Novi test zanesljivo odkriva, koliko maščob smo zaužili

Raziskovalci so razvili zanesljiv in natančen krvni test za spremljanje vnosa maščob. Gre za pomembno orodje, uporabno pri izvajanju javno-zdravstvene prehranske politike.

Določitev zanesljivih smernic je bila doslej pomemben izziv za prehranske strokovnjake, saj so se morali zanašati na to, da udeleženci študije vestno in pošteno beležijo vnos hranil. Foto: Bigstock

Prejšnji teden je v organizaciji Nutraingredients potekal webinar “Active Nutrition and Immunity”, katerega pomembno sporočilo je bilo: zadnja tretjina življenja odraža vse, kar smo s svojim telesom (ali zanj) počeli v prvih dveh tretjinah. Prehrana igra tu izjemno pomembno vlogo in postaja ključno orodje tako v preventivi kot v zdravljenju.

Določitev zanesljivih prehranskih smernic velik izziv

Določitev zanesljivih smernic je bila doslej pomemben izziv za prehranske strokovnjake, saj so se morali zanašati na to, da udeleženci študije vestno in pošteno beležijo vnos hranil. V praksi se redno izkazuje, da s(m) ljudje nagnjeni k selektivnemu poročanju,še posebej, kadar gre za uživanje hrane z veliko maščobami. Zdaj si bodo pri tem lahko pomagali z novim orodjem. Raziskovalci Univerze McMaster so razvili test, ki v odkrije specifične nezaestrene maščobne kisline (NEFA). Gre za vrsto prostih maščobnih kislin, ki jih jemogoče izmeriti v vzorcu krvi. “Prehranski epidemiologi potrebujejo boljše načine za zanesljivo oceno prehranjevanja pri razvoju prehranskih smernic,” pravi Philip Britz-McKibbin, profesor na oddelku za kemijo in kemijsko biologijo na univerzi McMaster in glavni avtor študije. Slednja je bila prejšnji mesec (maja 2020) objavljena v strokovni reviji Journal of Lipid Research.

Večina prehranskih študij temelji na (nezanesljivem) samoporočanju

“Obstaja na tisoče kemikalij, ki smo jim izpostavljeni v živilih – tako v predelanih kot v naravnih. Merjenje prehranskega vnosa pri ljudeh je kompleksna in zapletena naloga, še posebej, ker se pri tem prvenstveno zanašamo na njihovo samoporočanje in spomin. To še zlasti velja v primeru vnosa maščob,” pojasnjuje Britz-McKibbin. Študija je bila kombinacija dveh raziskovalnih projektov, ki jih je Britz-McKibbin opravil skupaj sše dvema profesorskima kolegoma: Sonio Anand iz oddelka za medicino in Stuartom Phillipsom iz oddelka za kineziologijo. Najprej so ocenili prehrano nosečnic v drugem trimesečju nosečnosti – v obdobju torej, ki je pomembna razvojna faza za plod. Ženske, od katerih so nekatere jemale dodatke ribjega olja (omega-3), druge pa ne, so izpolnjevale standardizirani vprašalnik o svojih prehranskih navadah. Vključeval je tudi podrobno poročanje o uživanju mastnih rib in polnomastnega mleka. V drugi fazi raziskave so preizkusile novi test za sledenje maščobam, ki temelji na merjenju omega-3 NEFA v krvi.

Vnos prehranskih maščob v nosečnosti in zdravje otrok

Raziskovalci so dokazali, da se nekateri NEFA v krvi natančno ujemajo s prehrano in/ali dodatki, o katerih so poročale ženske, kar kaže, da so prehranski biomarkerji lahko objektivno orodje za oceno vnosa maščob. “Vnos maščobe je med najbolj kontroverznimi aspekti prehranskih politik in javno-zdravstvenih priporočil. Smernice so dolgo časa priporočale nizek celokupni vnos maščob. Sočasno je v javnosti naraščala popularnost diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob,” pravi Britz-McKibbin, in nadaljuje: “Če lahko zanesljivo izmerimo vnos maščob, lahko začnemo proučevati vprašanja, kot so: Ali naj nosečnice uživajo ribje olje? Ali ženskam primanjkuje nekaterih prehranskih maščob? Ali določena prehrana ali dodatek koristi razvijajočemu se plodu? Kako vnos prehranskih maščob vpliva na materino mleko itd.” Ekipa zdaj načrtuje študijo o vplivu NEFA in drugih presnovkov, povezanih s prehransko izpostavljenostjo mater maščobam med nosečnostjo, na debelost, metabolni sindrom in kronične bolezni pri otrocih kasneje v življenju.

Povezavo do izvirne objave raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj