Izvleček žajblja za mehkejši prehod v klimakterij

Večina žensk se v obdobju menopavze pritožuje zaradi navalov vročine, utrujenosti, motenj razpoloženja in tudi kognitivnega upada. Razen za hormonsko nadomestno terapijo se mnoge ženske zanimajo za zdravila rastlinskega izvora. Vznemirljivo novo možnost jim ponuja žajbelj (Salviae officinalis L.).

Menopavza
Mnoge ženske se ob hormonsko nadomestni terapiji zanimajo tudi za zdravila rastlinskega izvora. Novo možnost zdravljenja jim ponuja žajbelj (Salviae officinalis L.) Foto: Bigstock

Povzemamo klinično raziskavo, ki je preučevala učinkovitost in varnost vodno-etanolnega izvlečka žajblja. V njej so sodelovale ženske med 48. in 65. letom, pri katerih je bil seštevek Menopausal Rating Scale vsaj 10 (MRS zajema seštevek rezultatov treh skupin menopavznih simptomov: somatovegetativnih (vročinska oblivanja, palpitacije, težave s spanjem, nelagodje v sklepih in mišicah), psiholoških (depresivno razpoloženje, razdražljivost, anksioznost, fizična in psihična izčrpanost) ter urogenitalnih (težave s spolnostjo in mehurjem, suhost nožnice). Pred pričetkom terapije so pri 48 ženskah, ki so ustrezale kriterijem za zgodnjo pomenopavzo, opravili kvantitativno elektroencefalografijo (qEEG) ter jo ponovili po končani študiji. 4 tedne so udeleženke vodile dnevnik števila in intenzivnosti vročinskih oblivanj (Hot Flush Severity), nato pa ponovno izpolnile vprašalnik MRS.

Manj potenja, kakovosten spanec, boljše počutje

Izsledki raziskave so pokazali, da je zdravilo Menoforce varno in učinkovito. V primerjavi  s placebom je pomembno zmanjšalo seštevek MRS za 39,2 %. Ocena intenzivnosti vročinskih oblivanj je pri skupini, ki je prejemala zdravilo, padla za več kot polovico, za 55,3 %; signifikantnost je bila dosežena že po treh tednih.

Ključna sporočila:

  • Menoforce v kratkem času zmanjša čezmerno potenje, povezano z vročinskimi navali, vključno z nočnim potenjem. 
  • Žajbelj nima estrogenskih oziroma hormonskih učinkov, ampak uravnava nevronsko aktivnost in delovanje možganov. 
  • Ne vpliva le na somatovegetativne, temveč tudi na pridružene menopavzne težave, kot so motnje koncentracije in čustvena labilnost.

V mesecu dni je Menoforce zmanjšal tudi somatovegetativne in psihološke simptome. Tudi dodatni vprašalniki so potrdili pozitiven učinek na kakovost spanja, utrujenost in tesnobno razpoloženje. Delovanje zdravila je koreliralo z uravnoteženjem možganskih valov (qEEG) v primeru stresa in psihičnih izzivov. Udeleženke, ki so prejemale zdravilo, so bile bolj osredotočene in sproščene.

Povzeto po objavi v Farmainfo, junij 2022, avtorice Vladke Čahuk Vaupotič, mag. farm., spec.

Literatura

1. Dimpfel W, Chiegoua Dipah GN, Bommer S. Effectiveness of Menosan® Salvia officinalis in the treatment of a wide spectrum of menopausal complaints. A double-blind, randomized, placebo-controlled, clinical trial. Heliyon 7 (2020) e05910.
2. Tober C, Schoop R. Modulation of neurological pathways by Salvia officinalis and its dependance on manufacturing process and plant parts used. BMC Complementary and Alternative Medicine (2019) 19:128.