Pomanjkanje vitamina D pri covid-19 poveča umrljivost za štirikrat

Bolniki, ki imajo ob sprejemu v bolnišnico zaradi covid-19 pomanjkanje vitamina D, 3,7 krat pogosteje umrejo zaradi zapletov, ki jih okužba z virusom SARS-CoV-2 povzroča.

Številne študije so pokazale, da so nizke ravni vitamina D glavni napovedni dejavnik slabih izidov pri covid-19. Foto: Bigstock

Skoraj 60 odstotkov oseb, ki zaradi covid-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ima zelo hudo pomanjkanje vitamina D, kaže raziskava belgijskih raziskovalcev. Zaradi zapletov ob kovidu umrejo skoraj štirikrat pogosteje. Raziskavo je vodil dr. Dieter De Smet iz AZ Delta General Hospital, Roeselare, Belgija, objavili pa so jo konec novembra 2020 v strokovni reviji American Journal of Clinical Pahology.

Varen in poceni način za ublažitev pandemije

“Naše ugotovitve izpostavljajo potrebo po randomiziranih nadzorovanih preskušanjih, ki bi bile posebej namenjene covid-19 bolnikom s pomanjkanjem vitamina D. Hkrati potrjujejo, da je ne-pomanjkanje vitamina D varen in poceni način za ublažitev pandemije, ki jo povzroča koronavirus Sars-CoV-2,” so prepričani avtorji raziskave. Trenutno v svetu sicer poteka preko 40 dvojno slepih študij, v katerih »merijo« vpliv vitamina D na covid-19, vključno s preprečevanjem zbolevanja ter uporabi vitamina D kot poceni in učinkovitega zdravila.

Glavni napovedni dejavnik slabih izidov pri covid-19

Številne študije so pokazale, da so nizke ravni vitamina D glavni napovedni dejavnik slabih izidov pri covid-19. Še vedno pa ni jasno, ali vitamin D deluje kot reaktant v akutni fazi in njegova raven zaradi okužbe drastično pade, ali pa je njegovo pomanjkanje od prej vodi v težji potek in slabši izid bolezni, izpostavljajo raziskovalci. Prof dr. Andrea Giustina, predsednik Evropskega združenja za endokrinologijo, pojasnjuje: “Raziskava De Smeta in sodelavcev potrjuje tisto, kar smo že spomladi predpostavili: da so bolniki s pomanjkanjem vitamina D v veliki nevarnosti za hospitalizacijo zaradi covid-19 in za razvoj hudega poteka bolezni, ki se konča tudi s smrtjo.”

Pomanjkanje vitamina D je pogostejše pri moških starostnikih kot pri ženskah, predvsem zato, ker se slednje z vitaminom D pogosto zdravijo zaradi osteoporoze.

Upoštevanje starosti, spola in pridruženih bolezni

Smet in sodelavci so preučili koncentracijo vitamina D v serumu pri 186 bolnikih, hospitaliziranih zaradi hude okužbe s covid-19 v času od 1. marca do 7. aprila 2020. Povprečna starost bolnikov je bila 69 let. 41 % žensk in 59 % moških jih je imelo bolezni srca in ožilja. Ob sprejemu jih je 59 % imelo hudo pomanjkanje vitamina D – manj kot 20 ng / ml. Med njimi so prevladovali moški (67 odstotkov). Pri vseh so opravili CT slikanje prsnega koša za določitev s covid-19 povzročene pljučnice.

Pomanjkanje vitamina D in pljučnica

Ugotovili so, da je raven vitamina D v krvi povezana s »težo« pljučnice pri covid-19. To še posebej velja za moške. Namreč: v začetni stopnji kovidne pljučnice je bilo pomanjkanje vitamina D ugotovljeno pri 55 %. bolnikih. V drugi stopnji – z naraščanjem resnosti bolezni, je delež pomanjkanja vitamina D narasel na 67 % , V tretji stopnji pljučnice – pri bolnikih z zelo prizadetimi pljuči, pa je znašal že 74%. »Obstaja jasna povezava med ravnijo vitamina D in stopnjami virusne pljučnice, zlasti pri moških. Vitamin D blaži prekomerno vnetje. Pri ljudeh z akutnim akutnim sindromom dihalne stiske imunski sistem dobesedno podivja,« trdijo avtorji raziskave.

Raziskavo v celoti si lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj