, da imajo ljudje z metabolnim sindromom petkrat večje tveganje za diabetes tipa 2 in trikrat večje tveganje za srčno-žilne bolezni. Poleg tega so študije odkrile povezavo med metaboličnim sindromom in različnimi oblikami raka, kot so rak dojke, rak trebušne slinavke, rak debelega črevesja in rak jeter.

Akkermansia muciniphila in kardiometabolno zdravje

Sestava črevesnih bakterij pomembno vlogo pri metabolnem sindromu, uravnavanje bakterijskega ravnovesja v naših črevesju z dajanjem specifičnih sevov pa bi lahko predstavljalo uspešen način za njegovo zdravljenje. Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da Akermansia muciniphila – anaerobna bakterija, ki živi v sluznici črevesja in se hrani s sluzjo, lahko prepreči debelost in z debelostjo povezano sladkorno boleznijo tipa 2 pri miših. Vodila sta jo prof. dr. Patrice Cani iz Univerze Louvain (Belgija) in prof. dr. Willem de Voso iz Univerze Wageningen (Nizozemska).

Nadaljnja testiranja so tudi potrdila, da je “dajanje žive ali pasterizirane A. mucinifile, gojene na sintetičnem mediju, varno pri ljudeh.” V dvojno slepi randomizirani študiji na ljudeh, objavljeni v Nature Medcine, so Cani in ekipa dokazali, da uživanje A. muciniphila v obliki prehranskega dopolnila pri ljudeh z metabolnim sindromom izboljša njihovo kardiometabolično zdravje. Vanjo so zajeli 40 ljudi z metabolnim sindromom, ki so jih razdelili v tri skupine. Ena je dobivala placebo, druga prejemala prehransko dopolnilo z živo bakterijo, tretja pa je jemala prehransko dopolnilo s pasterizirano bakterijo. Študija je trajala 3 mesece.

Znižanje vnetnih markerjev in telesne teže, upad maščobne mase

Raziskovalci so želeli oceniti varnost in prenašanje obeh oblik prehranskega dopolnila ter oceniti vpliv na presnovne parametre, kot so inzulinska rezistenca, lipidi, maščoba okoli pasu in telesna masa. “Bakterija A. muciniphila, bodisi živa bodisi pasterizirana, je varna za ljudi in dobro prenašana,” je zaključila študija. Pri ljudeh, ki so jemali, se je izboljšala občutljivost na inzulin, in znižala raven škodljivega holesterola. Vnetni markerji so padli, telesna teža in obseg pasu sta se zmanjšala. Pri ljudeh, ki so jemali placebo, so se markerji presnovnega zdravja še naprej slabšali.

Kje dobiti produkte z A. muciniphila

Odgovor je: nikjer. Za uspešno komercialno lansiranje učinkovitih in z dokazi podprtih produktov, ki bodo – bodisi kot prehranska dopolnila ali celo kot zdravila, vsebovali bakterijo Akkermaniso muciniphila, bo potrebnega še kar nekaj časa. Prof. Cani ocenjuje, “da bi se to lahko morda zgodilo konec prihodnjega leta, če se bodo ugotovitve potrdile na novih študijah, ki bodo vključevale velike skupine ljudi.” Bolj verjetni termin je leto 2023 ali celo kasneje.

Vendar na to, kako uspešna je bakterija A. muciniphila v našem črevesju, lahko vplivamo sami – z uživanjem hrane, ki spodbuja njeno rast in ji omogoča poselitev večjega dela sluznice. Naloga sploh ni težka: bakterija “obožuje” hrano, ki zelo tekne tudi ljudem: temno čokolado (75% kakava in več), kavo, lešnike, orehe, borovnice, maline, črni in rdeči ribez, rdeče jagode, temne sorte grozdja, robide, slive, jabolka … Domači vrt in bližnji gozd poleti ponujata večino od naštetega. Edino priporočilo je, naj bodo živila sveža (obrana na dan zaužitja), nepredelana ter po možnosti pridelana ekološko.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj