Končno tudi fantje v programu cepljenja proti HPV

Ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb je okužba s HPV (humani papilomavirus). V spolnem življenju posameznika se več kot polovica oseb vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma HPVPrva okužba s HPV je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Foto: Bigstock

Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada in se virus v nekaj mesecih »očisti«. Obenem pa naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim (ali drugim) tipom virusa.

Mojca Miholič, dr. med, specialistka družinske medicine. Foto: osebni arhiv

Žal pa v 10 % virusna okužba lahko traja dlje časa, se »ne očisti« in kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV (približno pri 1 % okuženih). Posebno moški so bolj dovzetni za ponavljajoče okužbe skozi celo življenje, običajno nimajo prav nobenih težav in zato lahko nevede širijo okužbo.

Prenos možen tudi s prstnim dotikom, predmeti…

HPV se ne prenaša le s spolnimi odnosi (vaginalni, analni, oralni), pač pa tudi s tesnimi intimnimi stiki vseh vrst, s praskanjem, drgnjenjem, z okuženimi prsti rok med različnimi deli telesa, kjer tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo s HPV. Možen je tudi prenos z okuženimi predmeti in s kondilomi okužene matere na novorojenčka med porodom.

Strokovnjaki smo se zelo zavzemali za cepljenje proti okužbi s HPV za oba spola, saj je bilo povsem nedopustno, da ne rečem diskriminatorno, da dečki niso bili vključeni v program cepljenja! V šolskem letu 2021/2022 bodo prvič po programu cepljenja proti HPV skladno s Pravilnikom o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2021 (Uradni list RS, št. 89/21) cepljeni tudi dečki v 6. razredu osnovne šole. Gre torej za razširitev cepilnega programa. Pri deklicah se prvo cepljenje proti HPV izvaja po rednem programu cepljenja v 6. razredu osnovne šole. Prav tako pa se deklicam zamudnicam (rojenim v letu 1998 ali mlajšim), ki se niso cepile proti HPV v 6. razredu, omogoča cepljenje tudi kasneje v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Od anogenitalnih bradavic, hripavosti, do raka glave in vratu

Posledice okužbe s HPV so odvisne od tipa virusa (nizko- in visokorizični), trajanja okužbe in seveda od posameznikovega stanja imunskega sistema.

OKUŽBA Z MANJ NEVARNIMI, NIZKORIZIČNIMI TIPI HPV (6, 11) lahko povzroči nastanek trdovratnih in ponavljajočih se anogenitalnih bradavic (kondilomov) na zunanjem spolovilu, vhodu v nožnico, koži presredka in penisu. V ustih in žrelu povzroči HPV nastanek papilomov, lahko se pojavi hripavost.

OKUŽBA Z NEVARNEJŠIMI, VISIKORIZIČNIMI TIPI HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 in drugimi) je kriva za dolgotrajnejšo okužbo. Gre za predrakave in rakave spremembe na materničnem vratu, anogenitalnem področju, glavi (ustni votlini in žrelu) ter vratu. Breme zaradi bolezni, povezanih s HPV, je veliko in narašča.

Vedeti moramo, da cepivo varuje le pred novo okužbo, ne pozdravi pa že nastale okužbe.

V Sloveniji je do starosti 15 let za cepljenje (proti virusu HPV) obvezna privolitev staršev. Po javnih občilih želimo vplivati na starše, da bi se zavedali o pomembnosti zgodnjega cepljenja pri mladostnikih, saj prej, ko jih bomo cepili, prej bodo zaščiteni pred rakom zaradi HPV.

Zakaj je pomembno cepljenje dečkov

A

Želimo, da bi bili tudi slovenski dečki zaščiteni pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Vemo, da je okužba s HPV najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Nekateri najstniki se srečajo s spolnimi kontakti že zelo zgodaj, zato jih je smiselno cepiti čim prej, še preden se pojavijo možnosti za okužbo. Pri moškem spolu se pojavnost okužb HPV (v nasprotju z ženskami) z leti ne zmanjšuje, tudi dovzetnejši so za ponavljajoče se okužbe in niso le prenašalci, kot je bilo zmotno mišljenje. Dejansko vemo, da se moški pogosteje okužijo od žensk in ne obratno, kot včasih zmotno mislimo. Pri moških nimamo nobenega rutinskega preventivnega programa, s katerim bi lahko predčasno odkrili/zaznali okužbo z visokorizičnim HPV. Okužba pri moških poteka še bolj prikrito kot pri ženskah, saj v večini primerov okuženi moški nima prav nobenih težav. Moški imajo dokazano manjšo odpornost za okužbo s HPV. Pojavnost okužb v ustni votlini in na genitalnih organih je pri moških v vseh starostnih skupinah višja. Ne vemo, zakaj, verjetno zaradi slabšega naravnega imunskega odgovora, ki je bistveno šibkejši v primerjavi z ženskim. Ena od meritev je pokazala, da je koncentracija protiteles proti kancerogenemu podtipu HPV-16 pri moških bistveno nižja kot pri ženskah.

Cepljenje proti okužbi s HPV za dečke preprečuje okužbe z genotipi HPV, ki lahko povzročijo raka zadnjika, penisa, ustnega dela žrela in genitalne bradavice.

B

Cepljenje dečkov bo pripomoglo k vzpostavitvi kolektivne imunosti in s tem posredno tudi k eliminaciji raka materničnega vratu ter k boljšemu obvladovanju drugih rakov in bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Če sta cepljena oba spola, skupaj razvijeta zelo močan imunski odgovor.

Rak, ki ga lahko preprečimo

Okužbo s HPV je mogoče preprečiti z zdravo, premišljeno in varno spolnostjo ter cepljenjem proti HPV. Cepljenje proti HPV je zelo učinkovita zaščita pred rakom, povzročenim s HPV. Trenutno cepimo z devetvalentnim neinfektivnim rekombinantnim mrtvim cepivom, ki je pripravljeno iz HPV podobnih beljakovinskih delcev, pridobljenih s tehnologijo rekombinantne DNA (tipov 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58). V Sloveniji je najpogostejši visokorizični tip HPV tip 16. Kot smo že omenili, se v spolnem življenju posameznika okužimo z enim ali največ dvema tipoma HPV, torej je cepljenje tudi pri že okuženih smiselno. S tako imenovanim polnim cepljenjem je zaščita proti HPV boljša, kot bi bila po že preboleli bolezni.

Cepilni dnevi potekali redno tudi v zadnjem letu

V Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani smo v zadnjih treh šolskih letih priredili (kljub epidemiji covid-19) cepilne dneve, s katerimi povečujemo dostopnost do cepljenja proti HPV in prispevamo k boljši precepljenosti slovenskih študentk in študentov proti HPV.

Cepili smo študentke zamudnice in študente samoplačnike proti HPV. Zanimanje študentov za cepljenje proti HPV je veliko. K temu je pripomogla predvsem dobra promocija: s članki o HPV in obvestilih o cepilnem dnevu na naši spletni strani in drugih medijih, plakati v našem ZD ter sodelovanjem s študentskimi organizacijami in društvi. S cepilnim programom bi radi dosegli visoko precepljenost deklet in fantov, še preden postanejo spolno aktivni.

Vedno znova smo presenečeni nad pozitivnim odzivom, v zadnjem času tudi številnih moških.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj