Letošnje poletje preživimo brez »ustničnega herpesa”

Z občasnimi izbruhi precej motečega “ustničnega” herpesa se danes soočata dva izmed treh odraslih povsod po svetu. Povzročitelj, namreč herpes simplex virus 1 (HSV-1), je sicer pri okuženih ljudeh vseskozi prisoten, vendar povzroči kliničen izbruh le ob padcu posameznikovega imunskega odgovora.

Ustnični herpes
Virus HSV-1 je precej kužen, zato se večina z njim okuži že v otroštvu, najpogosteje ob tesnem stiku z odraslo osebo. Foto: Bigstock

Piše: mag. Samo Pitamic

Takrat virus povzroči zelo tipične spremembe v obliki bolečih in srbečih drobnih mehurčkov, ki se po razpoku spremenijo v drobne ranice na ustnici oziroma na prehodu med sluznico in koži ob ustih. Virus HSV-1 je precej kužen, zato se večina z njim okuži že v otroštvu, najpogosteje ob tesnem stiku z odraslo osebo. Kot precej tipičen prenos opisujejo ob poljubu, s katerim so nam sorodniki ob praznovanju rojstnega dne zaželeli vse najboljše.

Večje tveganje za okužbo sicer predstavlja oseba z aktivnim herpesom, torej s tipičnim “ocvirkom” na ustnici, čeprav se virus lahko prenese tudi v fazi, ko okužena oseba nima nobenih simptomov. Kljub temu, da se virus HSV-1 najpogosteje prenese s poljubom, lahko do okužbe pride tudi posredno, recimo po souporabi jedilnega pribora, pribora za britje ali mazil za ustnice.  Zaradi relativno enostavnega kontaktnega širjenja HSV-1 virusa in dejstva, da ga širijo tudi asimptomatsko okužene osebe, ki morda sploh nikoli nimajo značilnega ustničnega herpesa, je delež okuženih povsod po svetu precej visok. 

V primeru ustničnega herpesa gre za okužbo z enim od dveh različic virusa H.simplex, namreč z različico HSV-1. Druga virusna različica (HSV-2), povzroča podobne spremembe, vendar na področju genitalij. Zanimivo je, da lahko genitalno obliko povzroči tudi različica HSV-1  in sicer po oralno-genitalnih spolnih praksah.

Večje tveganje za okužbo sicer predstavlja oseba z aktivnim herpesom, torej s tipičnim “ocvirkom” na ustnici, čeprav se virus lahko prenese tudi v fazi, ko okužena oseba nima nobenih simptomov.

Sicer pa je okužba z obema virusoma dolgotrajna, vseživljenjska, omenjene klinične spremembe na koži pa se sprožajo občasno in trajajo praviloma do 10 dni, čeprav je pri nekaterih nosilcih virusa okužba asimptomatska in so tipičnih sprememb sploh ne pride. Takšnih “nemih” prenašalcev okužbe je kar petina vseh okuženih, kar še poveča prenosljivost virusov HSV. Za širjenje okužbe je najnevarnejša tekočina v sluzničnih oziroma kožnih mehurčkih, okužba pa za ustrezno imunsko podprto odraslo osebo ne predstavlja posebne nevarnosti. Nasprotno lahko predstavlja H.simplex okužba precejšnje zdravstveno tveganje za otroke, posebej zelo majhne otroke in za imunsko kompromitirane odrasle.

Herpesni “sprožilci”

Ko se okužimo z HSV, se virusa več ne moremo rešiti ampak ta ostaja za vedno prisoten v naših živčnih celicah.  Virus ždi v obhrbteničnih pletežih ledvenega predela hrbtenjače in se občasno lahko začne živahno razmnoževati, predvsem ob določenih okoljskih dejavnikih, ki prizadenejo naš imunski odgovor. Takrat se virus aktivira, kar opažamo kot pojav tipičnih mehurjastih kožnih sprememb. Ustnični herpes se tako praviloma pojavi po tem, ko smo zboleli, imeli povišano telesno temperature, po menstruaciji, stresu pa tudi po izpostavljenosti sončnim žarkom.

Druga različica virusa se je specializirala za genitalno področje

Res, virusna različica HSV-2, izraža precej podobne bolezenske simptome, vendar se ti tipično izražajo na področju genitalij. Poleg razlike v lokalizaciji kožnih sprememb, se omenjeni herpes virusni različici razlikujeta tudi v načinu prenosa; HSV-2 se namreč prenaša s spolnim stikom. Pravzaprav se virus HSV-2 prenaša z različnimi oblikami spolnih stikov, tudi z oralnimi odnosi in brez ejakulacije, prenos pa se lahko zgodi tudi posredno, recimo z izmenjavo spolnih pripomočkov. Na srečo genitalnega herpes ne moremo dobiti, če se na straniščno školjko usedemo za nekom, ki je okužen. Sicer pa se lahko okužimo v katerikoli starosti, vendar tveganje povečajo dejavniki kot so oslabljen imunski sistem, zgodnja spolna aktivnost oziroma spolni odnosi z različnimi in številnimi partnerji ter neuporaba kondoma. Dejstvo, da gre pri okužbi HSV-2 za spolno prenosljivo bolezen, je v največji meri odgovorno za precej manjšo pojavnost, ko jo poročajo za okužbo z ustničnim HSV-1 herpesom. Epidemiologi namreč ocenjujejo, da naj bi bilo okuženih kakšnih 15% prebivalcev v starostnem razredu med 15 in 49 let.

Herpes simplex
Večje tveganje za okužbo sicer predstavlja oseba z aktivnim herpesom, torej s tipičnim “ocvirkom” na ustnici, čeprav se virus lahko prenese tudi v fazi, ko okužena oseba nima nobenih simptomov. Foto: Bigstock

Lahko genitalni herpes vpliva na nosečnost?

Virus HSV-2 sicer ne vpliva na plodnost in zmožnost zanositve, vendar za HSV-2 pozitivne nosečnice svetujejo dnevno protivirusno obravnavo v 36 tednu, s čimer želijo preprečiti morebiten izbruh bolezni ob porodu – aktivni herpesna v času poroda pomembno poveča tveganje za prenos virusa na otroka. Za novorojenčka je okužba (t.i. neonatalni herpes) lahko nevarna ,zaradi nepopolno razvitega imunskega odgovora, pomembno pa je vedeti, da se virus ne prenaša z mlekom. Okužba otroka se sicer lahko zgodi ob sesanju, zaradi dotika z materino dojko, zato v primeru okužbe priporočajo hranjenje otroka z iztisnjenim mlekom preko flaške. Tveganje za okužbo se sicer pomembno zmanjša s carskim rezom.

Je herpes simplex soroden pasovcu?

Virusa sta sicer sorodna, vendar okužbo, ki jo imenujemo pasovec, povzroča drug virus iz družine herpesviridae, namreč virus VZV (varicella-zoster virus), ki sicer povzroča tudi norice. Pri pasovcu, ki ga povzroča VZV, se prav tako pojavi boleč, mehurjast izpuščaj, vendar je ta prisoten na obsežnejših področjih kože in sledi poteku določenih živčnih vlaken.