Vzroki za razlike v umrljivosti med moškimi in ženskami

Moški zaradi raka umirajo bolj kot ženske. Vendar rak ni edina bolezen, ki ima pri moških običajno hujši potek. Takih je še veliko bolezni, vključno scovid-19, v današnji objavi poroča Journal of Experimental Medicine.

Povečano tveganje za hujši potek raka pri moških ne temelji izključno na njihovem bolj tveganem življenjskem slogu. Foto: Bigstock

Statistika kaže, da moški – kljub enakim življenjskim pogojem, umirajo prej, kot ženske. Posebej izrazite so razlike pri raku. Vzrok je molekularni – specifična beljakovina, ki povzroči hitrejše napredovanje raka pri moških. Odkrila jo je raziskovalna skupina na Tehnični univerzi v Münchnu, ki jo je vodil prof dr. Achim Krüger.

Slovenija: za rakom umre četrtina manj žensk kot moških

Moški imajo v primerjavi z ženskami večje tveganje za hudo napredovanje življenjsko nevarnih bolezni, kot je rak. Na primer, v Nemčiji vsako leto zaradi raka umre več kot 130.000 moških bolnikov v primerjavi s samo 100.000 bolnicami. Po podatkih Nacionalnega inštituta za raka (ZDA) je stopnja umrljivosti zaradi raka v ZDA 189,5 na 100.000 moških, vendar le 135,7 na 100.000 žensk. Podobna situacija je tudi pri nas. Register raka RS kaže, da je pri nas pred epidemijo covid 19 za rakom vsako leto umrlo približno 6000 ljudi, 3400 moških in 2600 žensk.

Vzrok endogeni protein TIMP1

Epidemiološke študije v zadnjih letih so pokazale, da povečano tveganje za hujši potek raka pri moških ne temelji izključno na njihovem bolj tveganem življenjskem slogu. Raziskovalni skupini pod vodstvom prof. Achima Krügerja iz TUM-ove univerzitetne bolnišnice Klinikum rechts der Isar, je uspelo pomembno odkritje v tej smeri. Identificirali so protein TIMP1 kot dejavnik, ki bi lahko pojasnil razliko v umrljivosti za rakom med moškimi in ženskami.

Razsikavo, v kateri so analizirali vzrorce krvi pri bolnikih iz Nemčije in Kanade, je sofinancirala tudi fundacija Wilhelm Sander. Izkazalo se je, da imajo moški z višjo koncentracijo endogenega proteina TIMP1 bistveno večje tveganje za smrt zaradi raka. Nadaljnje analize so pokazale, da povečanje TIMP1 povzroča povečane metastaze v jetrih, kar ima za posledico smrt v primerih raka trebušne slinavke, raka debelega črevesa in melanoma.

Prevočasno prepoznavanje tistih z večjim tveganjem

“TIMP1 ni višji pri vseh moških. Odkritje TIMP1 kot parametra tveganja ki ga je mogoče identificirati v krvi, ima pomembne posledice. Zdravnikom omogoča zdravnikom, da prepoznajo tiste moške, ki imajo večje tveganje za razvoj smrtno nevarnih metastaz v jetrih,” pravi Krüger. Izpostavlja, da so »prejšnje študije potrdile molekularni kontekst, v katerem TIMP1 spodbuja metastaze v jetrih, V povezavi z našim trenutnim odkritjem se zdaj napovedujejo nove možnosti za personalizirano obravnavo onkoloških bolnikov – vključno z optimizirano postavitvijo diagnoze in posamezniku prilagojenim zdravljenjem.«

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj