Kava zmanjšuje tveganje za zamaščenost jeter in raka

V končno raziskavo so zajeli 2879 presnovkov v krvnem serumu, njihova analiza pa je privedla do zanimivih rezultatov. Na splošno je bilo 21 presnovkov povezanih s pitjem kave, vključno z trigonelinom. Foto: Bigstock

Več študij je povezalo pitje kave z manjšim tveganjem za raka jeter in kronično cirozo jeter. Nova raziskava je odkrila biokemične mehanizme, po katerih to poteka. Kaže, da kava vpliva že na zgodnje procese kancerogeneze – spreminjanja normalne celice v tumorsko.

Jetra imajo osrednjo vlogo pri človekovem metabolizmu: hranila pretvarjajo v presnovke, ki jih telo uporabi ali skladišči, toksine pa v snovi, ki postanejo neškodljive ter se lahko izločijo iz telesa. Poleg tega sodelujejo pri proizvodnji žolča. Slednji je ključen za razgradnjo in absorpcijo maščob, za uravnavanje glukoze v krvi ter shranjevanje in razgradnjo glikogena – rezervnega sladkorja v mišicah in jetrih.

Žolčne kisline pomembne za bolezni jeter

Vse več raziskav potrjuje, da žolčne kisline igrajo pomembno vlogo v patogenezi kroničnih jetrnih bolezni, vendar je njihova vloga pri razvoju raka jeter nejasna. Masna spektrometrija z visoko ločljivostjo, s katero lahko hkrati merijo na tisoče majhnih molekul v serumu in drugih biospektinih, lahko to spremenijo. Metoda omogoča tudi razumevanje možnih zaščitnih učinkov kave. Prav temu področju so se v raziskavi, objavljeni v Journal of the National Cancer Institute, posvetili raziskovalci ameriškega Nacioalnega inštututa za raka.

Kava ima hepatoprotetični učinek

Namen študije je bil prospektivno ovrednotiti povezanost med pitjem kave in serumskimi presnovki, zlasti tistih, ki lahko dajo vpogled v osnovne mehanizme raka jeter in kronične jetrne bolezni. V raziskavo so zajeli moške z nizko stopnjo okuženosti v virusoma hepatitisa B in C – ki dokazano povzročata raka jeter. Pregledali so jim kri in raziskali, kako je na zbolevanje vplivalo redno uživanje kave. V tem času jih je 221 zbolelo za rakom jeter, 242 pa za kronično jetrno boleznijo. Pri nekaterih je od odvzetja vzrorca krvi in pojavom bolezni minilo celo 27 let.

Celostni pregled življenjskega stila in prehranjevalnih navad

Podatke so obtežili glede na starost, indeks telesne mase, kajenje (intenzivnost in trajanje), uživanje alkohola in sladkorno bolezen . Modele so nadalje prilagodili prehranskim spremenljivkam, vključno z vnosom kave, sadja in zelenjave, rdečega mesa, belega mesa, predelanega mesa, rib, nasičenih maščob in celokupnega vnosa energije. Analize presnovkov pri testnih osebah so zajemale obdobje od postavitve diagnoze do smrti.

21 presnovkov povezanih s pitjem kave

V končno raziskavo so zajeli 2879 presnovkov v krvnem serumu, njihova analiza pa je privedla do zanimivih rezultatov. Na splošno je bilo 21 presnovkov povezanih s pitjem kave, vključno z trigonelinom, znanim biomarkerjem. Tirozin in dve žolčni kislini: glikochenodeoksiholična kislina (GCDCA) in glikoholična kislina (GCA) sta bili sicer obratno povezani z uživanjem kave, sta pa zmanjšali tveganje za raka jeter. Raziskovalci so zaključili: meritve presnovkov potrjujejo, da pitje kave zaščitno deluje na jetra in zmanjšuje tveganje za raka jeter in cirozo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj