Dokazano: Dober spanec izboljšuje delovanje limfocitov T

Avtor: Journal of Experimental Medicine, M. Š.

Spanček je boljši kot žganček, so govorile naše babice, in zadnje ugotovitve raziskovalcev jim dajejo prav. Spanec je odlično zdravilo, še posebej, ko je v igri največji uničevalec zdravja in dobrega počutja: kronični stres.

Osem ur dobrega spanca na dan nas ne naredi samo bolj spočite in uspešne v poslovnem življenju, pač pa tudi pomaga pri boju s sovražnimi virusi in bakterijami ter tudi pomaga imunskemu sistemu prepoznati in popraviti (ali uničiti) poškodovane celice. Bomo torej pripravke, ki obljubljajo takojšnje olajšanje slabega počutja in za katere smo pripravljeni pošteno seči v žep, nadomestili s poštenim odmerkom spanca?

»Premalo spanja in/ali nespečnost slabi delovanje imunskega sistema.«

Spanec izboljšuje sposobnost limfocitov T, da se se vežejo na svoje tarče – potencialne povzročitelje bolezni, ugotavlja študija Univerze Tübingen. Nemški raziskovalci so preučevali korelacijo med spancem in sposobnostjo limfocitov T, da se vežejo na sovražne mikrobe. Testne osebe so razdelili v dve skupini: ena je spala normalno, druga pa ostala budna celo noč. Potem so jim vzeli kri in opravili natančne preiskave.

“Limfociti T so bolj učinkoviti, ko smo naspani.”

Izkazalo se je, da so v skupini, ki je dobro spala, limfociti T izločali več specifičnih beljakovin, s katerim so sovražne mikrobe prilepili nase in jih uničili. »Adrenalin, noradrenalin, prostaglandin E2 in D2 ter nevromodulatorji adenozina zavirajo delovanje limfocitov T , kar slabi učinkovitost imunskega sistema. Med spanjem se njihova raven občutno zmanjša,« je na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili ugotovitve študije, povedal prof. dr. Stoyan Dimitrov iz Univerze Tübingen.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj