Organi, ki se obnavljajo sami: Dejstvo ali SF vizija?

Avtor: Northwestern University, M. Š.

Srčno popuščanje, OKPB, ledvična odpoved, pareze zaradi poškodbe hrbtenjače so samo nekatera od stanj, pri katerih nanomedicina obljublja revolucijo. Gre pri samoobnavljanju organov s pomočjo nanomedicine za znanstveno fantastiko ali za z dokazi že potrjeno dejstvo?

Nanomedicina, kot kažejo zadnje študije, lahko pomembno pripomore, da se organ oziroma njegov del obnovi s pomočjo navodil matičnim celicam, da naj se spremenijo v specializirane celice in tvorijo novo tkivo takrat, ko je to potrebno. Eksperimentalna metoda, ki je po poškodbi hrbtenjače nazaj na noge in v polno gibanje postavila paralizirane laboratorijske živali, obeta (klinične študije že potekajo) podobne rezultate tudi pri ljudeh.

Paralizirane miši shodile šest tednov po vbrizganju nanovlaken

Laboratorijske živali s poškodbo hrbtenjače in z nezmožnostjo hoje so potem, ko so jim vbrizgali nanovlakna  s specifičnimi molekulami, ki so delovale kot “navodila” matičnim celicam, znova shodile.  Aktivirale so njihove odrasle matične celice, le-te so obnovile živčne celice, slednje pa so znova vzpostavile prenos impulzov. Celotno študijo najdete tukaj.

Enak princip, ko sto ga uporabili pri paraliziranih laboratorijskih živalih, se je pokazal za za uspešnega pri samo-obnovi srca po infarktu in pri Parkinsonovi bolezni.

Prof. dr. Samuel I. Stupp iz Inštituta za BioNanotehnologijo na Northwestern University,  ki s številnimi raziskavami orje ledino nanomedicine, pravi, da bodo v bližnji prihodnosti nanovlakna, ki so tisočkrat tanjša od človeškega lasu, postala ključna pri celjenju notranjih brazgotin ter tudi pri nadomeščanju kritično poškodovanih in/ali uničenih delov organov. Podrobnosti ene od študij najdete tukaj.

Zakaj so matične celice tako pomembne?

Matične (imenovane tudi izvorne) celice so celice, ki imajo sposobnost razviti se v karkoli v telesu. So nedefinirane, delijo se brez omejitev in »slišijo« (preko specifičnih molekul) ukaze po specializaciji. 

Matične celice se med seboj se zelo razlikujejo. Nekatere – pridobi se jih lahko samo v najbolj zgodnji fazi zarodka, imajo sposobnost, da se iz vsake od njih razvije katerikoli nov organ oziroma celo nov organizem. Imenujemo jih totipotentne celice in nastanejo v prvih nekaj delitvah po oploditvi. Ko se oplojena jajčna celica deli naprej, nastajajo pluripotentne celice, ki lahko tvorijo le določene organe in tkiva, in ko opravijo svojo nalogo, izginejo (se nehajo deliti). Če to fazo ustavimo – kar najnovejše visokotehnološke tehnike omogočajo, se neomejeno delijo naprej. Pri odraslih jih ni več, nadomestijo jih bolj specifične celice, ki se nahajajo v vseh tkivih in skrbijo na njihovo obnavljanje. 

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj