Test natančno pove, koliko in katere maščobe smo zaužili

Raziskovalci so razvili zanesljiv in natančen krvni test za spremljanje vnosa maščob. Gre za pomembno orodje, uporabno pri izvajanju javno-zdravstvene prehranske politike.

Novi test v krvi odkrije določene nezaestrene maščobne kisline (NEFA). Foto: Bigstock

Zadnja tretjina življenja odraža vse, kar smo s svojim telesom (ali zanj) počeli v prvih dveh tretjinah. Prehrana igra tu izjemno pomembno vlogo in postaja ključno orodje tako v preventivi kot v zdravljenju. Zgodba se začne že ob rojstvu – oziroma, kot kažejo zadnja spoznanja, še prej – v nosečnosti.

Določitev zanesljivih prehranskih smernic velik izziv

Določitev zanesljivih prehranskih smernic je izziv za prehranske strokovnjake, saj se še vedno zanašajo na to, da udeleženci študij vestno in pošteno beležijo vnos hranil. V praksi se redno izkazuje, da s(m) ljudje nagnjeni k selektivnemu poročanju, še posebej, kadar gre za uživanje hrane z veliko maščobami. Zdaj je za vsaj en del – maščobe, na voljo novo orodje. Raziskovalci Univerze McMaster so razvili test, ki v krvi odkrije specifične nezaestrene maščobne kisline (NEFA). “Prehranski epidemiologi potrebujejo boljše načine za zanesljivo oceno prehranjevanja pri razvoju prehranskih smernic,” pravi Philip Britz-McKibbin, profesor na oddelku za kemijo in kemijsko biologijo na Univerzi McMaster in glavni avtor nedavne objave v Journal of Lipid Research.

Večina prehranskih študij temelji na (nezanesljivem) samoporočanju

“Obstaja na tisoče kemikalij, ki smo jim izpostavljeni preko živil. Natančno merjenje prehranskega vnosa pri ljudeh je kompleksna in zapletena naloga – še posebej, ker se pri tem predvsem zanašamo na njihovo samoporočanje in spomin. To še zlasti velja v primeru vnosa maščob,” pojasnjuje Britz-McKibbin.

Študija je bila kombinacija dveh raziskovalnih projektov. Najprej so ocenili prehrano nosečnic v drugem trimesečju nosečnosti. Ženske, od katerih so nekatere jemale dodatke ribjega olja (omega-3), druge pa ne, so izpolnjevale standardizirani vprašalnik o svojih prehranskih navadah. Vključeval je tudi podrobno poročanje o uživanju mastnih rib in polnomastnega mleka.

Maščobe v nosečnosti in zdravje otrok

Raziskovalci so dokazali, da se nekatere NEFA v krvi natančno ujemajo s prehrano in/ali dodatki – kar kaže, da so prehranski biomarkerji lahko objektivno orodje za oceno vnosa maščob. “Vnos maščob je med najbolj kontroverznimi aspekti prehranskih politik. Smernice so dolgo časa priporočale nizek celokupni vnos maščob. Šele, ko lahko zanesljivo izmerimo vnos maščob, lahko začnemo proučevati vprašanja, kot so: Koliko omega 3 je optimalnih za nosečnice? Ali določena prehrana koristi razvijajočemu se plodu? Kako vnos maščob vpliva na materino mleko,” pojasnjuje Britz-McKibbin. Ekipa zdaj načrtuje študijo, v kateri bodo ugotavljali, kako posamezne NEFA – ki jih bodo dokazali z novim testom, vplivajo na debelost in metabolni sindrom med nosečnostjo ter na zbolevanje otroka.

Povezavo do izvirne objave raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj