Antiholinergiki za polovico povečajo tveganje za demenco

Antiholinergiki so eno od najpogosteje predpisanih zdravil, do sedaj pa so veljali za varna. Raziskava, ki so jo opravili raziskovalci na Univerzi Nottingham je pokazala, da temu še zdaleč ni tako. Antiholinergiki povečajo tveganje za demenco za 49 odstotkov in so krvi za vsak deseti primer razvoja bolezni.

Antiholinergiki, pravijo znanstveniki, so neposredno odgovorni za vsak deseti primer demence. Foto: Bigstock

Dolgo časa se je ugibalo, ali in katera zdravila so neposredno vpletena v razvoj demence. Antiholinergiki, ki se med drugim predpisujejo za zdravljenje depresije, epilepsije, Parkinsonove bolezni, astme in inkontinence, so dokazano med njimi. Tveganje za demenco povečajo za polovico. Poškodujejo namreč živčne celice in usodno zmotijo njihovo delovanje.

Kaj so antiholinergiki?

Antiholinergike sestavljajo tri velike skupine zdravil: antimuskariniki, ganglijski zaviralci in zaviralci mišično-živčnega stika. Vsi zavirajo delovanje parasimpatičnega živčevja, s tem, da blokirajo vezavo živčnega prenašalca acetilholina na receptorje v živčnih celicah. Čeprav je njihova vpletenost v demenco nedvomno potrjena, raziskovalci opozarjajo bolnike, da jih ne smejo prenehati jemati brez zdravniškega nadzora.

Antiholinergiki so neposredno odgovorni za vsak deseti primer demence. Tveganje za razvoj bolezni povečajo za polovico.

Pregledali podatke za 280 tisoč ljudi

Znanstveniki na Univerzi v Nottinghamu so več kot deset let spremljali podatke o predpisovanju zdravil pri več kot 280 tisoč ljudeh, starejših od 55 let. V tem času jih je približno 59 tisoč zbolelo z demenco, 56,6 odstotkov od njih (dobrih 33 tisoč) jih je jemalo antiholinergike. Izkazalo se je, da je jemanje antiholinergikov tveganje za demenco povečalo za 49 odstotkov. Največje povečanje zbolevanja je bilo pri tistih, ki jemali antidepresive, zdravila zoper parkinsonovo bolezen, antopsihotike, zdravila zoper epilepsijo in zdravila za inkontinenco.

Od poškodb nevronov do vnetja v možganih

»Ta študija prinaša nove dokaze za izjemno previdnost pri predpisovanju nekaterih vrst zdravil, ki imajo antiholinergično delovanje (zavirajo vezavo acetilholina). Blokada živčnih signalov, ki jo povzročajo, lahko vodi v degeneracijo nekaterih ključnih živčnih celic v možganih,« je dejal prof dr. Tom Denning iz Univerze Nottingham. Opozoril je še na dva možna vzroka, zaradi katerih antiholinergiki povzročajo demenco: zmotijo oskrbo možganov s krvjo ter sprožijo vnetje v možganih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj