Wuhan: Izvajali nevarne poskuse, financiranje iz krogov v ZDA

V začetku tedna je precej prahu dvignilo razkritje britanskih medijev, da so v laboratoriju v Wuhanu delali poskuse z novim koronavirusom. Projekt je s 3,7 milijoni ameriških dolarjev podprla ameriška vlada, sofinanciranje pa je trajalo zadnjih deset let.

Dokumenti, ki so jih pridobili britanski novinarji, razkrivajo, da so v Inštitutu za virogolgijo Wuhan eksperimentirali na netopirjih v okviru projekta, ki ga je financiral ameriški Nacionalni zdravstveni inštitut. Foto: Bigstock

Viruse običajno povezujemo z boleznimi, pri poskusih z njimi pa najprej pomislimo na biološko orožje. Vendar so virusi zanimivi tudi zaradi tudi tega, ker obetajo kot zdravila. Pravzaprav kot medij, ki bi lahko zdravilne učinkovine natančno prenesel v okuženo tkivo ali celico. Raziskave na tem področju so intenzivne in obetajoče, nanomedicina pa postaja ena od najhitreje razvijajočih se znanstvenih ved.

Milijoni dolarjev za poskuse na živalih

Ameriški National Institutes of Health (NIH), ki je vladna agencija, je Inštitutu za virologijo Wuhan podelil 3,7 milijonov ameriških dolarjev za raziskave. V Inštitutu so izvajali poskuse s koronavirusi na netopirjih, ki so jih ujeli v več kot 1000 milj oddaljenem Yunnanu. Inštitut je le dobrih 30 kilometrov oddaljen od tržnice, ki je obveljala za kraj, kjer je novi koronavirus prvič preskočil na ljudi.

Ogorčenje ameriške javnosti in stroke

Sekvenciranje genoma koronavirusa SARS-CoV-2 je privedlo do netopirjev iz jam v Yunnanu, preskok na ljudi pa naj bi se zgodil na živalski tržnici v Wuhanu. Razkritje, da je Inštitut za virologijo Wuhan z ameriškim denarjem eksperimentiral z netopirji iz območja, ki je znano kot bazen koronavirusov, je sprožilo nova ugibanja. Večina ameriških strokovnjakov je “nevarne in krute poskuse na živalih” obsodila, med odločnimi kritiki sta bila tudi kongresnik Matt Gaetz in Anthony Bellotti, predsednik White Coat Waste-a.

Poskusne živali končale tudi na tržnicah

Ameriški kongresnik Matt Gaetz je dejal: “Ogorčen sem, da nekateri v ZDA že leta financirajo nevarne in krute poskuse na živalih v Wuhanu in tudi drugje na Kitajskem, nad katerimi nimamo praktično nobenega nadzora.” Anthony Bellott je celo obsodil ameriške oblasti, da na Kitajskem porabljajo davkoplačevalski denar, in dodal: “Živali, okužene z virusi ali drugače zlorabljene v laboratorijih na Kitajskem po koncu poskusov prodajo na živalske tržnice, kjer vstopijo v prehranjevalno verigo ljudi.”

Več kot 1500 sevov smrtonosnih virusov

Inštitut za virologijo v Wuhanu je najnaprednejši tovrstni laboratorij na kitajskem kopnem. Hrani več kot 1500 sevov smrtonosnih virusov in je specializiran za raziskovanje najnevarnejših patogenov, zlasti virusov, ki jih prenašajo netopirji. Kitajske oblasti so ga ustanovile potem, ko je po državi pustošil SARS. Od živalske tržnice, kjer naj bi se zgodil preskok novega koronavirusa iz živali na ljudi, je oddaljen 32 kilometrov. V bližini razvpite tržnice se nahaja še ena pomembna inštitucija: Center za nadzor bolezni Wuhan.

Poskuse izvajali na pujskih in netopirjih

Dokumenti, ki so jih pridobili britanski novinarji, razkrivajo, da so v Inštitutu za virologijo Wuhan eksperimentirali na netopirjih v okviru projekta, ki ga je financiral ameriški Nacionalni zdravstveni inštitut. Inštitut na svojih spletnih straneh tudi navaja NIH kot partnerja, poleg njega pa še Univerzo Alabama, Univerzo Teksas, Univerzo Harvard in Nacionalno zvezo za prostoživeče živali. V okviru ene od financiranih raziskav – preučevali so širjenje okužbe, so laboratoriju gojili koronavirus in ga vbrizgavali v tri dni stare pujske.

ZDA uvedle preiskavo, Donald Trump napoveduje sankcije

Medtem ameriški mediji poročajo, da dogajanje v Inštitutu za virologijo Wuhan intenzivno preiskujejo ameriški organi, vključno z obveščevalno službo. Vzrok naj bi bil sum, da so zaposleni v inštitutu dovolili, da je virus “pobegnil”, najverjetneje zaradi napake pri enem od eksperimentov. Viri blizu ameriški vladi so za Fox News tudi potrdili, da bodo ugotovitve preiskave v kratkem predstavljene predsedniku Donaldu Trumpu. Slednji se je na “afero” že odzval. Napovedal je sankcije za vse vpletene, če se izkaže, da je sum upravičen. Kitajska je sicer domneve, da novi koronavirus izhaja iz laboratorija v Wuhanu in da je pravzaprav slednji “pacient 0”, odločno zanikala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj