Začetek cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za 3- in 49-letnike

Na NIJZ so prejeli cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za izvajanje cepljenja po programu cepljenja in zaščite z zdravili. V letu 2019 je cepljenje proti KME, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na voljo otrokom, rojenim leta 2016, in odraslim, rojenim leta 1970. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki oziroma pediatri.

V program cepljenja bosta vsako leto vključeni novi generaciji odraslih, starih 49 let, in otrok, starih 3 leta. Foto: Bigstock

Osebe iz omenjenih starostnih skupin, ki so že bile cepljene proti klopnemu meningoencefalitisu, so upravičene do naslednjih treh odmerkov cepiva proti KME (osnovnih ali poživitvenih).

V program cepljenja bosta vsako leto vključeni novi generaciji odraslih, starih 49 let, in otrok, starih 3 leta, s čimer bomo postopoma dosegli vedno večjo zaščito slovenskih prebivalcev pred KME.

Kdaj se lahko cepimo proti klopnemu meningoencefalitisu?

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je na voljo skozi vse leto. Sicer pa priporočamo, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma cepiva opravi v zimskih mesecih, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov.

Avdio izjavo dr. Marte Grič Vitek najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj