Kdaj se odločiti za zamenjavo kolena?

Obrabljeno koleno, ki boli in otežuje vsakdanje aktivnosti, je vsakdan mnogih Slovencev. Menjava kolenskega sklepa se zdi idealna rešitev. Gre za eno od najbolj pogostih ortopedskih operacij, pri katerih se sklep v celoti ali delno nadomesti z umetnimi materiali.

Okrevanje traja več tednov in zahteva zavzeto izvajanje napornih vaj za pridobitev mišične mase ter povrnitev gibljivosti in mobilnosti. Foto:Bigstock

Zamenjava kolena je rutinski, vendar nikakor ne enostaven poseg. Kdaj se odločiti zanj?

Če pozitivno odgovorite na večino spodnjih vprašanj, potem s posegom ne velja več odlašati. Vsekakor se prej izčrpno pogovorite z ortopedom in ne čakajte do zadnjega trenutka. Poskrbite, da boste imeli dovolj časa za pripravo na operacijo in dovolj energije za okrevanje.

Jakost bolečine

Razmislite, ali bolečina v kolenu vpliva na vaše vsakdanje življenje, razpoloženje in odnose. Ali zaradi tega trpi vaš spanec in se zaradi bolečin ponoči zbujate? Se vam pojavljajo stranski učinki protibolečinskih zdravil?

Poslabševanje stanja

Če se je otrdelost v zadnjem času povečala, bolečine pa ne minejo niti v mirovanju in če slikanje pokaže hude okvare sklepa, je čas, da se odločite za zamenjavo. Enako velja, če stopnjo bolečine na lestvici od 1 do 10 v zadnjih mesecih ocenjujete na 6 ali več.

Nezmožnost preteklih aktivnosti

Se vam dogaja, da v zadnjem trenutku odpoveste druženje s prijatelji, ker so bolečine v kolenu prehude? Ostajate doma večino časa in ste opustili dejavnosti, ki so bile včasih na dnevnem redu, na primer nakupovanje v bližnji trgovini?

Izčrpanje ostalih možnosti

Preden se odločite za operacijo, se prepričajte, da ste izčrpali druge oblike zdravljenja. Možnosti je precej, saj je zdravljenje artritisa v zadnjih letih zelo napredovalo. Sodobne terapije vključujejo zdravila, injekcije, fizioterapijo, vaje s pripomočki, delovno terapijo, naravna zdravila…

Rehabilitacija po operaciji

Pogovorite se z zdravnikom, ki naj vam natančno razloži, kakšno raven izboljšanja lahko pričakujete po posegu. Slednje je odvisno od tega, koliko je bolezen napredovala, od vašega splošnega zdravja in od tega, v kolikšni meri boste sposobni izvajati rehabilitacijo po operaciji. Morda boste morali spremeniti tudi življenjski stil, na primer shujšati (vemo, kako kvarno debelost vpliva na sklepe) ali prenehati kaditi.

Nivo splošnega zdravja

Lahko, da je vaše koleno pripravljeno na operacijo, kaj pa ostali deli vašega telesa? Ste dovolj zdravi, da boste operacijo v redu prenesli? Vaše splošno zdravstveno stanje ima pomembno vlogo pri tem, kako boste okrevali in tudi na uspešnost posega.

Naporna rehabilitacija

Ne glede na to, ali gre za delno zamenjavo kolena ali pa vam bodo zamenjali cel sklep – v vsakem primeru gre za resen poseg. Okrevanje traja več tednov in zahteva zavzeto izvajanje napornih vaj za pridobitev mišične mase ter povrnitev gibljivosti in mobilnosti.

Zavedajte se, da boste po posegu imeli dobre in slabe dneve in da bo včasih potrebno stisniti zobe ter kljub bolečinam izvajati predpisane vaje. Ko se boste vrnili domov, boste prvih nekaj tednov potrebovali pomoč pri oblačenju, kuhanju, premikanju, menjavi povojev… Uredite to še pred odhodom v bolnišnico.

1 KOMENTAR

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj