Sobotni nasvet: Kako pozoriti banane v eni uri?

Zdravje ni samo odsotnost bolezni, pač pa tudi uživanje v življenju. Praktični nasveti, s katerimi prihranimo čas, energijo in denar, nam lahko prihranijo marsikatero napako ter odnesejo slabo voljo in stres.

Banane, ki čakajo na polici s sadjem v supermarketu, so pogosto zelene in nezrele. Foto: Bigstock

V uredništvu Revije za moje zdravje smo se odločili, da bomo za vas vsak teden poiskali nekaj trikov, ki olajšajo vsakdanja opravila. Začeli bomo z bananami. Pravzaprav – z zelenimi bananami. S spodnjimi triki jih lahko spremenite v zrele v dveh dneh ali celo v eni uri.

Banane imamo radi vsi, od najmlajših do najstarejših, in ne brez razloga. So enostavne za uživanje, primerne tudi za brezzoba usta, redko povzročajo alergije, zdržijo dolgo časa in so prava zakladnica hranilnih snovi.

Prehranska vrednost banan

Srednje velika banana (dolžine 17 centimetrov) vsebuje 105 kcal, 0,39 gramov maščob, 1 miligram natrija, 422 miligramov kalija, 3,1 grame vlaknin, 14,4 gramov sladkorjev, 1,29 gramov beljakovin. Z njo pokrijemo 17 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C, 2 odstotka dnevnih potreb po vitaminu A in železu ter 1 odstotek dnevnih potreb po kalciju.

Banane, ki čakajo na polici s sadjem v supermarketu, so pogosto zelene in nezrele. Kar sicer ni nič narobe, če jih nameravate pojesti šele čez kakšen teden. Kaj pa, če imate z njimi »načrte« še isti dan? Z naslednjimi triki vam bo to uspelo: zelene banane boste spremenili v zrele, kot bi mignil.

Pečica: Banane dozorijo v eni uri

Pečica je uporabna za marsikaj, tudi za zorenje banan. Položite zelene banane na srednjo rešetko v pečici in nastavite temperaturo na 150 stopinj Celzija. Po eni uri banane vzemite iz pečice in jih ohladite v hladilniku. Presenečeni boste, kako lepo rumene, mehke in okusne bodo postale.

Papirnata vrečka: Banane dozorijo v dveh dneh

Če imate za domače zorenje banan nekaj več časa, lahko poskusite naslednji trik. Z njim boste do lepih in okusnih rumenih banan prišli v dveh dneh. Pri zorenju banan (in drugega sadja) v naravi se sprošča plin etilen, ki pospeši proces. In prav to dejstvo boste izkoristili pri tem triku. Banane položite v papirnato vrečko in jo dobro zaprite. Lahko dodate jabolka, hruške, kivi ali avokado in proces še pospešite – ter spotoma pozorite tudi njih.

Mikrovalovna pečica: Banane dozorijo v dveh minutah

Za trik, s katerim bodo zelene banane dozorele v neverjetnih dveh minutah, potrebujete mikrovalovno pečico in vilice. Z njimi nekajkrat prešpikajte banane, potem pa jih dajte v mikrovalovno pečico za dve minuti. Banane, zorjene na ta način, so sicer mehke, vendar še zdaleč ne tako okusne, kot če uporabite zgornja dva trika.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj