Nova možnost zmanjšanja bolečin v križu

Avtor: T.L.

Na Oddelku za ortopedijo v UKC Maribor so opravili minimalno invazivno zatrditev sakro-iliakalnega sklepa (SIS) s posebnimi, trikotno oblikovanimi titanijevimi vsadki.

Na Oddelku za ortopedijo v UKC Maribor so opravili minimalno invazivno zatrditev sakro-iliakalnega sklepa (SIS) s posebnimi, trikotno oblikovanimi titanijevimi vsadki.

Na Oddelku za ortopedijo v UKC Maribor, smo prvi v Sloveniji opravili minimalno invazivno zatrditev sakro-iliakalnega sklepa (SIS) s posebnimi, trikotno oblikovanimi titanijevimi vsadki. Operacija je namenjena odpravi mehanske bolečine v križu, ki je povezana z disfunkcijo sakro-iliakalnega sklepa. 

Kot so sporočili iz UKC Maribor, je operacija potekala kot načrtovano, pacientka pa se po operaciji počuti dobro in je drugi pooperativni dan že zapustila bolnišnico.

Vzrok za bolečine v križu je v kar 75 % hrbtenica (okvara medvretenčne ploščice ali malih sklepov v hrbtenici). V skoraj 20 % pa je bolečina povezana s spremembami v SIS. Disfunkcija SIS je lahko posledica poškodbe, poroda, zatrditve ledvene hrbtenice ali pa se pojavi v sklopu vnetnega procesa. Ob tovrstnih bolečinah je tako sprva potrebno s preiskavami in pregledi  izključiti spremembe na hrbtenici. Nato sledi usmerjen in natančen klinični pregled SIS, ter v primeru izpolnitve določenih pogojev blokada le-tega pod rentgenskim ojačevalcem za postavitev dokončne diagnoze.

Tovrstne težave se v želji po zmanjšanju bolečine navadno zdravijo s fizioterapijo, spremembo življenjskega sloga, masažami, zdravili proti bolečinam in lokalnimi injekcijami. V trdovratnih primerih pa pride v poštev operativna zatrditev SIS. Pri omenjenih operacijah je potrebno razlikovati dva načina. Zatrditev SIS na odprti način je povezana s pomembno poškodbo mehkih tkiv, precejšnjo izgubo krvi in trdovratnimi bolečinami po operativnem posegu. Navedeni razlogi so botrovali temu, da se je odprta operacija le redko izvajala, sam SIS pa je bil s kirurškega vidika zanemarjen. Na drugi strani pa nov način – minimalno invazivna zatrditev SIS – odpravlja praktično vse pomanjkljivosti odprtega posega in ponuja pacientom pomembno alternativo v pristopu do zdravljenja bolečin, povezanih s SIS.

Pri operaciji so sodelovali specialisti ortopedske kirurgije: doc. dr. Gregor Rečnik, dr. Milko Milčič (oba UKC Maribor) in dr. Federico Valli (Ortopedski inštitut Galleazzi, Milano, Italija) ter ob predoperativni pomoči doc. dr. Marko Jevšek (Oddelek za radiologijo, UKC Maribor). 

Foto (zgoraj): Profimedia

Foto (spodaj): UKC Maribor

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj