Ko se srčne žile zaprejo …

Avtor: S.S.

Zožitev koronarnih arterij je eden najpogostejših razlogov za kardiološko obravnavo bolnikov. Zaradi nezadostnega pretoka krvi po srčnih arterijah (koronarnih žilah) srčna mišica ne dobi dovolj kisika.

Bolnik posledično občuti tiščočo bolečino za prsnico, ki jo imenujemo angina pektoris. Če je motnja pretoka krvi po koronarnih žilah nenadna in dovolj dolgo trajajoča, pa lahko povzroči ishemično poškodbo srčne mišice (srčni infarkt). V določenih primerih lahko nastane popolna zapora koronarne žile. Kronične popolne zapore (CTO – angl. Chronic Total Occlusions) so popolne ali skoraj popolne (> 99 odstotkov) zožitve koronarnih arterij, starejše od treh mesecev.

Težave bolnikov so odvisne od velikosti, lege, viabilnosti in funkcije ishemičnega miokarda, pridruženih bolezni in od aktivnosti bolnika. Lahko se pojavijo klasični znaki ishemične bolezni: srca – bolečina za prsnico ob telesnem naporu, znaki srčnega popuščanja in motnje ritma. Številni bolniki pa so brez težav, zaporo odkrijemo naključno, npr. ob akutnem dogodku v drugi koronarni arteriji ali rutinski diagnostiki pred predvidenimi kirurškimi posegi na zaklopkah. Lahko se zgodi, da težav, povezanih s CTO, ne zaznavajo tudi bolniki z dolgoletno sladkorno boleznijo in bolniki, pri katerih je prizadeto področje srčne mišice zabrazgotinjeno.

S posegom pri simptomatskem bolniku s CTO se lahko izognemo kirurškemu posegu, bolniku izboljšajo kakovost življenja in telesno zmogljivost, sporočajo iz UKC Ljubljana. Posegi se opravljajo v katetrskem laboratoriju KO za kardiologijo Interne klinike UKC, večino posegov pa opravita interventna kardiologa prim. Darko Zorman, dr. med., in njegov vodja prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med. UKC Ljubljana s svojimi znanji trenutno nudi strokovno podporo vsem centrom v Sloveniji, ki izvajajo koronarno dejavnost, še zlasti pri izvajanju retrogradnih posegov. Strokovno pomoč nudijo tudi v regijskih laboratorijih, organizirajo strokovne delavnice ter s tem izboljšujejo raven znanja in kakovosti dela z bolniki na celotnem območju Slovenije, ob tem še dodajajo v UKC Ljubljana.


Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj