Krvna skupina vpliva na potek covid-19

Nova analiza izražanja genov in vsebnosti beljakovin v pljučnem tkivu in krvi kaže, da krvna skupina vpliva na dovzetnost za covid-19.

Nadaljnje raziskave ABO so prinesle tudi prvi dokaz, da krvna skupina O zmanjša občutljivost za covid-19. Geni, ki jo določajo, namreč »ne gredo skupaj« z geni, ki vplivajo na občutljivost za covid-19. Foto: Bigstock

Raziskovalci Univerze British Columbia so analizirali podatke treh velikih študij, da bi povezali izražanje genov in beljakovin v pljučih in krvi s potekom covid-19. Ugotovili so, da krvna skupna 0 zmanjša tveganje za težji potek covid-19. Raziskavo so predstavili na letni konferenci Ameriškega torakalnega društva( American Thoracic Society).

Najmanj šest kovid genov odvisnih od krvne skupine

Za natančno določitev genov, povezanih z dovzetnostjo za covid-19, so uporabili različne metode, vključno s funkcijsko genomiko in Bayesovo metodo za oceno kolokalizacije. Preučili so tudi pretekle študije, ki pa jih za identifikacijo določenih genov niso bile uporabne. Potrdili so najmanj šest genov, ki vplivajo na potek covid-19 in ki so izrazito odvisni od krvne skupine. Ugotovitve so pomembne na dolgi rok: novo odkriti geni lahko postanejo dobri napovedovalec za potek bolezni in tudi potencialne tarče za nova zdravila za covid-19. Slednja se intenzivno razvijajo in uspešno lovijo razvojno prednost cepiv. Doslej je bilo namreč večina truda in denarja vloženega v razvoj cepiv zoper covid.19, ne pa v razvoj zdravil.

Združitev genskih podatkov iz treh baz

Raziskovalci so združili genetske podatke in podatke o transkriptomiki – gre za merjenje prenosne RNA, proizvedene v celici. Messenger RNA se uporablja kot načrt za proizvodnjo beljakovin. Podatke o genetiki so dobili iz baze Covid-19 Cost Genetic Initiative. Najdete jo TUKAJ.

Za podatke o transkriptomiki krvi so uporabili študijo INTERVAL (n = 3301), podatke o transkriptomiki pljuč pa so dobili iz študije LuQ eQTL (n = 1038). »Z integracijo teh treh naborov podatkov smo identificirali kandidate genov, ki najverjetneje vplivajo na covid-19. Nadalje smo raziskali najbolj skladne kandidatov in preizkusili vzročno zvezo med ravnjo beljakovin v plazmi in občutljivostjo za covid-19,« pojasnjujejo avtorji.

Vpliv novih genov na imunski odziv pri okužbi

Raziskovalci so identificirali šest novih genov, izraženih v pljučih, in pet v krvi, ki so se kolokalizirali z občutljivostjo za covid-19. Ugotovili so, da je bilo povečano izražanje beljakovine ABO v plazmi povezano z večjim tveganjem za težji potek covid-19. Z večjim tveganjem je bila povezana tudi ekspresija gena SLC6A20 v pljučih. Ugotovili so tudi, da so ti novi geni tudi povezani z boleznimi dihal (astma) in imunskim odzivom na okužbo (število nevtrofilcev in eozinofilcev).

Nadaljnje raziskave ABO so prinesle tudi prvi dokaz, da krvna skupina O zmanjša občutljivost za covid-19. Geni, ki jo določajo, namreč »ne gredo skupaj« z geni, ki vplivajo na težji potek covid-19,« pravijo avtorji. Odziv gostitelja najbolj odgovoren za simptome covid-19, zato ni presenetljivo, da je mogoče prepoznati gostiteljske gene. Ugotovili so tudi, da so sistemski učinki (ki presegajo imunost sluznice dihal) tisti, ki so ključni za težji potek covid-19.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj