Lekarna poleti: Na poti in doma pripravljeni na vse, 2.del

Avtor: R. M. Z.

V prvem delu prispevku smo opozorili, na kaj vse velja biti pozoren pred odhodom na potovanje. Pri pakiranju kovčkov ali še prej je namreč dobro predvideti, kaj vse se nam bo na poti lahko zgodilo, in pripraviti potovalno lekarno. Pri izbiranju zdravil in pripomočkov ni treba pretiravati, še posebej, če se odpravljate na počitnice v turističen oziroma vsaj civiliziran kraj, v katerem imajo lekarne in zdravnika.

potovanje

Ne pozabite zdravstvene kartice

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste v Evropski uniji in nekaterih drugih državah upravičeni do nujnih medicinskih storitev, čeprav boste v nekaterih državah za posamezne storitve morali tudi nekaj malega doplačati. Nekatere stroške lahko ob povratku dobite vrnjene, zato ob obisku zdravnika v tujini shranite zdravstveno dokumentacijo.

Na poti trda hrana in voda

Lekarna poleti: Na poti in doma pripravljeni na vse, 1. del

Za zdrav prigrizek na poti izberite hrano, ki je osvežilna, hranljiva, hitro prebavljiva in jo lahko jeste s prsti. Odlična so narezana jabolka, suho sadje, oreški, krekerji in podobno. Ne pozabite na pijačo; prednost dajte nesladkanim čajem in navadni vodi. Sladke in gazirane pijače si raje privoščite šele na cilju, saj pripomorejo k slabosti, pri vožnji z letalom pa še spodbudijo neprijetno napihovanje v prebavilih.

Cepite se

Če boste čas preživljali v naravi, se je dobro zaščititi pred klopnim meningitisom, če boste potovali v eksotične kraje, pa se pri zdravniku vsaj nekaj tednov ali mesecev pred potovanjem pozanimajte, katera cepiva potrebujete. Cena cepljenj je po navadi nekaj deset evrov, zdravnik pa vas bo napotil v ambulanto, v kateri se ta cepljenja izvajajo. Večinoma odmerek cepiva stane nekaj deset evrov, a naj vam ne bo žal zapraviti nekaj denarja za to nujno potrebno preventivo. Nekatere oddaljene dežele so izpostavljene tudi pojavu malarije, zato je pri potovanju na ta območja sveta treba jemati zdravila, ki preprečijo obolenje. Ta je treba jemati že pred potovanjem, zato se o tem pozanimajte še pravočasno.

 Z zdravili čez mejo

Zdravila, ki vas bodo spremljala na potovanju, naj bodo shranjena v originalni embalaži s priloženimi navodili. Nekatera zdravila je pri prečkanju meje treba posebej prijaviti, kadar potujete z letalom, pa je treba osebje posebej opozoriti, če imate s seboj zdravilo v obliki igel. Če jemljete zdravila, za katera menite, da bi jih bilo treba prijaviti oziroma bi na meji lahko z njimi imeli težave, si pri zdravniku priskrbite pisno potrdilo, s katerim lahko dokažete, za katera zdravila gre in zakaj jih potrebujete.

Kronični bolniki po posvet k zdravniku

Kronični bolniki naj se pred odhodom na dopust vedno posvetujejo s svojim zdravnikom. Ta bo obnovil terapijo in poskrbel, da bodo dobili vsa zdravila, ki jih potrebujejo. Za tiste, ki veljajo za zdrave, je običajno dovolj posvet s farmacevtom v lekarni. Ponudba izdelkov za lajšanje zdravstvenih težav v prosti prodaji je velika in nemogoče je, da bi se skoznjo »prebili« sami. Pomembno je, da izbiramo kakovostne izdelke, kar pomeni, da nakup opravimo v lekarni, v kateri so izdelki preizkušeni in kakovostni. Ne izbirajmo najcenejših izdelkov, saj se lahko zgodi, da ne bodo zadovoljivo opravili svoje naloge. Za določene preparate za zaščito pred soncem celo velja, da jih lahko kupimo izključno v lekarni.

Lekarna naj bo na hladnem

Večina zdravil, ki jih boste vzeli s seboj na potovanje, je občutljiva na svetlobo in toploto, zato naj bo potovalna lekarna na temnem in čim bolj hladnem mestu. Zavarujete jo lahko z odbojno in izolacijsko folijo ali si priskrbite torbico za zdravila, ki ima hladilni vložek. Ta deluje po enakem principu kot hladilne torbe za hrano: vložek zamrznete in ga nato pred potovanjem v stavite v žepek v torbi.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj