Slabo delujoča ščitnica poveča tveganje za demenco

Ljudje, starejši od 65 let, pri katerih je ščitnica slabo delujoča, imajo večje tveganje za demenco.

Premalo aktivna ščitnice je pogosto stanje, ki ga ima okrog 10 odstotkov populacije. Slabo delujoča ščitnica je pogostejša pri ženskah in starostnikih. Foto: Bigstock

Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja. Nahaja se v vratu in sprošča hormone, ki so odgovorni za številne telesne funkcije – vključno s presnovo in regulacijo telesne telesne temperature. Na slabo delujočo ščitnico lahko ob nekaterih telesnih znakih lahko pomislimo tudi sami. 

Avtoimunsko vnetje najpogostejši vzrok

Premalo aktivna ščitnice je pogosto stanje, ki ga ima okrog 10 odstotkov populacije. Slabo delujoča ščitnica je pogostejša pri ženskah in starostnikih. Stanje poznamo kot hipotirozo, najpogostejši vzrok zanjo pa je avtoimunsko vnetje ščitnice (Hashimotov tiroiditis). Nastane zaradi motnje v delovanju imunskega sistema, ki ščitnico začne prepoznavati kot  tuje tkivo. V ščitici se začnejo kopičiti limfociti. Njihovi presnovki poškodujejo tkivo žleze – kar ima za posledico zmanjšano aktivnost ščitnice. Vzroki za hipotirozo so lahko tudi obsevanje vratu zaradi raka, zdravljenje z radioaktivnim jodom in nekatera zdravila.  Okvara hipofize je le redko vzrok za hipotirozo.

Zdaj pa so ameriški znanstveniki ugotovili, da je pri starejših od 65 let s premalo delujočo ščitnico 80 odstotkov večja verjetnost, da bodo zboleli za demenco, kot pri enako starih brez težav s ščitnico. Študija, objavljena v reviji Neurology, je tudi pokazala, da imajo ljudje, ki jemljejo zdravila za slabo delovanje ščitnice, trikrat večjo verjetnost za razvoj demence kot tisti, ki jih ne. Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

Kako prepoznati slabo delujočo ščitnico

Slabo delujočo ščitnico potrdijo laboratorijske preiskave, vendar na to, da z njo nekaj »ni prav«, pogosto posumimo tudi sami. Najbolj pogosti simptomi motenj delovanja ščitnice so: hiter porast telesne teže ali hujšanje (celo za več kot 10 kilogramov v nekaj mesecih), občutljivost na mraz, težave s plodnostjo, montnje menstrualnega cikla, brezvoljnost ali depresivno razpoloženje, kronična utrujenost, suha koža, zaprtje, trdi ali okoreli sklepi.

.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj