Miome je treba zdraviti

Avtor: Sanja V. Švajger

Močne krvavitve ženski močno poslabšajo življenje, še posebej zato, ker jih pogosto spremljajo bolečine, napihnjenost in drugi neprijetni simptomi. Če ženska krvavi teden za tednom več mesecev ali let, izgublja hemoglobin, kar povzroča slabokrvnost, počasi pa se prikrade tudi utrujenost. 

miomi-ženske

Vpliv na kakovost življenja je lahko velikanski, so prepričani strokovnjaki, tudi eden najvidnejših, ki je mednarodna avtoriteta na področju zdravljenja miomov, Jacques Donnez, profesor na Katoliški univerzi v Louvainu, direktor Enote za preučevanje neplodnosti. S težavami, ki jih povzročajo miomi, se ženske vse predolgo soočajo same. Glede na do nedavno ponujene možnosti (predvsem operativna odstranitev miomov ali maternice) tak odnos niti ne preseneča. A z novim pristopom, s katerim miome lahko zmanjšamo in s tem tudi simptomatiko, nudimo ženskam novo možnost za kakovostnejše življenje, je prepričan prof. Donnez. Če je potrebno, lahko miome zdravimo tudi daljše obdobje.

Kako zdraviti miome

Načini zdravljenja, ki so na voljo, so bili prej omejeni na kratkotrajno predoperacijsko uporabo in obsegajo agoniste GnRH (gonadotropin sproščajočega hormona) s številnimi hudimi neželenimi učinki. Sledila je odstranitev maternice, včasih z ohranjenim materničnim vratom. Ocenjujejo, da v EU zaradi miomov še vedno opravijo približno 300.000 operacij letno, od tega je približno 230.000 histerektomij.

Ker operacija ni primerna za vse bolnice, na primer zaradi zdravstvenih ali osebnih razlogov, ali če bi ženska raje počakala, da se simptomi materničnih miomov zmanjšajo kot posledica menopavze, je obstajala neizpolnjena potreba po dolgotrajnem neoperacijskem zdravljenju miomov. Kar je predpisovanje novega zdravila, ulipristalacetata številnim ženskam po vsem svetu v zadnjih sedmih letih, omogočilo.

Zdravilo se lahko predpiše tudi za dolgotrajnejše zdravljenje, s katerim dosežemo zmanjšanje miomov in odpravimo potrebo po operaciji.

Danes je postopek zdravljenja miomov radikalno spremenjen, saj z zdravilom miome skrčimo na tako velikost, da operacija ni več potrebna ali pa v veliko manjšem obsegu. Histerektomije tako skorajda niso več potrebne, posegi pa se izvajajo laparoskopsko. Zdravilo lahko ženska prejema tudi dalj časa.

Komu je zdravilo ulipristalacetat namenjeno? 

Zdravilo je namenjeno za dolgotrajno zdravljenje zmernih do hudih simptomov materničnih miomov pri odraslih ženskah v rodni dobi. Miomi se zmanjšajo, ne povzročajo težav, operacija zato ni vedno potrebna. Ginekolog pa jih lahko predpiše tudi za skrčenje tistih miomov, ki ženski povzročajo težave, pred operacijo, še posebej pri bolnicah, ki so zelo slabokrvne (z uživanjem zdravila se lahko te bolnice pred operacijo izognejo transfuziji). Ulipristalacetat omogoča ohranitev maternice, bolnica, ki je blizu menopavze, se lahko z jemanjem zdravila izogne operaciji (po menopavzi se miomi zmanjšajo).

Varnost in učinkovitost zdravila dokazana v raziskavah

Varnost in učinkovitost zdravila se je potrdila v dveh vzporednih, dvojno slepih, s placebom nadzorovanih raziskavah, v prvi je sodelovalo 242, v drugi pa 307 žensk med 18 in 50 letom, v katerih so raziskovali vpliv ulipristalacetata na miome. Vse ženske so poleg miomov imele močne menstruacijske krvavitve in bile primerne za operacijo maternice. Pri več kot 90 % bolnic se je krvavitev ustavila ali zmanjšala, miomi so se zmanjšali, prav tako stopnja slabokrvnosti. Miomi so ostali manjši tudi še šest mesecev po nehanju jemanja zdravila. V klinični raziskavi PEARL III pa so zdravljenje podaljšali še za tri mesece. Izkazalo se je, da je terapija ostala enako učinkovita. Na osnovi slednje raziskave je danes omogočeno tudi večletno jemanje zdravila ulipristalacetata.

Ulipristalacetat dokazano učinkovito in varno zdravilo

Zdravilo ulipristalacetat se uporablja za zdravljenje zmernih do hudih simptomov materničnih miomov (benignih tumorjev maternice). S številnimi raziskavami in potem tudi v večletni praksi se je dokazalo, da učinkovito skrči miome, zmanjša krvavitve in slabokrvnost. Bolnicam hitro olajša simptome, zlasti močne menstruacijske krvavitve, to pa prispeva k občutnemu izboljšanju kakovosti življenja. Zdravilo je dobro prenosljivo, njegova dolgoročna varnost in prenašanje sta ugotovljena v obdobju 10 let.

Zdravilo je do danes pomagalo več kot 750 000 ženskam po vsem svetu, terapija se je uveljavila in je pri težavah zaradi miomov ne bi smel spregledati več noben zdravnik.

Zdravljenje miomov z zdravilom tudi pri nas

Tudi v Sloveniji je zdravilo ulipristalacetat na voljo že dalj časa. Predpišejo ga lahko ambulantni in klinični ginekologi. Pogovarjali smo se z dr. Mišom Rajićem iz ginekološke ambulante ZD za študente v Ljubljani. »Približno petina do polovica žensk z miomi ima simptome, ki negativno vplivajo na zdravje in kakovost življenja. Simptomi so odvisni predvsem od lege miomov, njihovega števila in velikosti. Najpogosteje gre za podaljšane in/ali močne menstrualne krvavitve s posledično anemijo, dismenorejo, bolečine zaradi pritiska na sosednje organe, redkeje za neplodnost in motnje pri odvajanju urina in blata, mogoče so motnje spolnosti,« je razložil ginekolog.

Zdravljenje miomov je indicirano pri bolnicah s simptomi in v primerih, ko gre za hitro rastoče miome. To so miomi, pri katerih se premer v 6 mesecih poveča za 2 ali več centimetrov. Pri ženskah, ki načrtujejo zanositev in imajo sicer asimptomatske miome, pa jih je treba odstraniti, če deformirajo maternično votlino in ne glede na njihovo lego, če so veliki. Pri večini žensk z miomi zadostuje le skrbno opazovanje in spremljanje do menopavze, ko miomi prenehajo nastajati oziroma rasti in se pri večini zmanjšajo ali celo izginejo. Zdravilo (ulipristalacetat) lahko predpišemo za ublažitev simptomov pri bolnicah, ki niso primerne ali ne želijo za operativni poseg. Miome zdravimo tudi pred načrtovanim operativnim posegom z namenom zmanjšanja miomov in izboljšanja krvne slike, je povedal ambulantni ginekolog.

Zdravilo se lahko predpiše tudi za dolgotrajnejše zdravljenje, s katerim dosežemo zmanjšanje miomov in odpravimo potrebo po operaciji.

Prednosti zdravljenja

Na vprašanje, kaj prinaša terapija z zdravilom ulipristalacetat ženski, ki ne želi delne ali popolne odstranitve maternice oziroma bi želela počakati z operacijo, ginekolog pove, da lahko z zdravili učinkovito blažimo simptome in zmanjšamo velikost miomov ter tako omogočimo najsodobnejše načine endoskopskega operiranja z vsemi prednostmi, ki jih tovrstno zdravljenje ima. Izboljšamo tudi krvno sliko in tako zmanjšamo možnost pooperacijskih zapletov. Opozori, da uporaba ni priporočljiva pri bolnicah s hudo ledvično okvaro, z zmerno ali s hudo jetrno okvaro in pri bolnicah mlajših od 18 let in da je treba biti previden pri predpisovanju pri preobčutljivosti na zdravilno učinkovino ali katero koli pomožno snov, pri ženskah, ki so noseče ali dojijo, krvavijo iz spolovil iz neznanega razloga ali razloga, ki ni povezan z miomi maternice, in pri bolnicah z rakom materničnega vratu, jajčnikov ali dojk. Pred predpisovanjem in med jemanjem je treba narediti jetrne teste.

Odlične izkušnje in zadovoljne uporabnice 

Ginekolog Rajić zdravilo ulipristalacetat pozna in predpisuje, zato smo ga povprašali tudi po izkušnjah. Takole je povedal: »Moje izkušnje z uporabo ulipristal acetata so dobre; pri večini pacientk smo v kratkem času dosegli amenorejo ali znatno zmanjšanje krvavitve iz maternice, kar je bil željen učinek. Nekaj pacientk je navajalo blage neželene stranske učinke, najpogosteje glavobol. Resnih stranskih učinkov ni bilo. Večina uporabnic ulipristalacetata je bila zelo zadovoljna.«

_____________________________________

Kaj so maternični miomi

Maternični miomiso mišične izrastline, benigni tumorji, ki jih najdemo predvsem pri ženskah v rodnem obdobju. Večina žensk z miomi nima težav, 15–30 % žensk pa jih ima. Tožijo o močnih menstrualnih krvavitvah s posledično slabokrvnostjo, menstrualnih bolečinah, pogostejši so tudi spontani splavi, težave z zanositvijo idr. Tem ženskam je treba pomagati z ustreznim zdravljenjem. Če pa miomi ne povzročajo težav, zadostujejo redne kontrole pri ginekologu in spremljanje stanja in velikosti miomov.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj